Prompelukt i hagen

Vulkanutbrudd. Et av naturens mest spektakulære katastrofer. Smeltet stein som koker, syder og eksploderer. Det velter ut som magesyre av moder jords spiserør, og det berører alle.

Jeg slapp hunden min ut i ettermiddag. Sånn like etter middagstid vil han gjerne ut og spankulere i hagen. Jeg kjente det nesten med en gang. Riktignok har bikkja et tarmsystem som hadde gjort enhver cellulosefabrikk til en flau fjert, men dette ble i drøyeste laget. Det var svovellukt og den inntok det meste av hagen min. Selv om Tofte ligger bare noen mil unna finnes det ingen vinder som er sterke nok til å bære lukten helt hit til Røyken sentrum. I hvert fall aldri på de ti årene jeg har bodd her.

Muligens var det en heldig eller uheldig vind i ettermiddag. Muligens er det bare slik det skal være.

For det som skjer i vulkanen på øylandet midt på havet berører mange av oss. Tidligere fikk en journalist lov til å finne opp et nytt norsk ord. Statsministeren sitter «askefast» i New York. Flyet hans kan ikke lette. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10000731

Asken som fyker opp av hullet i fjellet stopper flyene. Dronningen får ikke reist fra Sola og skoleturer må innstilles. Alt dette på grunn av et sint lite fjell på Island.

Ordet vulkan kommer fra den italienske øya Vulcano. I følge romersk mytologi er øya smien til ildguden Vulcanus. Og han har smidd med jevne mellomrom. Det mest kjente utbruddet sto Vesuv for . Den begravde byene Herculaneum og Pompeii i 79 e. kr. Vulkanen Hekla på Island har hatt utbrudd 19 ganger siden 1104. Eyjafjallajökull som har et utbrudd nå pleier å vekke storeslem. Katla er regnet som den største og farligste på Island. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10000804

Dersom denne skulle finne på å detonere vil det få store følger for mange. Flom på Island, samt en omfattende klimanedkjøling med store konsekvenser for de fleste av oss.

Kanskje dette er helt naturlig. Noe vi må leve med så lenge vi bor på en levende klode. På jupiters måne Io er dette helt dagligdags og helt naturlig. Kanskje dette er en beskjed om at enden er nær eller lignende.

Eller kanskje det simpelthent er naturens måte å få oss mennesker ned på jorda. Et slags oppgulp fra moder jord som skal få oss til å jekke oss ned litt. Glemme vår menneskelige selvgodhet, egoisme og smålighet for en stund og føye oss etter naturen. For ingenting vi mennesker gjør kan stoppe disse hendelsene. Ingen mobiltelefoner, ultrasoniske fly eller USB- porter kan stoppe naturens magesyre. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10000842

Cherokee indianernes har en dans. Den holder de gjerne på med i flere dager i strekk. Om dansen sier de: «Vi masserer Moder Jords mage. Slik blir Moder Jord glad og fornøyd». Kanskje flere av oss skulle kaste det vi holder på med for en stund for å lære oss den dansen.

Uansett. Vulkanutbruddet på Island berører meg. Ikke fordi jeg leser om det i avisene hver dag. Ikke fordi de spektakulære bildene treffer hornhinnen. Heller ikke fordi en norsk statsminister sitter strandet på en eller annen flyplass. Jeg kunne latt være å lese aviser eller se nyhetssendinger og det ville fremdeles berørt meg. Naturen har nemlig en helt annen og mye mer effektiv måte å sette meg i kontakt med resten av verden på. Raskere og mer slagkraftig enn all verdens bredbånd. Den sender simpelthen bare litt prompelukt til hagen min.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Om selve livet, Samfunn

2 kommentarer den “Prompelukt i hagen”

 1. Christian Says:

  Jaja, det kunne vært værre 🙂

  Et fint innlegg i en fin blogg var det nå uansett!

 2. predikeren Says:

  Herlig!
  Skulle gjerne lært den magemasasjen av moder jord!
  Vi kan kanskje bare danse litt og håpe på det beste!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: