Middelaldersk arroganse

I middelalderen var den katolske kirke suverén. Ufeilbarlig, mektig og hersker over de evige sannheter. Det er skremmende at verdens største kirkesamfunn fremdeles oppfører seg slik.

De siste dagene har skandalene om pedofile prester i den katolske kirken blusset opp igjen. Som ilden som alltid brenner i oljelamper i alle katolske kirker svir den store brennmerker på biskophatter og prestekjoler. Den svir først og fremst fordi overgrepene skjer mot barn. Dernest fordi prester simpelthen ikke gjør slik. Det er et svik mot moralske idealer de fleste av oss bærer på. Overgrepet oppleves verre, mer perverst fordi det er utført av en prest. Spesielt katolske prester.

Debatten som her blitt ført har sporet av mer enn en gang. I en desperat jakt etter årsak og motiv har man lett i sølibatets absurde mysterier, en påstått homoerotisk kultur og maktmisbruk. Pressen har dratt inn alle mulige relevante og mindre relevante kilder, som Jan Otto Johansen som både er kjendis og katolikk, pressetalsmann Pål Bratbak som både er prest og katolikk, og sosoilogiprofessor Eva Lundgren, som muligens er verken heller. Sistnevnte trenger for øvrig ingen vellystige menn i prestekjole for å være kontroversiell. For sikkerhets skyld slår hun til med sitatet: «Et homososialt miljø blir fort homoerotisk». Det er mulig hun har rett i at den katolske kirke også huser homofile. Men å være homofil er langt fra det samme som å være pedofil.

Det finnes overgripere over alt. Det foregikk mye rart på bedehusene her til lands også. For noen holdt det ikke med å brenne hull i magesekken med den stramme kirkekaffen som hadde putret i timevis på ukesgammel grut. Det foregår i alle land, alle miljøer. Over alt der det finnes mennesker finnes det overgripere.

At den katolske kirken får svekket troverdighet er en selvfølge. Pater Pål Bratbak, som først nektet for å kjenne til flere overgrep, for så å snu i saken, bidrar sterkt i så måte. Selv om Pater Janusz Fura i den katolske kirken i Drammen skammer seg og mener sakene burde kommet fram før, hjelper det så lite. http://dt.no/nyheter/rystet-over-hemmelighold-1.5155689 . Pavens taushet er den endelige spikeren i den katolske troverdighets kiste. Biskopen som nekter innsyn i det hemmelige arkivet er hammeren som slår spikeren.  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=596154

Det som imidlertid irriterer meg mer enn pressens avsporinger er den middelalderske arrogansen den katolske kirken her utviser. Paven skal ha dysset ned overgrep på 200 døve barn. http://www.nettavisen.no/nyheter/article2868251.ece. Kardinal Sean Brady, leder for Den katolske kirken i Irland, unnlot å anmelde et forhold om barneovergrep i 1975, og har holdt det skjult fram til i dag http://www.nettavisen.no/nyheter/article2861882.ece. Prester som har begått overgrep flyttes og skjules av kirken. Tidligere biskop i Trondheim holdes skjult i et nonnekloster i Tyskland. Den nåværende biskopen beklager riktignok overgrepet men sier samtidig at kirken ikke kommer til å anmelde liknende saker til politiet. Kirken hever seg altså atskillige høydemetre over loven. Paven og Vatikanet er tause og unnvikende. De virker totalt uberørte og ufeilbarlige i sin atferd.

Det er noe middelaldersk arrogant over den måten de høyeste geistlige i verdens største kristne kirkesamfunn ter seg. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=217808

Jeg har selv vært katolikk og møtet med flere gode prester i kirken har gjort sterkt intrykk. Jeg har møtt enkelte prester som er vandrende nestekjærlighet, varme og medfølelse. Jeg tror ikke de fleste katolske prester er overgripere. Men det er det mange andre som tror. Den katolske kirkens atferd og hemmeligholdet i disse sakene bidrar sterkt til denne troen.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Om selve livet, Samfunn

3 kommentarer den “Middelaldersk arroganse”

 1. PC Says:

  “Ifølge Georg Müller er verken homofile prester, kvinnelige prester eller sølibatet tema for den offisielle katolske kirken.

  – Men den katolske kirke er vel ikke ukjent med homofile prester?

  – Jeg vil ikke utelukke at det finnes. Men prestene har strenge lover om å leve i sølibat, sier han.”

  Sjekk, The Intelligence Squared Debate, Christopher Hitchens and Stephen Fry vs The Catholics

  Is the Catholic church for good in the world? BBC-world, 2009.

  Sjekk også disse linkene og les boka, God Is Not Great, How Religion Poisens Everything. The Hour: Interview with Christopher Hitchens.

 2. fhjpeder43 Says:

  Den katolske kirkens holdninger til kvinnelige prester, sølibatet og homofile er høyst kritikkverdig. Religion bør handle om toleranse og nestekjærlighet og bør gjelde for alle.


 3. Enig. Her er det et kirkesamfunn som lever i fortiden. Et kirkesamfunn som mener det er viktigere å beskytte seg selv og sin maktstruktur, enn barna som som er blitt utsatt for overgrep.
  Se også:
  De mørke rom http://blogg.stormberg.no/post/De-mc3b8rke-rom


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: