Menneskeverdets prislapp

I Oslo går det tenåringsjenter rundt på gatene og selger sex. Sannsynligvis hadde de vært et helt annet sted dersom de kunne velge. Det kan de ikke.

Knisingen sammen med veninnene. Shoppingturer. Det første kysset. Russetid, framtidsplaner og festing sammen med jevnadrende. Muligens selvfølgeligheter for de aller fleste tenåringsjenter i Norge. Men ikke for alle. For noen er ungdomstiden synonymt med voldelige halliker, skitne rom og menn som betaler og bruker dem til sin egen forlystelse. Den virkeligheten lever de i hver dag. Ikke veldig langt unna det huset du synger godnattsanger for barna dine i.

De går rundt i Oslo. Snakker dårlig engelsk og tilbyr sin kropp til de som går forbi. De er gjerne fra Østeuropeiske land som Romania og påstår hardnakket at de er over 18 år.

Vi møter stadig flere yngre kvinner. Vi tror flere av dem er mindreårige, sier Olav Lægdene, leder av Nadheim, Kirkens Bymisjon.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/sexmarkedet/artikkel.php?artid=10045252

Denne uken har de talt over 30 prostituerte. Det er mange. Karl Johan er ikke verdens lengste gate. Oslo er ikke verdens største by.

Oslopiloten er et prosjekt som hjelper slike jenter. Nå truer kommunen med å nedlegge prosjektet. Målsetningen er egentlig ganske beskjeden. Å hjelpe 30 faste brukere og 14 barn i 2010. Prislappen er totalt på rundt 15 millioner kroner. De pengene vil ikke Oslo kommune betale. Kommunen har bedt staten om penger og truer med å legge ned prosjektet dersom de ikke får penger. Oslo kommune, hovedstaden i et av verdens beste land å leve i vil altså sende 44 jenter ut til hallikene sine igjen.

Sosialbyråd i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp) sier kommunen ikke har penger og har henvendt seg til justisminister Knut Storberget om penger til å videreføre prosjektet.

Vi kan ikke love noen løsning som Oslo er fornøyd med. Når omfanget og utgiftene skyter i været på denne måten er det ingen som bare kan legge penger på bordet, sier Jan Austad, seniorrådgiver i Justisdepartementet til VG Nett.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/sexmarkedet/artikkel.php?artid=10018405

44 mennesker som allerede har fått livene sine ødelagt på en måte så nedverdigende at de fleste av oss ikke engang kan begynne å tenke oss hvordan det er. 44 mennesker som muligens er dråpen i en elv som snart er umulig å demme opp. 44 mennesker som er redusert til utrykk som «omfang» og «utgifter». Redusert til ingenting for skarve 14 millioner kroner.

Nasjonen Norge bruker mange penger på medmennesker. Norge gir bort store midler til nødhjelp over hele verden. Det er bra. Vi som har så mye bør dele med andre og bidra. Vi bruker også mye penger på oss selv. På vårt velferdssystem, sykehus, trygdessystem, veier og skoler. Penger som faktisk har gjort at vi kan ha et liv som er mer enn verdig. Vi snakker om milliarder av kroner hvert eneste år. Og så har vi ikke skarve 15 millioner kroner til å redde 44 mennesker som virkelig trenger oss?

Vi kan ikke si her og nå at pengene kommer innen 1. oktober. Dette må avklares, både internt og med Oslo kommune. Det er ikke gitt at vi kan gi dem fullgod dekning, og da må Oslo kommune ta sine valg, sier Austad.

Det er skammelig av regjeringen å kaste ansvaret over på kommunen på denne måten. At det handler om mennesker synes Austad og departementet å ha glemt fullstendig. At det handler om verdighet og medmenneskelighet er helt borte fra denne debatten. Det handler om penger, og politikere som ikke gidder å finne en løsning.

Prostitusjon og menneskehandel finnes over alt i verden. Det er ikke noe særnorsk. Det som imidlertid er særnorsk er bankontoen til Nasjonen Norge. Vi er et av de få land i verden som faktisk kan gjøre noe. Og det uten å blakke oss fullstendig. Vi kan hjelpe disse stakkars jentene, til et bedre liv borte fra fornedrelse, skam, vold og død. Norge er faktisk ett av de få landene som kan oppføre seg sivilisert i stedet for å late som vi er det.

I anstendighetens navn: Vi kan ikke bruke tid på å snakke om utgifter og prioriteringer. Vi kan ikke prioritere bort medmennesker og fremdeles kalle oss anstendige. Vi må hjelpe disse menneskene og vise resten av verden hvordan det gjøres.

Prostitusjon vil antakelig alltid finnes. Det er muligens et like gammelt yrke som menneskheten selv. Det vil være naitvt å tro at man kan utrydde prostitusjon som yrke. Menneskehandel, trafficking og tvang er noe ganske annet. Kyniske menneskebrukere som tyner livet ut av unge kvinner går blant oss hver eneste dag. Slaveri er riktignok avskaffet i Norge, men dersom du går en tur i Oslo, ser du dem, hver dag. De kniser ikke sammen med venninene sine, slik våre døtre kan gjøre.

http://www.udi.no/Sentrale-tema/Fellessider/Menneskehandel/Refleksjonsperiode/

http://www.jurk.no/no/publikasjoner/artikleroginnlegg/menneskehandel.php

http://www.ivarjohansen.no/temaer/sosialpolitikk/1928-prostitusjon-oslo.html

http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/dok/regpubl/stprp/2007-2008/stprp-nr-2-2007-2008-/3/3.html?id=487243

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

One Comment den “Menneskeverdets prislapp”

  1. Siri Says:

    Veldig bra blogg, reflektert og medmenneskelig innlegg som støttes 100%!! Syns så utrolig synd på disse barna som går rundt i Norske gater, men holdningskampanjer må til! Sexkunder må innse at det er feil å misbruke barn/tenåringer seksuelt.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: