Det lille mennesket og den store forskjellen

Hvordan klarte Mahatma Gandhi å kaste ut engelskmennene? Svaret ligger i det enkelte mennesket.

Det finnes mange eksempler på enkeltpersoner som ved hjelp av en sterk overbevisning greier å snu en situasjon til det bedre eller det værre

Mahatma Ghandi frigjorde India fra engelskemennenes klamme grep om landet. Han gjorde det ikke helt selv, menhans tanker, tilstedeværelse og filosofien om ikke-vold var helt utslagsgivende for hvordan denne prosessen skjedde. Muligens hadde India blitt et fritt land før eller siden, men kanskje med en langt blodigere prosess.

Det er ikke egenskapene i seg selv som forteller noe om mennesket. Men hvordan mennesket bruker dem. Det finnes mange grelle eksempler på hvordan det ikke bør gjøres. Listen er lang over tyranner, terrorister og despoter som har brukt sin karisma, engasjement og vilje i gal retning. Heldighvis er listen lang over de som bruker sine egenskaper til beste for mennesker.

Advokater er et godt eksempel. Mens noen advokater bruker tiden til å bli rikest mulig på å hjelpe rikfolk å unndra seg skatter finnes det de som bruker de samme egenskapene og kunnskapene til å hjelpe enkeltskjebner. I Tsjetsjenia bor det en kvinne ved navn Lidija Jusupova. Hun er en advokat som jobber for ofre for menneskerettsbrudd. Jusupova samler vitneprov fra ofre for menneskerettighetsbrudd, og fremmer sakene for rettsinstanser og militøre myndgheter. I tillegg til juridisk assistanse informerer hun resten av verden om overgrepene gjort av den russiske hær og de tsjetsjenske separatistene. Hun er nevnt som kandidat til Nobels fredspris. Jusupova har blitt truet på livet for sitt arbeid.

I Tyrkia satt den iranske advokaten Mohammad Mostafaei i fengsel. Årsaken er at han hadde problemer med passet. Mostafaei er mest kjen t for sin innsats for dødsdømte mennesker i Iran. Han har blant annet forsvart tobarnsmoren Sakineh Mohammedie Ashanti som ble dømt til døden for påstått utroskap. Han har også forsvart Mohammad Reza Haddadi som ble dømt til døden som mindreårig. Mostafei tør å jobbe for rettighetene til enkeltmennesker i et land som har lang tradisjon for å spytte på enkeltmennesket og verdien av liv. Derfor er han på flukt fra sitt hjemland. Nå er han i Norge for å søke asyl. . Vi burde være de første i køen for å tilby ham det.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10017563

http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/04/iran-stoning-lawyer-arrest-turkey

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10026074

Dersom vi ikke gjør det bør vi sporenstreks gi fra oss Nobels fredspris. Da mister både den og den norske stat sin troverdighet. Fredsprisens integritet er frynsete nok som den er.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10026092

Det tyranner er mest redde for er menneskerettighetsforkjempere. Mennesker som setter sitt liv på spill for å redde livet og verdigheten til sine medmennesker. Mennesker som Aung San Suu Ky får det til å kaldt ned over ryggen på verdens tyrannklubb. Mennsker som er vanskelige, umulige å få til å holde kjeft. Brysomme mennesker som forstyrrer tyrannens søken etter å undertrykke. De står som eksempel for oss alle at det faktisk nytter å reise seg fra sofaen.

På operascenen kan en stemme synge i senk et helt orkester. Det kan den også på den politiske scenen.

Tidligere blogger om sakene:

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/28/verdien-av-et-liv-del-ii/

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/31/stein-mot-verdens-kvinner/

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/04/det-svake-kj%C3%B8nn/

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/06/verdien-av-et-liv/Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

11 kommentarer den “Det lille mennesket og den store forskjellen”

 1. Denne saken er nok propaganda.. Says:

  for å rettferdigjøre invasjon av IRAN…

  som ikke har NOEN WMD!!

  dette er bare IRAK gjentatt.. og folk er like idioter som tror på dette søppelet i media..

  BARE TULL! og dere er hjernevaska om dere støtter en krig mot IRAN..

  Dette er samme strategien de brukte mot IRAK… propaganda og BULLSHIT!! så får å invadere.. også si etterpåå ; ÅJA det fantes ingen WMD….

  invaderer vesten iRAN.. har dere pissa på vepsebolet..

  IRAN er det siste landet imot ALQAIDA.. og OSAMA sine klør kommer rett inn.. om vesten invadere..

  Det er akkurrat det osama ville fra start.

  • Gunnar Says:

   Til Mannen over, du skriver iran ikke støtter AQ. Vel det kan være sant, eller usant. Men det dem gjør! er at støtter Andre terrorist grupper som hizzbolla,
   Iran leide inn Hizzbolla for å Fucke opp libanon. det har dem klart!

   Iran Gir dem penger å våpen! den store syndern i mine øyner er IRAN, ses på som trussel!

 2. Richard Hode Says:

  «Mahatma Ghandi frigjorde India fra engelskemennenes klamme grep om landet. Han gjorde det ikke helt selv, men hans tanker, tilstedeværelse og filosofien om ikke-vold var helt utslagsgivende for hvordan denne prosessen skjedde.»

  Du har helt rett i det at det var ikke bare Gandhi som frigjorde India. Det var engelskmennenes toleranse og siviliserte adferd som tillot Gandhi å fortsette kampen for selvstendighet. Hvis det hadde vært tyskerne Gandhi hadde stridd imot i stedet for England ville nok karrieren hans vært kort og endet brutalt. Så snart som tyskerne hadde forstått at her var det en farlig agitator hadde de tatt ham med bak huset og simpelthen skutt ham – kein mehr herr Gandhi, kein mehr Problem. Men engelskmennene lot Gandhi gå fri gang på gang, og til slutt lyktes han. Gandhis ikke-volds strategi kan kun brukes mot folk som respekterer sånt. Det gjør sannelig ikke alle.

  En kan jo spørre seg selv om de britiske offiserene fullførte sin plikt tilfredsstillende, nemlig å beholde makten, ved at de lot Gandhi fortsette sin propagandakrig. Hvis det hadde vært jeg som hadde hatt ansvaret for de britiske styrkene i India tror jeg nok at jeg hadde beordret ham skutt, ja …

 3. Silje Says:

  Litt stereotyp fremstilling av tyskerne kan man si. Men i Hitlers tid, joda.
  Dessverre har det ikke akkurat blitt mer demokrati i de gamle koloniene som England og andre europeiske land hadde rundt i verden, etter at de ble frie. Men så hadde jo ikke disse landene fått utvikle seg på sitt eget vis før vesten tok balletak på dem og stjal alle naturressursene demmes! I tillegg ble det laget mange unaturlige grenser (i Afrika) som kuttet over beitemarker og nomadeområder, slik at det bidro til ødelegging av vekster der. Det er alltid flere måter å se det på. Men i forhold til det som har skjedd i mange land i Afrika etter at de ble «frie» så er det vel egentlig mest tragedier. Kanskje burde «frigjøring» skjedd litt mer langsomt og gradvis.

 4. JILL WHITE FANEBUST Says:

  JEG ER EN AV MANGE SOM MENER GRENSENE MÅ STENGES.
  ADVOKATEN OG HANS FAMILIE BØR INNVILGES ASYL
  STRAKS .

  JILL

 5. espen joerg Says:

  Enig i mye du sier her, men alt kan dessverre ikke løses ved annet enn krig, dog mot millitære og ikke en bakkekrig..Men da kan plutselig hele den arabiske verden snu seg totalt mot Vesten og da har man et langvarig eller the end of the world as we know it på et blunk….

 6. tommy Says:

  Denne advokaten er sannsynligvis en av de få asylsøkerne som har en gyldig grunn for søknaden. Søknaden fra ham og familien bør innvilges straks.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: