Rettighetenes problem

Norge vil ikke forby Burka eller Nikab. Det har politikerne bestemt. Det er ikke uproblematiskhttp://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10007609

La meg først understreke min avsky mot enkeltmennesker, grupper eller kulturer som undertrykker sine medmennesker. Enten det er kvinner, barn eller menn. All form for undertrykking eller diskriminering er forkastelig.

At enkelte kulturer i verden undertrykker kvinner er et faktum. I de fleste kulturer, også vår egen har kvinneundertrykking vært et av samfunnets utrykk og drivkrefter. Det er ikke veldig mange år siden mange satte det salte sauekjøttet i halsen ved tanken på kvinnelige prester. Da det også ble lov for kvinner å bli biskop, både tordnet og lynte det fra mange av nasjonens topper.

Da Kaci Kullmann Five gikk av som leder i Høyre i 1994 sa reporteren som laget nyhetsinnslaget i Dagsrevyen: «Det ropes nå på en mann til lederposisjonen i Høyre».

Undertrykkelse av mennesker finnes som sagt i alle kulturer. Hinduene praktiserte enkebrenning og i Kina var det vanlig med mange koner og elskerinner helt opp til Mao tok over i 1935. Og la meg slippe å ta opp kvinnelig stemmerett.

Burkaen har for mange blitt stående som et symbol på undertrykkelsen av kvinnene i enkelte muslimske kulturer. Kulturer hvor menn er herrer over liv og død. Kulturer som har praktisert æresdrap, steining og omskjæring av kvinner. Kulturer der kvinners likestilling er lengre unna enn noensinne. Vi blir provosert av disse plaggene og vi ser tragiske skjebner bak hver tekstil som skjuler trekkene rundt brune øyne. Jeg er en av dem som føler med disse kvinnene og som reagerer med sinne for hver stein som kastes mot dem. Det faktum at de fleste som sluttet seg til Muhammed da han grunnla Islam, nettopp var kvinner blekner langt inn i glemselen mot dette bakteppet.

Undertrykkelse kan aldri forsvares eller grunngis. En undertrykker, eller mishandler vil alltid handle galt, uansett årsak. Å undertrykke i Guds navn er muligens det mest forkastelige.

Men å forby Burka er prinsipielt vanskelig. Dersom vi skal mene at mennesker i Norge Nasjonen skal være frie. At vi skal reise hvor vi vil, mene hva vi vil og ytre hva vi vil, skaper et slikt forbud en enorm prinsipiell kollisjon. På den ene siden vil vi beskytte mot undertrykkelse, på den andre siden forbyr vi disse menneskene å ytre seg.

Ingen av oss vet om alle de som kler seg i burka gjør det av tvang. Noen gjør det kanskje frivillig. Noen kanskje med en dyp religiøs overbevisning. Da blir burkaen en religiøs ytring. Religiøse ytringer er våre rettigheter akkurat som andre ytringer.

Ingen ville finne på ta prestekjolen fra en prest, eller den lilla skjorten fra en biskop. Det er også en religiøs ytring.

Dersom vi forbyr burkaen, tar vi igjen med samme mynt. Vi møter en undertrykkelse med en annen. Vi kan ikke tillate oss det, og samtidig hevde vi bor i et demokrati hvor alle er frie.

http://www.amnesty.no/aktuelt/flere-nyheter/amnesty-ford%C3%B8mmer-belgias-niqab-forbud

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn, Uncategorized

7 kommentarer den “Rettighetenes problem”

 1. Roaldski Says:

  Om det skulle komme et forbud mot burka/niqab så må det vel først fastslåes at dette er diskriminerende, noe som jeg er av den oppfatning ad de aller fleste mener. Muslimer forklarer dette med sikkerheten til kvinnene og at de skal unngå å bli offer for menns lyst når de ser en kvinne «avslørt». Sier det litt om islams syn på menn istdenfor kvinner? At ifølge det vi ser av folks tolkning av islam så har menn naturlig rett til å voldta en kvinne uten burka/niqab fordi det er mannens «natur»?

 2. RoyalGard Says:

  Skal begynne og gå med Ski maske på Rema jeg nå da!

 3. Vestlandet Says:

  Hva om vi begynner å gå på byen iført kjeledress og heldekkende finlandshette??? Noen som hadde reagert da?? Det går vel ikke lenge før ransmenn finner ut at de kan gå med burka og være ferdig maskert uten å vekke oppsikt. De kan til og med ha plass til en rifle og to under kjolen. Dette handler litt om trygghet og sikkerhet for oss andre også. Jeg ønsker IKKE et samfunn der en stor del av befolkningen skal gå maskert. Det ville jeg opplevd som utrygt…Om det er et stort problem for noen at de ikke kan maskere seg på byen så er det jo bare å bosette seg i et land som tillater dette.

 4. abre Says:

  Syns det er feil å si at et forbud mot burka og nikab er en innskrenkning av ytringsfriheten. Syns det er æren til islamske menn som hadde blitt rammet av et forbud mot burka og nikab. Norge må også forbedre integrerings politikken her i Norge. Jeg vil også anbefale at vi stopper islamsk innvandring. Ev de som ønsker å integrere seg i vårt samfunn må gi avkall på sin voldelige religion. Mange muslimske kvinner som vi ikke er klar over er nok innestengt i sine hjem uansett om dette forbudet blir gjennomført eller ikke. DET er problemet.

 5. Ali Says:

  MUSLIMER DREPER MUSLIMER

  ACT International har postet et sett med statistikk som viser den reelle vold mot muslimer. Det er ikke jøder, kristne eller Amerika som leder an i muslimske folkemord, men andre muslimer. Nesten 11 millioner muslimer har blitt drept av andre muslimer siden 1948 (nesten 95 prosent av de 11 millioner som omkom ble drept av andre muslimer). Dette viser at islam ikke kan være en fredelig religion. I et annet perspektiv: av disse 11 millioner muslimer som har blitt voldelig drept siden 1948, er det 35 000, eller 0,3 prosent, som døde i løpet av seksti år med kamper i Israel, eller bare 1 av hver 315 muslimske dødsfall.
  Islam er en ultra-voldelig religion som må forbys i Norge.
  Støtt SIAN ! http://sian.no/node/408

  • fhjpeder43 Says:

   Av de mange millioner muslimer som finnes i verden er en prosentandel voldelige og ekstreme. Det er ikke Islam som religion som er ekstrem og voldelig. Det er det enkeltmennesker og grupperinger som er. De aller fleste muslimer i verden er faktisk fredelige mennesker. Å si at Islam er en voldelig religion er for snevert. . Dersom vi skulle forby religionen går vi imot oss selv og alt det samfunnet står for. Grunnloven sikrer alle religionsfrihet i Norge. Et fritt demokratisk samfunn kan ikke forby noen å tro på noe. Og dersom man skulle forby en religion fordi den var voldelig så burde kristendommen vært avskaffet for lenge siden.
   Men jeg syne slikelvel den untertrykkelsen av kvinnene som foregår i enkelte muslimske land er fullstendig forkastelig.


 6. Fint innlegg, Finn Hjalmar. Flere av kommentarene du har fått viser jo tydelig at ønsket om å forby Burka og Niqab dreier seg gjerne mer om religiøs sjauvinisme enn om kvinnenes rettigheter. I et samfunn som er bygget på menneskerettigheter må grunnlaget være at folk skal få uttrykke sine holdninger på akkurat den måten de vil, med mindre deres uttrykk går ut over andre rettigheter eller den generelle sikkerheten. En kvinne som har på seg niqab må ikke forsvare hvorfor hun bruker den, akkurat som ingen andre må avkreves forklaring for et eller annet de har på seg for å uttrykke sitt livssyn. Hvis noen blir presset til å kle seg på en bestemt måte mot sin vilje, er det et overgrep som staten må gjøre noe med. Men å tvinge dem som blir presset til å gjemme seg helt er vel det minst effektive tiltak som kan tenkes. Eller er det noen som tror at en mann som er så ekstrem at han tvinger sin kone til å bruke niqab vil ombestemme seg på grunn av et lovforbud?
  Hilsen Gerald i Amnesty


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: