Skyldig til det motsatte er bevist

Det sies så fint at tiltalte er uskyldig til det motsatte er bevist. I Birgitte-Tengs saken virker det som om dette prinsippet er snudd på hodet.

Den 6. mai 1995 fant en lokal bonde den 17 år gamle Birgitte Tengs drept i et buskas like ved veien noen få hundre meter fra hennes hjem ved Skår på Karmøy. Saken ble etterforsket meget omfattende. Resultatet ble at fetteren til offeret ble dømt og senere frifunnet. Resultatet av dette ble senere en rettsfadese og et alvorlig skudd for baugen på rettsystemets allerede frynsete troverdighet.  På tross av frifinnelsen ble han likevel dømt til å betale oppreisning til den dreptes foreldre. Menneskerettighetsdomstolen mente dommen var i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Allerede her har rettsvesenet i Norge et troverdighetsproblem. For det første synes det absurd at noen kan dømmes til å betale erstatning for en gjerning han er frikjent for. For det andre bryter altså Norge menneskerettighetskonvensjonen.

I august i fjor kom Høyesterett fram til a t den sivilrettslige delen av saken hadde en foreldelsesfrist på 10 år. I juni år bestemte samme rett at fristen bare var fem år og at det var for sent for fetteren å fremme saken.

Fetteren krever nå at det opprettes riksrettsak mot justisminister Knut Storberget og fem navngitte høyesterettsdommere.  Han mener han er utsatt for et overlagt justismord og sier han er nektet muligheten til å føre sin sak for retten. Strafferammen er inntil ti års fengsel for dommerne samt to år for Justisministeren.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10026925

Dersom man blir frikjent i en straffesak for så å bli dømt i en sivilrettsak gjør det noe med den oppfatning allmennheten for til vedkommende. Han slipper riktignok fengsel, men stigmatiseringen fra enkeltpersoner slipper han aldri unna. Han vil alltid være ”fetteren” i folks øyne. Den fellende dommen i den sivile saken forsterker det.  

Mye tyder på at fetteren til Birgitte Tengs er uskyldig. I hvert fall maktet ikke påtalemyndighetene å bevise at han hadde gjort det. Det betyr at påtalemyndighetene har påført en person store påkjennelser, sannsynligvis unødig. Det er lite tradisjon og vilje fra påtalemyndighetenes side til å innrømme feil og til å rette opp i skader de har påført uskyldig tredjepart. Muligens av frykt for å tape ansikt og troverdighet.

Her gjør rettsvesenet en alvorlig feil. Arrogansen Høyesterett her utviser ved å stenge for muligheten til å gjenoppta den sivile delen av saken er et skudd for baugen for en påtalemyndighet som allerede sliter med sin troverdighet. Uten troverdighet mister påtalemyndigheten sin styrke. At Høyesterett omgjør sin egen avgjørelse fra ti til fem år viser enten at rettsvesenet har noe å skjule, eller mangel på dømmekraft. Uansett kan de ikke påberope seg høy troverdighet med en slik avgjørelse.

 Adgangen til å bevise sin uskyld bør ikke ha noe foreldelsesfrist. Det handler faktisk ikke bare om jus. Det handler om mennesker, skjebner og retten til å forsvare seg. Hvis vi skal påberope oss å være et sivilisert, demokratisk samfunn bør vi ikke rokke ved den retten.

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/tengsfetteren-krever-riksrett-3278550.html

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

3 kommentarer den “Skyldig til det motsatte er bevist”

 1. Øyvind Says:

  For meg synes det at han har satt seg i denne situasjonen selv etter at han først tilstod at han hadde drept Birgitte. Slik han har holdt på med advokater i 15 år synes han som en med et sykelig behov for oppmerksomhet. Mannen er frikjent. Hva er det han holder på med?

 2. JILL WHITE FANEBUST Says:

  Merkelig sak.Frikjent men måtte betale erstatning.
  Muligens er dette ett justismord.Retten vil vil avgjøre det.

  JILL

 3. Hild Frøya Says:

  Denne saken har slått meg som merkelig hele veien egentlig. Selvom jeg ikke var så gammel i 1995, fikk jeg da med meg det meste. Om du er frikjent for et drap, så skal du da ikke betale erstattning, hva er det de legger til grunn for det egentlig?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: