Livredd for kåte kvinner?

Det finnes ingenting som skremmer menn mer enn kvinner. Især kvinners seksualitet. Kanskje det er derfor de er så opptatt av å undertrykke både kvinnene og kvinners kjønnsliv?

I Iran venter en tobarnsmor på å bli henrettet. Egentlig ble hun dømt til døden ved steining. Etter internasjonalt press mot Iran er planene om steiningen trolig stoppet. I stedet kan Sakineh Ashtiani bli hengt. Kvinnen tilsto å ha vært utro mot son mann etter å ha blitt pisket med 99 piskeslag. http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/iran-ashtiani-blir-ikke-steinet-3246193.html . Ashtiani er som vi vet ikke et enestående eksempel på at kvinner må lide for sin seksualitet. https://fhjpeder43.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=237&action=edit

Kvinner har til alle tider vært et offer for sin egen seksualitet. Enten direkte, gjennom voldtekt, eller ved å bli straffet for å ha hatt sex. Dessuten kjønnslemlestes kvinner for at de skal få mindre lyst på sex. Med andre ord straffes de for det de muligens kommer til å gjøre i framtiden.

Kvinner i noen muslimske land må dekke seg til Enkelte steder totalt, for å ikke vekke lyst hos andre menn. Kvinner opplever store restriksjoner i relasjon til menn og hvordan de skal få lov til å oppføre seg. Samfunn som dette har av flere grunner et stort behov for å kontrollere kvinnene sine.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10003183

«Lysten til sex er en del av menneskets natur, både for mann og kvinne» . Sitatet skal være fra Marcus Antonius(83 f.kr. – 30 f.kr). Den romerske generalen og konsulen var tydelighvis ikke redd kvnner. Han var også kjent for å ha hatt mange. Det kan ha vært forholdet til en av de sterkeste kvinnene i historien, Cleopatra som formet dette synet. Det er derimot mange andre som ser på kvinners seksualitet som en alvorlig trussel.

Keiser Augustus skal ha straffet både sin datter Julia, og sin datterdatter for å ha vært seksuellt promiskuøse. Selv var han knapt noe godt eksempel og levde tidvis et utsvevende seksuelt liv med mange elskerinner. Godt hjulpet av konen Livia.

Maria Magdalena var en av Jesus følgesvenner. Hun fulgte ham rundt på reisene hans, på lik linje som hans disipler. Fram til 1969 hadde Maria et relativt frynsete rykte. I vestlig tradisjon ble hun omtalt som fristerinnen fra Lukas 7,37. Dette var et syn pave Gregor den store (540-604) fikk gjennom. Årsaken til dette skal ha vært å svekke Maria Magdalenas stilling i kirken, fordi hun var kvinne. I følge bibelen var hun den første som vitnet om Jesu oppstandelse. Hun var med andre ord den første personen som gjorde en kristen prestegjerning. Der skulle gå veldig mange år før neste kvinne gjorde det etter sterke protester fra det kristne presteskapet. Også i vårt eget land.

Utroskap eller promiskuitet blant kvnner har alltid vært mindre akseptabelt enn det er for menn. Jo mindre seksuelle kvinner er jo mer ærbare blir de ansett for å være. I perioder var idealet å vøre mest mulig kjønnsløs. Dette gjelder ikke bare for Islam som er veldig i nyhetsbildet for tiden, men også vårt eget samfunn lider av de samme holdnigngene. Skjellsordene «billig» «hore» og «lett på tråden» er nesten utelukkende brukt om kvnner. Det er et utrykk for å ta kontroll over kvinners seksualitet.

Staten Norge har ingen sanksjonering mot kvinners seksualitet. Utroskap er muligens moralsk forkastelig men ikke kriminelt. Det er heller ikke seksuell promiskuitiet. Selv om de fleste oppfatter den type atferd som negativt er den ikke kriminell i Norge.

Men enkelte muslimske land sanskjonerer. Kvinner blir straffet av staten for ekeskapsbrudd, utroskap og for å være offeret av voldtekt. Harde straffer. Mange blir straffet på lik linje med mordere. I folge Koranen er faktisk kvinner og menn skapt som likeverdige. Det slås fast at begge var født fra den samme sjelen. «Enhver som har en datter og som ikke gravlegger henne levende, som ikke fornærmer henne og som ikke behandler sønnen sin bedre enn henne, vil Gud la komme inn i paradis.» Sitatet er tillagt Muhammed. Hans kone Aisha deltok i politikk og som læremester. Undertykkingen av kvinner med Koranen som unnskyldning er i beste fall tvilsom. Så hvor gikk det galt?

Som tidligere hevdet har kvinner alltid blitt holdt nede, av mange grunner. Motivene er ofte religiøse eller fra tolkninger av religion. Sitatet «Kvinner skal tie i forsmalinger» og lignende sitater fra bibelen har vært brukt som alibi for å gjennomføre undertrykingen. Og nytter ikke det, finnes det tusenhvis av andre sitater man kan misbruke.

Jeg har tidligere skrevet om undertrykkelsen av kvinner https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/04/det-svake-kj%C3%B8nn/ der jeg blant annet mener at steining er en av de mest ekstreme former for undertrykking av kvinner. Kvinners seksualitet har alltid blitt holdt ned av nesten alle folkeslag og kulturer. Undertrykkelsen er global og et utrykk for mannens makt over kvinner. En makt det tydelighvis er uhyrlig viktig for menn å fortsette å ha.

Hvorfor er det så viktig å kontrollere kvinnelig seksualitet? Hvorfor er det så viktig å skjule den delen av skaperverket. Hvorfor er det viktig å skjære opp skrittet til kvinner for å hindre dem å ha glede av sex? Kan det være fordi menn rett og slett er redde den kvinnelige seksualiteten? Er det menns usikkerhet på seg selv, som menn som skaper dette? Finnes det virkelig så mange feige menn?

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10003469

 

Reklamer
Explore posts in the same categories: Anti- dødsstraff, Uncategorized

13 kommentarer den “Livredd for kåte kvinner?”

 1. Hege Says:

  I antikken var det et helt annet syn på seksualitet, ja, noe foreleseren min på eldre historie flettet inn flere ganger da jeg tok historie grunnfag. Og antikkens historieskriving kan ha blitt formidlet med kristne «briller», ihvertfall når det gjelder seksualitet. Der synes jeg forresten skaperne av tv-serien Rome gjorde godt arbeid. Det aseksuelle idealet er også nokså nytt, sett i en større sammeheng, da det som kjent stammer fra Viktoriatiden. Det er godt at du ser kritisk på dette med kjønn og seksualitet, det er jo også slik at mange stort sett er ukritiske til den informasjonen man har om dette. Har du lest «Making sex» av Thomas Laqueur? Den er veldig interessant med hensyn til dagens, vestlige syn på kjønn.

  Når det gjelder vold og undertrykkelse, så synes jeg selv at dette er feigt uansett hvilket påskudd man bruker. Jeg er glad for at jeg har fått tatt en utdannelse jeg synes er interessant. Tror jeg hadde blitt dypt deprimert dersom jeg ikke fikk lov til å bruke hjernen. At det hevdes at menn og kvinner er forskjellige, gjør meg ingenting, så lenge det ikke er basert på urettferdighet og grader av verdi. Og de menn som jeg omgås med, mener det er viktig å gjøre en kvinne lykkelig. Men kanskje jeg har vært ekstra heldig. Jeg synes ihvertfall dette er mest mandig (les: modig). Derfor blir jeg også veldig trist når jeg leser om disse feige mennene.

 2. ivater Says:

  Tusen takk, flott innlegg:-)

  – Silje

 3. Sehrija Says:

  Tusen takk for et fantastisk og veldig reflektert samt godt forklart innlegg:))Jeg er muslim selv, og forakter alt som har med kvinne undertrykking å gjøre! Dessverre så er det altfor utberedt for at vi kan stoppe de, men å prøve å gjøre det er absolutt fantastisk skritt fremover. Ofte bruker de Islam og religion til å rettferdiggjøre mannlig feighet, urettferdighet og uvitenhet! Islam forbyr slikt, og det finnes ikke en sitat i Koranen som støtter opp om kvinneundertrykking!I Koranen er ale like verdt og det skal respekteres! Jeg støtter deg fullstendig på at menn er rede for kvinnens seksualitet(I hvertfall i den muslimske verden men også i Norge), og det gjør at vi blir straffet for noe som tilfredstiller dem. Skammelig og stakkaslig spør du meg….

  • fhjpeder43 Says:

   Tusen takk for godt og viktig innlegg. Jeg har begynt å lese om Islams historie og har også begynt å lese koranen. Er ikke selv muslim og kommer nok ikke til å bli det. Men jeg er opptatt av å forstå religionen. Diskuterer gjerne disse spørsmålene mer, gjerne med muslimer.


 4. […] Ashtiani bor i Iran. Et land der kvinner øyensynlig ikke er mye verdt. Et land der kvinner trykkes ned av menn. Menn som tydeligvis er livredde kvinner og deres seksualitet. Livredde for at kvinner skal få en stemme og et ansikt. https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/09/livredd-for-kate-kvinner/ […]


 5. […] “sex” i tittelen? Et av de innleggene her på bloggen som har fått flest treff har tittelen “Livredd for kåte kvinner”. Saken handler om kvinnenes rettigheter og undertrykkelse. Jeg er rimelig sikker på at det […]


 6. […] Livredd for kåte kvinner? […]


 7. […] Livredd for kåte kvinner? […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: