Krim selger

VG topper nettavisen sin i dag med en drapsak. Det er ikke første gangen. Det blir garantert ikke den siste. Mange vil beskylde VG for å selge flere aviser når de gjør det og muligens er det sånn. Men er ikke et drap i seg selv såpass kontroversielt og oppsiktsvekkende at det fortjener førstesiden?

Jeg jobber i en lokalavis på østlandsområdet. For en tid tilbake hadde vi en skyteepisode i vårt nedslagsfelt. Offeret havnet på sykehus og det var fare for livet. Den saken hadde vi på førstesiden vår flere ganger. At en person blir skutt i nabolaget oppleves som veldig dramatisk og skremmende for leserene våre. Det må også avisen reflektere. I denne saken måtte vi være til stede der leserne var.

Røykenog Hurums avis har nesten 20 000 lesere i et pressområde på Østlandet. Vi er en abbonementsavis og trenger ikke den samme type forside som VG og Dagbladet som er en løssalgsavis. Likevel valgte vi å kjøre en krimsak på topp, simpelthent fordi det var den saken leserne var mest opptatt av.

Det drapet som VG skriver om skjedde i Sverige. I vårt eget nabolag. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10006053 Tre mennesker ofre for kraftig vold, i følge politiet, skriver VG.

Det kan virke brutalt når tabloidene drar til med krigstyper og utropstegn. Det kan virke unødig volsdomt både i bilde- og språkbruk. I visse tilfeller også ganske spekulativt. Og muligens selger det flere aviser også.

Men det er brutalt at tre mennesker blir drept. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10006218 Det er unødig voldsomt å skyte mennesker. Det er en fryktelig ting i seg selv, noe både Vgs lesere og de fleste andre føler på kroppen.

At et menneske blir drept er alltid prinsipiellt. At et menneske blir skutt ned på åpne gate er alltid kontroversiellt og oppsiktsvekkende og det bør ryste oss på grensen til forstuing alle sammen. http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/-ragnar-21-planla-drapet-paa-sine-egne-halvsoesken-3207019.html

Det at avisene slår opp disse sakene kan også være et sunnhetstegn. Det er den dagen de ikke slår opp slike saker vi bør frykte. Den dagen et drap er en notis ved siden av ukens kakeoppskrft på side 18, bør vi bli ordentlig redde.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Media, Samfunn

2 kommentarer den “Krim selger”

 1. Sven Says:

  Selvsagt må media ta opp slike saker, men jeg synes det grafses litt for mye når man legger ut navn og bilde av gjerningspersoner. Dessuten er ordbruken ofte spekulativ og ensidig. Resultatet blir ofte derfor ganske så kvalmende.

  Når noen begår et drap, ligger det årsaker bak. Kanskje årevis med innestengte psykiske problemer som ingen har visst om eller merket.

  Offentliggjøring med navn og bilde går dessuten ikke bare ut over gjerningspersonen. Det går like mye (ja kanskje mer) utover vedkommedes familie, venner og bekjente, som faktisk er helt uskyldige parter opp i det hele.

  Jeg synes media bør slutte med dette. Det tjener ingen hennsikt. Dessuten bør media være bli med nøytrale i ordbruken sin. Dette ville gitt dem mer troverdighet og respekt.

 2. Per Says:

  Finn Hjalmars kommentar støttes helhjertet! Den dagen media finner drap kun en notis verdig, vil være en dag vi ikke ønsker å oppleve…
  De typiske tabloide oppslagene er vel (dessverre?) en del av nyhetsbildet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: