Den lille kjempen

Ronnie James Dio var ikke verdens største mann i høyde over havet, men hadde en av rockens største stemmer. Det var en sanger som langt på vei hadde skapt en måte å synge på i den tyngre delen av rocken. http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10006511

1983. En mystisk, lav synthesizer sniker seg gjennom rillene på den nyinkjøpte vinylskiva og inn i ørene. Overgangen er blytung da Vinnie appice, Vivian Campbell og Jimmy Bain dundrer i gang det blytunge kompet på det som skal sette standarden for rock av den tunge sorten. Der på toppen av kompet kommer han inn, englestemmen som er så glad i å synge om demoner. «Holy Diver» er i gang og vi synger med. I det som er igjen av 80-tallet synger vi med.  http://www.vg.no/musikk/artikkel.php?artid=10006534

Ronnie James Dio, med den dramatisk store stemmen som muligens kunne vært operasanger var allerede et stort navn i heavy-rocken da han endelig frontet sitt eget band «Dio». Han hadde allerede rukket å synge med to av heavy rockens mest kjente gitarister. Sammen med Richie Blackmore startet han Rainbow i 1975 og skapte klassikere som «man on the silver mountain», «Kill the king», og Stargazer. Min personlige favoritt er den grenseløst vakre «Catch the Rainbow». Dio var blitt plukket opp av gitarlegenden da bandet hans «ELF» var oppvarmingsband for Deep Purple som Blackmore spilte i.

I 1979 erstattet han Ozzy Osbourne i Black Sabbath. Mange var skeptiske, men Dio klarte å revitalisere det synkende tungrockskipet og gjorde stor suksess med platene «Heaven and Hell» og «Mob Rules». Istedet for å prøve å kopiere Ozzy dro han bandet inn i en ny retning.

Dio likte å synge om demoner, trollmenn og eventyr. Stemmen hans var som skapt til å fortelle slike historier. Dios stemme hadde en dramatisk karakter. Ikke ulikt det man finner på operaen. Og mange fulgte etter. Det er blandt annet hørbart blant sangere i band som Iron maiden, Saxon og Judas Priest. Dio definerte en stor del av heavyrocken som fulgte etter ham.

Han skulle ha spilt i Bergen sammen med «Heaven and Hell» som de kalte besetningen fra samme plate. Det ble aldri slik. Ronnie James Dio tok med seg den store stemmen til graven 16 mai. Vi skal aldri glemme deg.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Musikk, Uncategorized

5 kommentarer den “Den lille kjempen”

 1. pervokris Says:

  En av de beste; jeg tror jeg har «rubbel og bit» av hva Dio har deltatt på, og det er både vakkert og voldsomt. Hvil i fred….. 😦

 2. inger lise Says:

  \m/ Sorg over metalens største ridder med den store stemma og det blide vesnet. har selv truffet DIO og han hadde en fantastisk energi og godhet i seg. Hvil i fred du store mann. Jeg vil alltid savne deg og minnes deg med godhet og kjærlighet.


 3. Den lille forskjellen.

  At DIO følger en, ut heile livet. Det er så.

  Men att Black Sabbath, Rainbow, Elf osv er samme person. Det viste eg ikkje. Men det beriker jo bare følelsen.

  Takk.

 4. OberDesiah Says:

  Flott skrevet om en av de største noensinne i rock og metall! En liten mann, men en stor kriger er gått bort, måtte musikken hans leve for alltid.

 5. Flem Says:

  Vakker nekrolog over en metallnestor. «Catch the rainbow» kiler ørene mine i skrivende nå…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: