De uønskede

Bærum ønsker å få bukt med tiggere og tvinger dem til å melde seg til politiet. Et trist og ikke spesielt effektivt virkemiddel.

Formannskapet i kommunen vedtok å endre politiforskriften slik at tiggere må melde seg til poltiet. Asker er i ferd med å gjøre det samme. http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/krim/baerumstiggere-maa-melde-seg-til-politiet-3221450.html

Det var riktignok et mindretall som protesterte, så ikke fordommene mot Bærumsfolk kan slå helt rot. Heldigvis.

Det er nesten besnærende at det er to av landets rikeste kommuner som velger å gjøre dette. De to kommunene som framfor noen har midler og ressurser til å gjøre livet bedre for folk, velger altså å legge til en ekstra ydmykelse i tillegg til den enorme ydmykelsen det er å tigge.

I følge Budstikka http://www.budstikka.no/nyheter/na-ma-tiggerne-be-om-lov-1.5345825 kommer dette initiativet fra politimesteren i Asker og Bærum, siden politiet ønsket virkemidler for å unngå tigging og uønsket salg på offentlig sted.

Det er sjenerende å se folk tigge. Det er sjenerende å se at mennesker fornedrer seg på denne måten, men det er desverre en del av virkeligheten i mange land. En virkelighet som også er kommet til oss. At tiggerne velger å gjøre dette i de store byene og området rundt Oslo er ikke spesielt rart. I de fleste land er mønsteret det samme. At noen mennesker er nødt til å tigge, uansett grunn, er en virkelighet vi må ta inn over oss.

I følge norsk lov er det ikke forbudt å be om penger. Forbudet mot tigging ble opphevet for noen år siden. Likevel ønsker to av landets rikeste kommuner å behandle dem som om de var annenrangs og nærmest kriminelle. Selv om de driver fullt lovlig virksomhet beskytter ikke loven dem mot politimesteren i Asker og Bærum.

Når jeg går gjennom Oslos gater treffer jeg mange av dem. Det gjør de fleste av oss som frekventerer hovedstaden. Men jeg har til gode å bli plaget og direkte trakkassert av dem. De sitter som regel rolig på bakken i sin fornedrelse. At mange ikke kommer fra Norge er i denne sammenhengen uvesentlig. De er medmennesker alle sammen.

Dette er ikke et angrep på befolkningen i Bærum. Det er heller ikke et angrep på kapitalismen eller folk som har råd til å spise gåselever til lunsj. Det siste jeg vil er å stigmatisere, hverken Bærumsfolk eller tiggerne. Det finnes mange grunner til å tigge. Muligens er ikke alle grunner like gode.

Men i Bærum finnes det ressurser og ressursterke mennesker. I stedet for å sparke de som ligger nede har slike kommuner mulighet til å gå fram som et godt eksempel og viser resten av verden at det finnes medmenneskelighet og forståelse. I stedet for å sparke de som ligger nede, kan de hjelpe dem opp på beina.

I Oslo har de narkomane blitt flyttet rundt fra område til område. Det er også en gruppe som ligger nede. «Poltiet har ryddet» heter det. Men det blir ikke færre narkomane i Oslo av den grunn. Like lite som det blir færre tiggere. Poiltiet har med andre ord ikke løst noe som helst, bare «pyntet litt» på gatebildet.

Nå ønsker politiet å «pynte» på gatebildet i Asker og Bærum. Bærumsfruene skal med andre ord slippe å se den møkkete virkeligheten og den fornedrende sannheten. Vi har alle godt av å se den. Også de som bor i Bærum.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

2 kommentarer den “De uønskede”

 1. meh. Says:

  Det kan hende at du bare lyver om å ha vært i Oslo, eller kanskje du går med skylapper som ikke har sett hva rumenertiggerne gjør.

  – De har vaktskifter, hvor en fyr blir kjørt i en knall ny BMW eller Mercedes til tiggeren, for så å bytte klær med ham.

  – Det kommer av og til menn i dress og HENTER pengene tiggerne har fått.

  – Enkelte later som de er døve, men skjønner et nei til tross for at man nikker og smiler samtidig. (Dette var en som var frekk og påtrengende nok til å ringe på)

  – De går med krykker og den slags, men bare når noen ser på. (Prøv å ta koppen til en med krykker, da skal jeg love deg at han løper som en fullblods kenyaner!)

  Om du har Facebook, så kan du ta en titt på denne gruppa:
  http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=127394987273227&ref=ts

  • fhjpeder43 Says:

   Nei jeg lyver nok ikke. jeg har også lest og hørt at dette i noen utstrekning er organisert. Men dersom det står noen bak disse menneskene og tvinger dem, er det faktisk dobbelt fornedrende og desto større grunn til å hjelpe dem.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: