Norsk Please!

Norge nasjonen er et land fullt av mindreverighetskomplekser. Og som med de fleste andre komplekser folk måtte finne på å dyrke går også dette  ut over noe. Og det norske mindreverdighetskomplekset har mange ofre.

En av de mest skadeskutte ofrene er det norske språket. Selve signaturen på at vi er noe som muligens ligner på en kulturell stat ligger i en blodpøl som bare blir større og større. Språket vårt dør en sakte død.

Og det er ikke våre nye landsmenn som forårsaker dette. Slangutrykkene og låneordene som blandes inn i språket vårt kommer ikke fra Urdu, somalisk eller serbo-kroatisk. For infiseringen kommer fra en nasjon med om mulig enda større mindreverdighetskompleks enn den norske. Det landet i verden som påvirker det meste av vestlig kultur.

Da jeg spilte i band fikk vi ofte skritflige avtaler fra arrangøren.  Litt nede på arket sto det gjerne et utrykk på et kjent språk: «Get in». Det beskriver når bandet kan møte opp. På neste linje; et nytt tidspunkt samt utrykket «Load in». Det betyr at vi kunne begynne å bære. Etter bæringen med den tilhørende kiropraktiske tilstanden var det «soundcheck», «backstage», og «onstage». På scenen var det» backline», «PA», «amper» og «mikes». Når avtalen kom ble den aldri underskrevet, men «signa», eller «saina» på dårlig norsk.

Jeg innrømmer det. Jeg har krydra språket mitt med amerikanske utrykk som en panisk campingvogneier bruker grillkrydderet.  Jeg har både «vaipa» og» tuna», og ikke minst vært «annoyed» på mye av det » kidsa» driver med. Spesielt etter at jeg fylte 25.  Vendepunktet eller «the point of no return» kom etter at internettspråket kom.

Det var ikke «downloads» eller «link» som startet magesyreproduksjonen. Heller ikke «Site» eller «Email». Det var da folk begynte å bruke utrykket «dot» . Når voksne kvinner og menn sier «dot» og «at» med tyngde på nettopp «dot» i den tro at de sier noe meningsfullt og eksistensiellt skjønte jeg at vi var på vei utfor stupet.  Når alle fjernsynsreklamer avsluttet med at en dyp, alvorlig stemme sier «DOT», minner det meg på alle de andre amerikanske utrykkene vi blander inn i språket. Utrykk mange av oss er milevis unna å forstå. Det verste er at det ikke akkurat er det beste av det amerkanske språket vi adopterer ukritisk.

Forstå meg rett. Det er ikke amerikanerne jeg er ute etter. Det er nordmenns håpløse og ukritiske bruk av amerkanske ord og utrykk. Vi bruker det så mye at vi har begynt å tenke på amerikansk. Mange nordmenn er skeptiske til innvandrere fra fjerne land. Skeptisk til det som er fremmed. Noen er redd for at de skal ta over landet og kulturen vår. Men det som virkelig spiser opp det som måtte være igjen av Sondre Nordheims lusekofte er vi ikke redde for. Det tar vi i mot med åpne armer og stemmebånd.

Visste dere foresten at Norge er et av de få landene som har et eget ord for TV? Ordet fjernsyn høres muligens gammeldags ut, men står i særstilling. Når riksantikvaren greier å frede en utedass en eller annen greve gjorde sitt fornødne på bør vi kunne greie å ta vare på dette gamle hedersordet.

Så jeg fortsetter å skrive epost med alfakrøll og setter foreløpig punktum.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Språk

7 kommentarer den “Norsk Please!”

 1. Cecilie Halvorsen Says:

  Egentlig burde du vel også brukt ordet «skjermbrev» og ikke «epost»? Ordet blir ofte brukt på Hallingradio´n.

 2. Henning Jønholdt Says:

  Jeg sier bare: Word! :oD

 3. Per D. Zaring Says:

  Er veldig enig, men går i den ene fella etter den andre sjøl.
  På den annen side må du være enig i at nettadressen til ungkarsklubben «ikkeno (dått) enno», ikkeno.no, mister litt spenst hvis du sier «punkt» eller «punktum» i stedet for «dot»… 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: