En grunn til å skamme seg

Jeg har tidligere hatt god grunn til å være flau over å være norsk. Men det har vært ved relativt uskyldige anledninger, som flatfyll, uhøflighet og ved en og annen dansetilstelning. I dag skammer jeg meg over å være norsk.

VG skriver at hver tredje nordmann er for bruk av tortur. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10004663 52 prosent av Fremskrittpartiets velgere slutter seg til det. Mange av oss i nasjonen synes altså det er  helt greit å henge våre medmennesker opp ned, piske dem, slå dem og nedverdige dem, på det groveste.

Jeg har aldri fått dratt neglene ut av fingrene mine, men fordi jeg er utstyrt med et fullt operativt  nervesystem vet jeg at det gjør styggvondt. Det var faktisk ikke så lenge siden det ble gjort av okkupasjonsmyndighetene i Norge.

Jon Peder Egenes i Amnesty International i Norge er sjokkert. Han sier at vi må jobbe mer for å vise hva tortur  faktisk er og tar på seg noe av skylden for at de ikke har gjort en god nok jobb. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/terrorisme/artikkel.php?artid=10004690 . Det er mulig Egenes har et poeng. Det er mulig at Amnesty og andre tilligende herligheter kunne stått på enda mer for å anskueliggjøre det som faktisk er et grovt brudd på menneskerettigheter.  Men det er også opp til hvert enkelt menneske å være opplyst på hva slags verden vi befinner oss i.

De som er for tortur har svart på et spørsmål som gjelder terrorisme. Som handler om å få fram opplysninger som stopper terror.  Men senker vi oss ikke ned på terroristenes nivå dersom vi bruker terroristers metoder?

At myndigheter, enten de er amerikanske, irakiske eller norske skal kunne ha hjemmel til å skade mennesker på kropp og sjel er en pervertert tanke. Staten bør ha et moralsk nivå skyhøyt over en terrorists.

Jeg vet ikke hvem den tredjedelen er som synes det er greit å skade sine medmennesker. Uansett virker dette valget uopplyst, arrogant og fjernt. Det som er noenlunne sikkert er at et overveldende flertall sannsynlighvis har neglene sine intakte. Det som også er sikkert er at resultatet gjør oss til et fattigere folk.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

17 kommentarer den “En grunn til å skamme seg”

 1. Olsen Says:

  Heller tortur på en person hvis det hindrer han/hun og drepe 100Vis

 2. tobydude Says:

  Du må være en temmelig ignorant person. Du vil altså heller ta i en muslimsk terrorist med silkehansker framfor å tvinge han til å fortelle om en terrorplan som går ut på å ta livet av nordmenn…
  Du må da greie å se forskjell på en Klaus Barbie og en sikkerhetsagent som jobber for landets sikkerhet.
  Noen av dere innvandrerelskere er så hjernevasket at det er helt nifst.
  Konklusjonen må være: Du vil heller ofre familien din enn å brekke noen fingre på en terrorist. Det er ganske horrible meninger du sitter på. Det er sikkert.

  • fhjpeder43 Says:

   Med all respekt;
   Dersom landet ansetter tortureksperter for å knekke fingrene på mennesker har landet en moralsk standard som forkastelig. Da synker vi ned på terroristenes nivå.
   Sammenligningen din mellom Klaus Barbie og en sikkerhetsagent som knekker fingre er meningsløs, med all respekt. Dersom begge knekker finger er begge torturister og gjør moralsk forkastelige ting.
   Når det gjelder bruken av silkehansker er det dine ord. Spørsmålet om hvordan vi skal reagere og forsvare oss mot terrorisme er et helt annet sprøsmål. jeg snakker her kun om tortur og mishandling av mennesker.

 3. morgan Says:

  De som er for totur må ha sett for mye film eller er storfan av 24. De har det nok for seg at andre mennesker ikke har følelser.
  Det går faktisk ann å avhøre folk, det har funket bra hittil!

  • tortur når nødvendig Says:

   Med all respekt så har avhør IKKE fungert bra hittil. Det er en ineffektiv måte å få informasjon ut av et annet menneske. Hvorfor? Jo, fordi om du er villig til å ta livet av deg selv for en sak du tror på, så gir du ikke ut informasjon bare fordi noen spørr deg pent.
   Analyse av informasjon som de velger å gi er en ting, men det er en ubrukelig metode.

   Hadde jeg blitt tatt til fange av Taliban så hadde jeg forventet å bli torturert, hvorfor skal ikke vi ta i bruk de samme metodene for å beskytte befolkningen vår? Det er et spørsmål om prioritering, velger vi å la et menneske lide for å forhindre feks: Twin Towers episoden en gang til?

   Mitt svar er iallefall ja. Om du velger nei som ditt, så vær iallefall ikke så pretensiøs at du dømmer andre for deres meninger. Jeg mener at krig er en forkastelig ting, men er vi først involvert så mener jeg at vi må gjøre ALT som skal til for å vinne og forhindre tap i våre egne rekker.

   Om man lider i noen dager før man dør spiller ingen rolle, resultatet er det samme, og ingen minnes hva som skjedde i livet når man ligger i graven!

   Til deg Tobydude. Du fordømmer en hel religion basert på hva 1 promille av 1 prosent av hva de troende utøver. Ikke nok med det, men jeg tenker du tror at alle arabere er muslimer i tilleg.. Tror du alle europere er kristne og?

   Gregory: Offeret blir henrettet etter tortur. En person som har vært utsatt for tortur er mest sannsynlig så psykisk skadet at han/hun aldri vil kunne fungere i noe som helst samfunn noensinne igjen.

   Feil person? Tvilsomt, tar de noen inn for avhør der tortur blir brukt som et virkemiddel så er det personer det ikke er tvil rundt er en terrorist. Tror du de bare springer rundt og plukker opp vanlige personer på gaten og tar de inn til avhør?

   Det finnes mange måter å torturere på, ikke alle av de er fysiske. Noen av de mest funksjonelle og effektive går på det psykiske, men så er det jo et faktum at hypnose kan også fungere like bra.

   Hvem vet? Så lenge jeg og mine er trygg driter jeg i hva som skjer med en haug terrorister i Afghanistan/Irak..

   • fhjpeder43 Says:

    Med all respekt: Du mener vi skal ta i bruk samme metode som terroristene for å beskytte befolkningen vår. Da synker vi ned på deres nivå og er ikke egentlig noe annet enn terroristers selv. Jeg synes også den siste setningen din er skremmende. Vi bør ikke snu ryggen til overgrep. Uansett hvor det foregår i verden.

 4. Gregory Says:

  Hvor skal grensen gå for at det skal være akseptabelt å benytte seg av tortur?

  Hvilke torturmetoder skal, skal ikke benyttes?

  Om en person ikke vil si noe, kan man da vite at man har rett person?

  Trenger man å være hundreprosent sikker? Det handler tross alt om flertallets beste. .

  Det er ingen tvil om at vold avler vold. Gjelder dette også tortur?

  Hender det at feil person bir torturert?
  Kan det missbrukes?

  Fungerer det bedre enn andre måter?

  Hva skjer med offeret etter behandlingen? OSV.

 5. Lars Says:

  Advarsel: Dette er sterk lesning som ikke egner seg for mindreårige, men det trengs for å beskrive det ubeskrivelige..

  Om du er mindreårig, stopp her!

  Håper alle de som er FOR tortur SELV opplever å bli puttet inn i en svart varevogn, fraktet til et annet land med mindre strengere regler, overført til et hemmelig «fengsel», får opplevd å få negler revet av, voldtatt med en baseball-kølle (ja med litt smøremiddel går det helt fint an), fått bøtter av kjøtt-etende maur over seg, testiklene knust av brekkjern, revet av kjønnslepper og brystvorter, leppene revet av av hunder, bli vekket opp med elektrosjokk i skrittet når en mister bevisstheten, armer og bein brekket av / knust, osv, osv. Alt mens man får spørsmål om personer og hendelser man ikke har det fjerneste anelse om, med et skrekkelig skarpt lys rettet mot ansiktet..

  Mens man «hviler», tvinges man til å høre på tape med mennesker som tortureres, eller rocke-musikk, gjerne samme spor om og om igjen, 24 timer i døgnet. De fleste utvikler psykoser etter 8 timer..

  Selv om du tortureres er det ikke sikkert du «vet noe», eller har «gjort noe galt». Faktisk ramser de aller fleste opp en rekke tilfeldige navn under tortur og tilstår hva som helst, bare for å få noen timer med fred til å slokne på et hardt betonggulv fyllt med piss, avføring og blod. Om DU ønsker / gjør dette på et annet menneske, fortjener du faktisk å få oppleve dette SELV. Sannsynligheten er også større for at dette vil skje med en selv..

  Ja, disse tingene skjedde i Norge også, under 2. verdenskrig og under inkvisisjonen utført av den katolske kirke. Muligheten er også tilstede i fredstid for å komme i søkelyset til en eller annen «intelligens» der ute. Det som har skjedd kan lett skje igjen i Norge.

  Om du ikke eier empati for andre mennesker, burde du ihvertfall bry deg om deg selv i det minste. Å være FOR tortur er ren og skjær ignoranse. Du har kjøpt rettferdiggjøringen til maktmennesker der hensikten «helliger» midlet.

 6. A. Johansen Says:

  Jeg anser tortur som totalt uakseptabelt!!! Det er uakseptabelt i henhold til internasjonale lover og konvensjoner!!! En stat som har undertegnet disse lover og konvensjoner. Er i egenskap av sin underskrift. Forpliktet til å følge disse lover og konvensjoner. Norge og mange andre land som har underskrevet disse kan ikke påberope seg rett og straffefrihet ved å ingnorere sin forpliktelse til å opptre med en rettsstats verdighet! Menneskerettighetene, internasjonale lover og konvensjoner er også inrullert i bl.a. Den Norske Lov. Det samme gjelder for alle stater som har undertegnet disse lover. Hvis et land eller en stat begår tortur. Bryter de ikke bare de internasjonale lover og regler. Men, også sitt egets lands lover. Er det akseptabel håndheving av loven? Nei! Vi må heller ikke glemme at å anta en mistekt person ikke er ensbetydende med å være terrorist! Det er uakseptabelt å vri om på begreper kun i et forsøk på å forsøke å akeptliggjøre tortur. med påskudet terrorist. Hvem skal bestemme om en person er terrorist? Hva med en rettstats verdighet. Med å gjennomføre en allminnelig etterforskning i henhold til lover å regler. Tortur kan da aldri forsvares! Utallige mennesker blir uskyldig anklaget får å være en terorist. De blir fengslet og toruturert. Blir ikke stilt for en rettsak i henhold til internasjonale lover og konvensjoner. det er uakseptabelt! Utallige uskyldige mennesker blir frarøvet sin frihet! Fordi de blir feilaktig og ulovlig beskyldt for å være terrorister! Tror ikke at tortur bygger tro og fred! Å bryte ned mennesker ved tortur. kan alrdi rettferdiggjøres på noen som helst måte!


 7. Takk for fin blogg og lenking til saken på amnesty.no. Undersøkelsen har vært kilde til endel diskusjon på Amnesty i dag. Spesielt rådgiver i Amnesty, Gerald Folkvord, har vært opprørt og skriver på Amnestys blogg om tikkende-bombe-myten og at det ikke finnes bevis for at tortur faktisk kan stanse terror. Kanskje slipper du å skamme deg? http://blogg.amnesty.no/2010/04/29/tortur-og-tikkende-bomber/

 8. A. Johansen Says:

  Hei Kristin Rødland Buick. Jeg håper at amnesty og andre aktører setter igang ny opplysningskampanjer ol. Husker godt den som bl.a. ble vist på tv for noen få år siden. Har lest bloggen til gerald Folkvord og bloggen til Generalsekretær John Peder Egenæs i dag. Pluss responsen til sist nevnte i media i dag. Selv om det ikke finnes bevis for at tortur faktisk kan stanse terror. Og om spørsmålsstillingen hadde vært noe anderledes. Endrer ikke det på min oppfattelse. Basert på diskusjoner med andre om bl.a. dette temaet her nå og da. Har mange ganger hørt andre utale sin støtte til tortur og i kampen mot terror. Som endel ønsker å betegne disse krenekelsene av menneskeretighetene, nasjonale, inernasjonale lover og konvensjoner. Jeg blir også veldig opprørt av at noen viser så liten respekt for alles rett til et menneskeverd!

 9. Key Dee Says:

  Full støtte til bloggeren, og til AMnesty, og til Menneskerettighetene, og til et visst minstemål for menneskelig standard. Vi skal rett og slett ikke drive og dra ut neglene på hverandre.Vi må finne andre måter å stoppe terrorisme på. FOrebygging er en god metode. Det finnes andre også.

 10. Siv Says:

  Det finnes ingenting som rettferdiggjør tortur, ingenting!Av avrevne negler, eller oppstukne peniser får vi bare en eneste ting!Stoooop, jeg innrømmer hva enn du måtte beskylde meg for….(smerte)….(ensomhet)…(savn)…..

 11. William of Ockham Says:

  «Never let your sence of Morals, keep you from doing what is Right.»

  Det virker her som mange av dere har ganske komplisert og kunstige konstruerte argumenter, som definitivt er er basert på den reele situasjonen der ute i den store verden.

  Dersom noen sitter inne med viktige opplysninger om f.eks en mulig terroraksjon og man har en mulig tidsfrist å forholde seg til, kan man ikke se bort fra muligheten å måtte ty til andre alternativer.

  Mennesker er flink til å lyve, men ikke når det blir utsatt for moderat press av kyndige personel.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: