Når staten leker Gud

Ronnie Lee Gardner skal skytes og drepes. Morderen er USA, verdens største demokrati.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10001871

Det er mange land som dreper sine egne i kaldt blod. Vi gjorde det også, og det er ikke lenge siden. Tanken om at en person må bøte med sitt liv dersom vedkommende selv har drept er heller ikke helt ny. Tanken om hevn er antakelig like gammel som den gang mennesket på død og liv skulle gå på to bein.

Det er noe irrasjonelt, men veldig forståelig over hevnfølelsene. Og alle har den. Selv den mest ihuga pasifist, den mest politisk korrekte myke mann har følt på hevnens søte tanke. En person som dreper en som har skadet eller drept sine nærmeste vil muligens møte stor grad av sympati fra svært mange. Ikke fordi vi nødvendigvis er i stand til å drepe, men fordi vi forstår følelsen.

Å drepe noen i affekt er selvfølgelig helt feil. Både moralsk og juridisk finnes det svært få unnskyldninger til å drepe et menneske. Vi har en nødvergeparagraf i straffeloven, men den er svært streng. Det bør den også være. Et menneskes død skal vi aldri ta lett på, uansett årsak.  http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/ronnie-lee-gardner-henrettet-ved-skyting-i-usa-3231973.html

Det kaldblodige drapet er derimot noe ganske annet. Mennesker som dreper andre ut fra en kald, beregnet årsak vekker ikke like mye sympati. Snarere er det noe grenseløst pervertert og ekkelt over at et menneske kan planlegge et annet menneskes død. For de fleste av oss framstår det som avskyelig og vekker vemmelse og vrede. Jo mer planlagt et drap er, jo vemmeligere blir det. At gjerningsmannen er staten gjør ikke saken noe bedre. http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10001928

Våre rettigheter, plikter og konsekvenser står nedfelt i landets lover. Dersom de skal virke på en hensiktsmessig måte må lovene være et godt eksempel og virke etter hensikten. En stat som med landets lovsamling i hånden kan drepe en medborger, er ikke bedre enn den dødsdømte. Det er like moralsk forkastelig å drepe, uansett hvem du er.

Hvorfor dreper staten? Er det fordi flertallet i befolkningen mener det er en rettfferdig straff? Er det fordi noen forbrytere er så grusomme at den eneste straffen som er tilstrekkelig er døden? Eller er det for å skremme potensielle kriminelle fra å begå lovbrudd? http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10001894

Da Saddam Hussein ble hengt var det ikke veldig mange som protesterte. Tyrannen hadde mange liv på samvittigheten og det var et helt lands hevntørst man skulle forsøke å slukke. Når en vanlig mann eller kvinne blir henrettet protesteres det mer. Den personen er nærmere oss. Vi har lettere for å identifisere oss med dem enn med en mektig leder. Men i begge tilfellene dreper en stat en av sine borgere. Staten setter seg over mennesket og leker Gud. Hvem skal leve og hvem skal dø?

Så er spørsmålet: Virker dødstraffen? Er den såpass avskrekkende at vi kan se det på kriminalstatistikken? Helt sikkert ikke. Iran henretter stadig flere. Kina dreper også flere av sine egne. Og USA, verdens største såkallte frie land har en krimstatistikk som er i ferd med å kvele landet. Det virker nesten sokm om dødsstraffen stimulerer,. Dersom ikke en gang staten kan gå foran med et godt eksempel, hvorfor skal da borgerne gjøre det?

Reklamer
Explore posts in the same categories: Anti- dødsstraff, Samfunn

20 kommentarer den “Når staten leker Gud”

 1. Åge Says:

  USA’s myndigheter leker ikke gud. Bibelen gir myndigheter full anledning til å avlive mordere.Paulus sier klart at «det finnes ingen øvrigheter uten av Gud,og de bærer ikke sverdet for ingenting». Det er vaginastatens kvinnelige prester i Norge som har omskrevet Guds ord til det ugjenkjennelige og innført en «demokratisk» gud i den norske kirke.Dette er ikke bare snakk om hevn,men om å fjerne en farlig person. Dette er rettferdighet,og det ordet er ikke lenger aktuelt for vestens samfunn. Bibelens grunnlov sier: Like for like,liv for liv.

  • fhjpeder43 Says:

   Med all respekt: Det står i Bibelen at du ikke skal ta liv. Både i de 10 bud og mange andre steder.

  • Chris Says:

   Åge, det du skriver er usakelig. USA er en sekulær stat. Derfor skal ikke bibelen ha noe som helst å si i sammenheng med statens lover og regler.

 2. cathrine Says:

  Som om jeg skulle sagt det sjøl…jeg syns det var feil å henge saddam hussein også..

  ingen kan «ta seg lov» til å drepe noen.

 3. eva Says:

  Takk for meningene dine, og for denne bloggen. Jeg er veldig enig med deg, uansett handling kan vi ikke sette oss over liv og død. Man kan ikke svare en ugjerning med en annen. Livet er ukrenkelig fra unnfangelse til naturlig død. Det betyr ikke at ugjerninger ikke skal straffes, det skal det!Strenge straffer, og avskjæring fra samfunnet for øvrig.

 4. Frode Says:

  USA avgjør selv sine lover og regler som til enhver tid er gjeldende. De har lovlig valgte representanter -akkurat som oss.

  Du kan selvfølgelig være uenig, men du kan ikke gjøre noe med det. Dessuten er lovverket her i Norge altfor løst i forhold til straffenivået. Her burde en heller se til USA som reagerer mye strengere -særlig på voldsrelatert kriminalitet. Det er fornærmede som blir hørt og tatt hensyn til.. ikke gjerningspersonen(e).

 5. jacobmann Says:

  USA er ikke et stort demokrati, mer en stor illusjon.
  I usa er folket redd staten, mens i gode demokrati er staten redd folket.

 6. Harald Says:

  Viktig og godt blogginnlegg. Når det gjelder kommentarer, så ser man som så ofte at det henvises til Bibelen, som om den uttaler seg entydig om noe som helst! Det er stor forskjell på «Øye for øye…» og sentrale uttalelser av Jesus, f. eks.

 7. norskgoy Says:

  Hva er galt med hevn? Hevn gir rettferdighet. Og selv om dødsstraff medfører uskyldige blir drept, som også gir grunnlag til å være mot dødsstraff så er det eneste svaret som begge parter kan leve med (vel, den ene har mistet sin rett til å innvirke) er dermed livstid.

  Og staten som «oppdrager med eksempel» er nå rimelig banal da, blir jo som om å si at siden staten sier tyveri er galt, og når da selv staten bedriver det (gjennom skatt) så forfeiler staten og den leker «gud».

  • fhjpeder43 Says:

   Hevn er en forståelig følelse. Når noen har gjort noe mot oss er det forståelig at harmen rettes mot gjerningsmannen. Jeg tror de fleste av oss har kjent på den følelsen noen ganger. Men det er en følelse og vi bør ikke basere et straffesystem på det. Dersom staten dreper gjør den det kaldblodig. En stat som dreper sine egne er pervertert og uten respekt for menneskelivet. Da har en stat gitt opp. Og de landene som har dødstraff har ikke akkurat så lave tall på krimstatistikken. Å drepe er feil, uansett hevn eller straff.

 8. martin Says:

  Når jeg leser Åges innlegg blir jeg enda mer overbevist om at religion er den verste trusselen mot menneskeheten som vi har sett,og et slikt menneskesyn som Åge her står for bør viser med all tydelighet at såkalte kristne ikke er annet enn hevnlystne,djevelske mordere som tror de har rett til å dømme alle andre.

 9. Bjarte Says:

  Synes dette er en kjempeflott praksis som vi i Norge bør adoptere snarest, og vi bør bruke det på gjengangskriminelle i tillegg til mordere. Ei kule er billigere enn 20 år på hotell. Og en ting til, det er India som er verdens største demokrati, ikke USA! Det er jo barnelære.

 10. Rolf Says:

  India har også dødstraff når det kommer til terrorister\voldelige saker jeg synes det er greit de dreper folk som fortjener det istedenfor og gi dem et klapp på skulderen som i Norge , eneste folk som mullah krekar hans like forstår er når de blir torturert eller henrettet man kommer aldri på noen mellom vei med ekstrimister beste er og skremme dems like til og utføre slike handlinger.

 11. norskgoy Says:

  Systemet er basert på hevn, det var vel i vinter en liten røver av en forsker som mente at man ikke skal straffe hvis poenget med justisvesnet var rehablitering (ergo pisk så er man ferdig). Selvsagt vil alle være mot det, siden straff (les hevn) er en legitim funksjon i samfunnet. I prinsippet, om man er imot hevnmotivet så kunne f.eks lommemannen sluppet ut dagen etter han hadde blitt dømt hvis ekspertene mente han var frisk til det, hvis vi ikke hadde hatt en hevnfunksjon i straffesystemet. Hevnen i seg selv er en vital funksjon for at samfunn er faktisk et samfunn.

  Spørsmålet man skal stille seg hvorfor du, evnt andre, har noe med om man skal rehablitere denne ekle mannen? Med hvilken rett har du å si at de som ønsker denne mannen død perverse, og ikke ditt forsvar av mannen?

  Eksempel;
  http://www.aftenbladet.no/lokalt/article311354.ece

  Denne unge mannen skjøt sin kjæreste først med ett skudd. Og når hun lå og var hardt såret, kjempet for å beholde livet går han og plaffer løs videre. For dette får denne mannen 9 år fengsel. Han har allerede vært på permisjon.

  For min del burde noen stå utenfor fengselsporten å plaffe løs når han snart kommer ut. Og du kan gjerne si at jeg er pervers i å ønske dette. Dog, se deg selv i speilet om du så mener.

  • fhjpeder43 Says:

   En presisering: Jeg mener at den staten som dreper sine egne er perverse ikke nødvendighvis de som av hevngrunner ønsker en drapsmann død. Å ønske noen døde er feil uansett i min bok, uansett årsak. Å ta liv er uansett feil, men med kaldt blod er bare perverst. Derfor mener jeg stater som har dødsstraff er perverterte.

 12. norskgoy Says:

  Å ta liv, eller bruke vold er ikke kategorisk feil. Isåfall, hva skulle du gjort ovenfor en som stod ovenfor deg og var klar til å drepe. Vold, i visse situasjoner er ønskelig. Om man da ikke vil selvdestruere seg selv selvsagt, som jeg ser at du er villig til å gjøre. Og det er helt greit, det som ikke er greit er at du mener andre skal følge din tanke om «rettferdighet». Spesielt når du ikke har gått deres sko.

 13. Høres bra ut Says:

  Ikke dårlig. Her ser vi fremgang på hvordan det skal gjøres, vi trenger bare å ta etter slik vi altid har gjort fra USA.
  Ta et liv, koster et liv.
  Synes det er en helt fair deal, og da veit flere at du skal ikke drepe, og blir straffet med høyre konsekvenser.
  Hvorfor skal det være så gærnt, det blir jo mere moralsk at du skal betale tilbake med ditt liv hvis du har tatt en annen sitt.
  Strengere straffer vil redusere kriminalitet.
  Og med en likeverdig straff til den dømte, hadde hvert en fin ting.
  Hvis du voldtar noen, så blir du voldtatt.
  Tar du en annen sitt liv, må du betale med ditt eget.
  Hjelper lite at du sitter inne en del år og tenker over det dumme du har gjort.
  Hvorfor gi den personen en ny sjanse, når’n aldrig ga offret en.

  Nei, sier JA til dødsstraff, på åpen gate.


 14. […] har tidligere skrevet om dødsstraffen her på bloggen min, og er sterk motstander av den. https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/06/18/nar-staten-leker-gud/ Det er like galt av en stat å ta liv i fredstid. Uansett om det er Texas eller Kina som gjør det. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: