Stein mot verdens kvinner

Sakineh Mohammedi-Ashtiani er 43 år og dømt til døden ved steining. En dødsstraff som oftest rammer kvinner. Hver stein som kastes er en stein i ansiktet til kvinners rettigheter.

15. mai 2006 ble kvinnen dømt for å ha hatt et «ulovlig forhold» til to menn. I følge Amnesty International fikk hun 99 piskeslag slik hun ble dømt til. I september samme r ble hun anklaget for ekteskapsbrudd i en rettsak mot en mann som var siktet for å ha drept hennes ektemann. Ashtiani har to små barn.http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10044019

Jeg er redd for å dø. Hjelp meg til å holde meg i live slik at jeg kan omfavne barna mine.

Det står det i beskjeden fra tobarnsmoren som ble lest opp av Mina Ahadi i Den internasjonale komiteen mot steining på en pressekonferanse i London fredag. Etter stor internasjonalt press mot regimet i Iran ble stieningen midlertitig utsatt av iranske myndigheter.

Ashtiani bor i Iran. Et land der kvinner øyensynlig ikke er mye verdt. Et land der kvinner trykkes ned av menn. Menn som tydeligvis er livredde kvinner og deres seksualitet. Livredde for at kvinner skal få en stemme og et ansikt. https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/09/livredd-for-kate-kvinner/

Skandinavia blir av mange sett på som et foregangsområde når det gjelder kampen for kvinnenes rettigheter. Hos oss er en kvinnelig leder en selvfølge. Kvinner er mer eller mindre likestilt menn og har de samme rettigheter og plikter. Det har ikke alltid vært slik.

Kvinnesaken begynte å spire i siste halvdel av 1700-tallet. I den perioden vi kaller opplysningstiden. I 1776 ærklærte USA seg uavhengig og i denne uavhengighetserklæringen heter det at «alle menn er skapt like». Ikke et ord om kvinnene. I erklæringen om menneskers rettigheter skrevet av franske revolusjonære står det heller ikke et ord om kvinner. På begynnelsen av 1800- tallet hadde kvinner få juridiske, økonomiske eller sosiale rettigheter.

Så sent som i 1910 fikk kvinner allmen stemmerett i Norge. Det er ikke mer enn hundre år siden. På tross av dette har veien vært lang fra dette til likestilling i landet. I 1939 bøle den første kvinnelige diplomat Gudrun Martius ansatt.l Det skulle gå 20 år til neste gang. I 1969ble Ingrid Bjerkås ordinert til prest i Hamar. Seks av landets ni biskoper boikottet ordinasjonen av landets første kvinnelige prest. Så sent som i 1993 ble Rosmarie Køhn ordinert til landets første kvinnlige biskop. Det var også kontroversiellt blant en god del av landets mannlige prester.

I det meste av menneskets historie har altså kvinnen vært uten rettigheter. Det meste av historien har kvinner blitt holdt nede og undertrykket av menn. Det som heldigvis er en selvfølge hos oss, har ikke vært det veldig lenge.

Fns kvinnekonvensjon kom i 1979 og trådte i kraft i 1981. Konvensjonen møtte motstand i de fleste muslimske land. Argumentet var at den stred mot Sharia-lovgivningen. Denne loven er forklart ut fra Islam som religion.

Koranen består av 6666 vers og er regnet som noe av det ypperste innen arabisk poesi. Blant disse versene finnes det bare seks som på en eller annen måte underordner kvinnen. Disse versene har sin opprinnelse i bestemte historiske forhold, slik visse deler av bibelen også har. Da Muhammed grunnla det som skulle bli Islam var det mange kvinner som konverterte fordi de anså Islam som bedre for kvinnene. Vi vet også at Muhammeds kone Aisha deltok politisk og som lærer. Koranen skriver faktisk at kvinner og menn er født som likeverdige.

Til tross for dette fortsetter Iran sammen med andre muslimske stater å undertrykke og drepe kvinner.

Mange kvelder før jeg sovner, tenker jeg på hvordan noen kan være forberedt på å kaste steiner på meg – å sikte på ansiktet og hendene mine. Hvorfor? spør Ashtiani.

Det er opp til oss å svare henne. Ikke bare kvinnnene. Mange av Ashtianis medsøstre er dessuten selv undertrykte og kan risikere samme straff som henne. Menn må reise seg og kjempe for henne og alle de andre kvinnene. Organisasjonen Care jobber med å rekkruttere menn for å kjempe for kvinners rettigheter. De har forstått at det ikke er noe vei utenom. Spørsmålet er om de klarer å skaffe nok menn som ikke er livredd kvinner.

http://www.care.no/CAREs-arbeid/Hvorfor-jobber-CARE-med-kvinner/Sterkere-sammen/

Hver stein som kastes mot en kvinne er en stein i ansiktet for kvinners rettigheter. Hver stein skaper store, ubotelige arr på kampen om alle menneskers muligheter til å utvikle seg, også mennene. Ikke bare for menneskene som bor i land som Iran. For oss også. Det kan vi ikke bare sitte og se på.

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/06/verdien-av-et-liv/

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/04/det-svake-kj%C3%B8nn/

Reklamer
Explore posts in the same categories: Anti- dødsstraff, Samfunn

9 kommentarer den “Stein mot verdens kvinner”

  1. musawi melake Says:

    Det er blitt en trend i den muslimske verden der enkelte kvinner som har levd umoralsk ber om hjelp slik at de kan flytte, gjerne flykte til vestlige land for å få et materielt bedre liv. Vestlig makter alt fra stater til medier har brukt slike hendelser til sine fordel for å tegne et demonisk bilde av muslimske stater. På den ene siden, må det gi press til at muslimske stater og den selveste Koranen må reformeres til å passe dagens utfordringer, men på den andre siden oppfordrer disse krefter mange som lengter etter luksus i vesten. Når den forsøker på andre måter enn disse kontroversielle, er det fare for å bli sendt tilbake til hjemlandet, men når det gjøres et forsøk på denne måten, er det gull verdt! Enten er det et par unge mennesker i Pakistan som gifter seg mot foreldrenes eller klanens vilje, eller en gift dame som begår utroskap. Dette må stoppes, eller vil det bli et åpent terreng for slike luringer.


  2. […] Stein mot verdens kvinner […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: