Verdien av et liv del II

I følge det gamle testamente satte Gud mennesket til å forvalte jorden. Mennesket satte navn på alle dyrene og ble satt over dem. Mennesket har forvaltet over jorden med dens innbyggere og dyr. Vi har muligens ikke gjort verdens beste jobb.

De fleste kulturer har eller har hatt tradisjoner som omhandler plaging eller torturering av mennesker eller dyr. Selv de mest siviliserte, selvopphøyde kulturer har plaget og drept dyr mer eller mindre for sin egen fornøyelses skyld. Derfor er det gledelig at Catalonia endelig forbyr tyrefektningen, en skikk som stadfester menneskets totale forakt for liv. http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/tyrefekting-blir-forbudt-i-catalonia-3255830.html

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10043792

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10043750

Dyr dreper fordi de må. Enten fordi de fra naturens side er født som kjøttetere, eller i selvforsvar.Dyr dreper for å overleve.

Mennesket har som tidligere omtalt en hel rekke motiver å velge fra når de skal drepe. Ren underholdning er et av dem. Og god underholdning varer jo en stund, derfor tar det gjerne litt tid å drepe for underholdnigens skyld. En gladiatorkamp var helt sikkert ikke spesielt spennende dersom den ene skilte hodet fra kroppen på motstanderen med første hugget. Publikum ville se en spennende kamp, med tilhørende blod og lidelse.

Blodsport er en gammel tradisjon. Vi ser den omtalt fra gamle Egypt, Hellas og Romerriket. Gladiatorkamper, dyrekamper og kamper mellom dyr og mennesker. Stort sett med det samme blodige resultat. Ordet «arena» er latinsk og betyr «sand» noe som var praktisk for å suge opp blodet etter kampene.

Men dette er desverre ikke en skikk som bare hører antik fortid til. Hundekamper hvor hunder biter hverandre i hel skjer helt opp i våre dager. http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/07/13/342511.html

http://www.freewebs.com/animal-freedom/hundekamper.htm

Revejakt hvor dyrene blir jaget med et hundekobbel og jegere til hest blir sett på som en sivilisert sport blant de dannede klasser. Sporten ble bedrevet over hele Europa. De engelske lorder med sine fjollete røde jakker kunne bedrive denne såkallte sporten fram til 2005 da den ble forbudt på de britiske øyer. Jeg tviler på at mange av dem har skjenket den utmattede reven en tanke der den har blitt slitt i stykker av Foxhoundens tenner. På de samme britiske øyer lot de også hundekobbel drepe okser til almen fornøyelse så sent som i 1853. I USA fikk togpassasjerer skyte så mange bisonokser de bare orket. Fornøyelse som også bidro til å nesten utrydde indianeren.

Men tilbake til tyrefektingen. Vi snakker her om svært lange tradisjoner. Vi antar at denne skikken har sin opprinnelse fra tilbedelser og ofring av kveg. Tyrefektingen ble muligens tatt til den iberiske halvøy av keiser Claudius (41 – 53 e. kr) som en erstatninng for gladiatorkamper. Fra Spania spredte tyrefektingen seg til Portugal, Frankrike og Latin- Amerika. Den praktiseres fremdeles i Spania, Portugal og Frankrike og Mexico, Colombia, Peru , Venezuela og Ecuador.

Tyrefekting utføres ut fra visse ritualer. Sverdet stikkes ideelt sett direkte i hjertet på dyret, etter at picadorene og banderillerasene har skadet tyren med lansene sine. Dersom matadoren bommer på hejrtet blir tyren tirret til å bevege seg mot venstre og høyre slik at sverdet skjærer opp lunger hjerte og andre indre organer til dyret dør av skadene. Alt til en jublende masses henførte brøl og applaus.

Jeg er ingen okse, men jeg er fullt utstyrt med et nervesystem. Det virker utmerket og jeg kan derfor med stor sikkerhet fastslå at den slags behandling er styggvondt og pågår lenge. Men hvorfor på går det ennå nesten 2000 år etter at styggedommen ble kjent?

Vi er raske til å fordømme barbariske skikker langt unna oss. Tyrefektingen på går i vår egen baktgård. I land nordmenn tradisjonelt har likt å reise til. Nettavisen publiserte til og med en egen guide til dyretorturen. http://www.nettavisen.no/reise/article2673671.ece Det blir riktignok omtalt som grusomt men i veldig generelle termer. Så lenge det er traidisjon og har pågått lenge kan man altså ta liv av dyr veldig langsomt og smertefullt.

Det finnes desverre for mange mennesker som setter sin egen fornøyelse over livet selv. En okse, en rev eller en hund står under mennesket og er derfor menneskets tjener. Selv når dyret bøter med livet for å underholde sin herre og mester.

Blodsport med dyr understreker desverrre bare de mørke sidene ved oss, det værste i oss. Derfor er det godt å se at denne aktiviteten ikke får gå upåaktet hen og at mange av oss protesterer og bekjemper torturen og unødvendig drap av dyr. Det er bare så synd det er for sent for alle de oksene som skulle luktet på blomstene sammen med Ferdinand.

http://www.youtube.com/watch?v=U7kVgDHkISo&feature=PlayList&p=3C5E4D1AA9B6F924&playnext=1&index=11

 

Reklamer
Explore posts in the same categories: dyrevern, Om selve livet, Samfunn

4 kommentarer den “Verdien av et liv del II”

  1. effjusikay Says:

    Helvetes bra innlegg! Det har lenge irritert og opprørt meg at grinpeisene (Greenpeace) hiver seg på hvalfangst men ikke ofrer tyrefektinga et sekund av kampen sin. For den saks skyld kan vi også nevne bjørnekampene i pakistan, hvor tenner og klør er fjernet på bjørnene så de har ingen forsvar mot hundene som blir pussa på dem. Alt til jævla menneskers forlystelse.
    Jeg SKAMMER meg over å være menneske til tider.

  2. effjusikay Says:

    Og når jeg ser den OVERVELDENDE responsen du får her inne i form av kommentarer skulle jeg mene at du kanskje hadde trivdes bedre hos vgblogg.
    Bare et tips… og kanskje enklere å spre et budskap når folk gidder å kommentere.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: