«The land of the free»

Ellen DeGeneres måtte unskylde sin egen Iphone-spøk i sitt eget program. Det oppsiktsvekkende er at dette skjer i et land som roser seg av å være verdens største demokrati.

«The land of the free», «The land of opportunities» og verdens største demokrati. Landet som smykker seg med all verdens floskler om ytringsfrihet og handlingsfrihet tåler ikke en gang en uskyldig spøk fra en relativt uskyldig komiker. Et slikt land burde ikke tillatt at en komiker blir kneblet av en næringsaktør.

Dagfinn Fjelldalen i Gelmuyden Kiese mener dette har noe med Apple-sjef Steve Jobs posisjon i samfunnet å gjøre, skriver VG. http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10005947 Han har helt sikkert et poeng. Apple har mye makt, både økonomisk og teknologisk, spesielt gjennom Iphone og Ipad-lanseringene. Med den markedsposisjonen Apple har er dette mer enn en selvfølge.

Det er i og for seg skremmende at et enkelt selskap har såpass mye økonomisk makt. Saken med komikeren stiller derimot et enda større og farligere spørsmål: Skal de som har økonomisk makt også ha makt over meninger og ytringer? Skal ytringer beklages og forties simpelthen fordi disse menneskene ikke liker det som blir ytret?

I et demokrati skal samfunnsdebatt, kommentarer og frie ytringer ha en selvsagt plass. Og om Ellen Degeneres mener at Iphonen er vanskelig å bruke har hun rett til å både mene og si det. Det er dessuten skremmende at det frie ord skal styres av en mann som lager elektroniske dingser man snakker i.

Mange vil kanskje si at dette er en fillesak. Og det er det. En komiker som spøker med en Iphone blir ikke skrevet inn i historien eller husket spesielt lenge. Men dersom man åpner for at store næringsaktører skal påvirke innholdet i mediene, står vi overfor en skremmende slagside for demokratiet. Det er ikke saken, men det den åpner for som er skremmende.

USA er på mange måter et absurd land. Fem minutters fjernsyns-titting på en nesten hvilken som helst kanal bærer vitnesbyrd om det. Betegnelsen «Verdens største demokrati» bør de i hvert fall slutte å smykke seg med.

For ordens skyld: Innlegget kommer ikke til å beklages. Selv ikke for Steve Jobs.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Media, Samfunn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: