Det typiske mennesket

I dag kom nyheten om umenneskelig tortur i et fengsel i Irak under statsminister Malikis kontroll. En av kildene blir sitert på at Abu Graib var en piknik i forhold. Å kalle historien rystende er underdrivelsens mor.

Human Rights har intervjuet 42 av de mannlige innsatte som kan fortelle om en hverdag med tortur og voldtekt av fangene.

Amerikaneren har lenge vært den store stygge ulven i denne konflikten og skrekkhistoriene har vært mange.» Kampen mot terror», som amerikanerne liker å kalle det har gitt en flau smak på hamburgeren, spesielt etter avsløringene av det som foregikk i Abu Graib.

Og nettopp disse bildene har vært kjærkommen ammunisjon i propagandaen mot vesten, imperialismen og amerikansk overherredømme. Bildene fra torturen utført av amerikanske soldater har vært næring til hatet mot den vestlige verden. Bilder som kan brukes som et effektivt rekrutteringsverktøy av ekstreme grupper.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10004582 . Mange irakere frykter at det blir mer vold i landet. Et land som ikke akkurat har vært skånt for den slags.

Størstedelen av fangene i fengselet er angivelig sunnimuslimer, mens statsministeren er sjiamuslim. Han skal ha sagt – Amerikanske myndigheter tok i bruk tøffe metoder, og vi gjør det samme. Selv om han ikke direkte innrømmer forholdene i fengselet går han langt i å legitimere dem med denne uttalelsen.

Han innrømmer også noe annet, muligens noe mer ufrivillig. At de ikke er spesielt bedre eller mer rettferdige enn amerikanerne.

Det denne saken viser, bortsett fra at verden fremdeles er en kjip plass å befinne seg på, er at overgrep og grusomhet ikke er typisk verken for amerikanere, irakere eller noen som helst andre folkeslag. Overgrep er dessverre typisk for menneskeheten. Uansett geografi og kultur. Overgrep er et menneskelig uttrykk.

Muligens vil noen oppfatte dette som en selvfølgelighet. Men så lenge det fortsatt er en selvfølge at mennesker blir utsatt for overgrep, trenger vi å bli minnet på det.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: