Det runde ansiktet

Fotballen er rund og det er også Sør-Afrikas ansikt. En plettfri sirkel uten skitne merker eller hakk. Det perfekte samfunn hvor alle lever sammen i fred og fordragelighet. I hvert fall er det det de vil resten av verden skal tro.

De neste månedene vil verden se på superstjerner som Christiano Ronaldo, Lionel Messi og ikke minst Sør-Afrikas president Jacob Zuma. Han ønsker øyensynlig å vise at landet fungerer og er i vekst. Da trenger han ikke en masse fattige, skitne mennesker som løper i beina for ham.

Det som ligger i veien rydder man unna. Og har man dårlig tid, feier man rotet under teppet. Du ser ikke rotet, men det er der, like fullt som om det skulle ligget på teppet.  Slik er det også med de fattige. De er rotet i bildet myndighetene ønsker å male om Sør-Afrika.  Og det rotet blir feid under teppet. Det teppet er laget av blikk og befinner seg utenfor Cape Town. I en midlertidig leir, mange karakteriserer som en ren konsentrasjonsleir er det fattigste stuet unna. Organisasjonen ”War on Want” hevder at så mange som 15 000 mennesker er stuet sammen her.  De som bor der karakteriserer plassen som en søppeldynge. Politiet kommer om natten og banker voksne og barn, forteller øyenvitner.  Innbyggerne mener at forholdene er verre enn i bydelene under apartheid-regimet. http://www.vg.no/sport/fotball/vm/2010/artikkel.php?artid=10001281

Sør- Afrika sliter tydelighvis. Fattigdommen er en del av bildet, en del av virkeligheten. Det er den samme virkeligheten som møter verdens fotballprominenser når de kommer til landet. De ser det ikke, for det er under teppet. Det samme teppet de går på. Men det er like fullt en del av virkeligheten.

I stedet for å bruke fotball-VM til å forsøke å gjøre noe med problemet. Forsøke å få verdens oppmerksomhet på et problem som er i ferd med å vokse over hodene på myndighetene, velger de å skyve problemet under teppet. Dette er i verste fall, umenneskelig, respektløst og moralsk forkastelig.  I beste fall er det feigt. Tarvelig feigt.

Det er mange som gleder seg til fotball- VM. Arrangementet er toppen av kransekaka for svært mange fotball- tilhengere. Og de finnes det vanvittig mange av.  Disse bør kunne glede seg over godt fotballspill på fjernsynet uten å forgå av skyldfølelse over de fattige i Sør-Afrika. Men send i hvert fall en tanke av gårde til Blikkboksbyen når du strekker deg etter ostepopen.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

2 kommentarer den “Det runde ansiktet”

  1. Siv Gjølme Says:

    Sportens ubehagelige bakside av medaljen!!!! I beste fall kan kanskje noe av dette bli belyst med hele verden som tillskuere, og er vi heldige blir det gjort noe med!!! Hvis vi er heldige……


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: