Menn mot tvungen sex

I all tid har menn brukt tvungen sex som maktmiddel. Nå er det på tide at menn stopper det.

I Oslo tingrett pågår det en rettsak mot en mann fra Togo. Mannen er tiltalt for voldtekt av fire kvinner. Den yngste kvinnen var 17 år da voldtekten skjedde. Saken er desverre ikke enestående eller spesiell. Det er heller ikke siste gang en slik sak kommer opp for norsk rettsvesen. Desverre.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10041323

http://www.vg.no/nyheter/uten-annonser/artikkel.php?artid=10041077

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=508678

Voldtekt hander om makt og maktutøvelse. Det handler om å krenke en person på det groveste, mest intime og personlige plan. Voldtekt etterlater seg store, nesten ubotelige skader. Både psykiske og fysiske skader.

Voldtekt finnes i alle kulturer og samfunn. Der det finnes mennesker finnes også undertykkelse. Det virker som om det ligger i hele menneskeheten å undertrykke hverandre, i større eller mindre grad. Noen kulturer har forkastelige kvinnesyn som gjør det vanskeligere å straffe og rettsforfølge overgripere. Men voldtektsforbrytere finnes over alt.

I krig har voldtekt ofte blitt brukt for å lamme sivilbefolkningen. I tidligere Jugoslavia og Rwanda har kvinner blitt systematisk massevoldtatt som en del av en militær strategi.

I Norge anses normalt ikke voldtekt for å være et seksuelt avvik, men en voldelig motivert forbrytelse. I Norge er straffen for voldtekt fengsel inntil 10 år. For det skjer i Norge også. Rundt hjørnet der du bor kan det ha skjedd. Sannsynligheten er der i hvert fall i stort monn.

Det er engang sånn at de aller fleste voldtektene begås av menn. Fra naturens side er menn ofte fysisk sterkere enn kvinner. Menn har i alle tider i stor grad brukt fysisk styrke for å utøve makt, også seksuelt.

Men selv om enkelte menn voldtar hevder jeg bestemt at de aller fleste av oss tar avstand, og føler dyp avsky for denne typen undertrykkelse. De fleste av oss har kjærester, døtre, søstre og mødre og er i besittelse av følelser. Menn generelt voldtar ikke. De forsøker etter beste evne å beskytte. For det ligger i den mannlige natur å beskytte familien. Fra fengselsvesenet vet vi at sedelighetsforbrytere gjerne havner lengst nede på rangstigen. Noen fengsler isolerer sedelighetsforbryterne av hensyn til sikkerheten.

Vi menn bør ta ansvar. I USA finnes det en organisasjon som heter «Men can stop rape» http://www.mencanstoprape.org/

De jobber for at menn skal organisere seg og bli en pressgruppe mot disse forbrytelsene. Gjennom kampanjer hvor de viser menn fra alle samfunnslag med bilder som oser av styrke og maskulinitet mobiliserer de menn mot voldtekt. Kommunikasjonen er maskulin og på menns premisser.

Det er mange som jobber mot voldtekt. Voldtektsmottak, krisesentre, psykologer og fagfolk som helt sikkert gjør en glimrende og helt nødvendig jobb. Men de trenger hjelp. Både i forhold til å vise ofre at ikke alle menn er forbrytere og som ren forebygging. De trenger menn. I høy grad. Og mennene må få lov til å delta på sine premisser.

Menn og kvinner er forskjellige. Ikke bare fysisk. Vi tenker forskjellig. Vi kommuniserer forskjellig. Selv om menn er i besittelse av like mye følelser som kvinner gir vi de forskjellige uttrykk. Dersom menn skal kunne gjøre noe med dette problemet er det viktig at menn får gjøre det på sine vilkår. Organsiasjonen «Men can stop rape» viser en måte å gjøre det på.

I saker hvor voldtekt blir beskrevet i media savner jeg mennene i debatten. Jeg savner sterke, smarte menn som deltar i debatten og viser avstand til slike forbrytelser. Menn som stiller seg på ofrenes side, tydelig og synlig.

Dersom vi skal ha en sjanse når det gjelder voltekt, prostitusjon og andre undertrykkelser trenger vi oss menn. VI er faktisk helt avghengige av oss.

Jeg har en oppfordring til alle menn: Vi er som oftest fysisk sterkere enn kvinner. La oss vise dem at vår styrke er en trygghet, ikke en trussel.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10041363

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

19 kommentarer den “Menn mot tvungen sex”

 1. Dr.Luger Says:

  Det finnes en pille som gjør at voldtektsmenn ikke kan voldta etter at de har blitt tatt. Den heter 9 mm parabellum og settes i bakhodet.

 2. Svezdar Says:

  Det fins ingen unskyldning for voldtekt. Men det fins formidlende omstendigheter, og norge tar inn asylsøkere med krigs traumer uten å gi dem hjelp. De blir overlatt til seg selv uten proffesjonell hjelp. Og i tilleg så går norske kvinner meget utfordrende kledd, dette kan lett misforstås av menn med en annen kultur.

  • KS Says:

   Norske kvinner kan g hvordan de vil, uten at dette er formildende i forhold til voldtekt. Om disse dyrene ikke kan oppfre seg, eller forst at de kommer til et annet land, med en annen kultur, hvor vi ser p kvinner som likeverdige borgere kan de gjerne spare oss mye bry, og rett og slett sette en kule i panna. Det ville spart samfunnet, staten og et potensielt offer mye problemer.

   Dette rdet er forvrig gratis 🙂

  • Hr. Kraft Says:

   Misforstås «nei» også? Eller «stopp»?

   Utfordrende klær kan nok tolkes som at en jente søker oppmerksomhet eller kontakt, men om en person går derfra og til voldtekt, har han større problemer enn kulturforskjeller.

  • Nord Says:

   I tillegg så går norske kvinner meget utfordrende kledd, dette kan lett misforstås av menn med en annen kultur????
   Ka i f.. Atter en gang så blir skylda lagt over på kvinnfolkan sjøl pga klesstil. Steng grensen! Kast ut alle innvandrera som har problema me å forstå at dæm kommer tel et ainna land me ainna kultur. Koførr skal man gå rundt i sett eget land å føle sæ utrygg å ikkje kunne gå kledd som man vil bare førr at det fins så SYKE folk som meine at klesstil e ei oppfordring tel voldekt???

 3. Kar Says:

  Delvis enig med dr luger. Men flere menn er nødt til å melde seg inn i organisasjoner som feks natteravnene osv. Ha patruljer i visse skumle strøk.
  Jeg tror ikke jeg hadde klart å være i en sånn organisasjon, for hadde jeg kommet over en kar som var i gang, så hadde jeg voldtatt han, og gjort noen ting som jeg ikke hadde vært stolt av i ettertid mot han.

 4. Dråpe Says:

  Svezdar?? Kan lett misforstås? Må nesten si meg enig med Dr. Luger når jeg hører slikt.
  Det er ikke noe å misforstå, å tro at ei jente vil bli voldtatt fordi hun går utfordrende kledd er det dummeste jeg har hørt!
  Det er det samme som at folk skulle sagt at: vel, han hadde jo skjegg og turban på huet, regna med det var greit å rævkjøre karen. Misforsto litt, my bad.

  Er det slik at det er greit å voldta en kvinne på stranden fordi hun bader i bikini? Voldtekt er en terrorhandling som er kun for å skape frykt, og påtvinge sin vilje på en annen person.

  Er det greit å voldta en kvinne fordi hun går med burka? Komme med en grunn: neh, hun var en sånnen luremus slik som hun så på meg med øynene sine. Så jeg misforsto litt.. Det er like dumt å si det. Er en annen kultur vettu.. Ikke godt for meg å vite, jeg trodde de likte litt action, hun gråt jo, og ropte stopp, men hey… Det sa hun bare for å få meg mer intressert sant?

  Tror du heller burde gå litt inn i deg selv og forstå at dette er ikke noe som misforstås.. Dette handler om terror og frykt. Der menn kommer fra en annen kultur og har fått for seg at det er greit å voldta kvinner, vet du hva dem gjør med dem i den kulturen? De pisker dem, eller dreper dem. Slik jeg ser det, så sier kulturen deres at dette er ikke greit. Så hvorfor skal det være greit her?


 5. «I all tid har menn brukt tvungen sex som maktmiddel. Nå er det på tide at menn stopper det.»

  Det var en ufattelig negativ oppsummering av et par hundre år med mennesker.


 6. Svezdar: Det finnes intet MEN i disse sakene! Voldtekt er og blir forkastelig! Alle vet at det er feil å voldta uansett om du er asylsøker eller har krigstraumer! Når noen sier NEI mener de NEI og kroppsspråket til noen som blir forsøkt voldtatt er ikke vanskelig for noen å forstå så ikke kom med dette asylsøkerpisset!

 7. anna Says:

  Jeg driter i om de er fra indre Uganda. De har et forkastelig kvinnesyn, og jeg har hørt samtaler de har hatt om oss, at vi ser ut som horer, at vi ikke fortjener bedre, det er ikke det fnugg synd på dem. Det er ikke en «misforståelse», det er en syk forbrytelse, samme hvordan man ser på det. De fortjener ikke bli her om de skal holde på slik. Det er sant at vi trenger å gi de som kommer mer hjelp enn det de gjør, noe vi ikke har ressurser til når vi tar inn så mange som vi gjør, men INGENTING unnskylder måten de oppfører seg på. Innvandrere sto for 100% av ALLE overfallsvoldtektene i Oslo de siste tre årene. Det er intet annet enn syk, forkastelig kvinnesyn, og de lærer sønnene sine til å tenke det samme. Man kan høre andregenerasjonsinnvandrere med samme forskrudde syn. Det er ikke kun krigstraumer som gjør dette. Det er en sinnssvak kultur.
  Og før det kommer en eller annen opplagt tåpelig kommentar om at nordmenn også voldtar, ja, selvfølgelig gjør de det. Men de har ikke stått for én eneste overfallsvoldtekt de siste årene. Noe jeg personlig anser som verre..

  En annen ting er at de nesten alltid kommer seg unna med det. Voldtekt er jo praktisk sett 98% lovlig i dette landet, i og med at de knapt får straff. De slipper ut i løpet av noen måneder og gjør det samme igjen. Syke SYKE menn. Jeg håper enhver mann som ser noe som dette skje, virkelig skader vedkommende. Jeg vet at jeg ville gjort det.

 8. anna Says:

  Dessuten, søsteren min ble forfulgt av en voldtektsmann som hun klarte å løpe fra, og hun var IKKE utfordrende kledd. Utfordrende kledd for disse nissene er alt annet enn en forbannet burka. Det er LANGT i fra «de fleste» norske jenter som går utfordrende kledd. De aller fleste viser intet annet enn hår og hender, noe som tydeligvis er «overveldende» for disse makabre huleboer-mentalitet-idiotene.

 9. norskgoy Says:

  Krig er ikke formildende omstendighet. Det er et hån mot krigens ofre og hevde at det er de som voldtar er de som skal ha formildende omstendigheter til sin fordel. Formildende omstendigheter ville det vært om de kvinner som ble voldtatt drepte sine overfallsmenn.

 10. Anonym Says:

  Noen mister helt hodet når de blir ruset. Voldtekter og mye annen kriminalitet skjer som følge av rus. Derfor er begrensning i tilgang på rusmidler veldig nyttig forebyggende mot voldtekt. Og restriktiv innvandringspolitikk fordi det er en stor overhyppighet av voldtektsforbrytere og andre kriminelle med innvandrerbakgrunn.

 11. Rostig sax? Says:

  Denne «man» har gjort samma sak i Finland. Han borde skickas tillbaka till Afrika där han kom ifrån efter avtjänat straff då denna sjuka dåre inte har här att göra. Kännbara straff för överfallsvåldtäkter och ovillkorlig utvisning på livstid borde vara en naturlig påföljd.

 12. Ikke sant. Says:

  Seriøst Svezdar. Hvis dem nå har så utrolige traumaer, slik at dem ikke kan kontrollere seg selv i en annen kultur, så er den rette veien utvisning eller kastrering.
  Og det er ingen misforståelse når en kvinnes skriker, og ber deg til å stanse. Hvordan kan man misforstå det?

 13. Hild Frøya Says:

  Jeg vet ikke hva jeg skal si egentlig jeg. Et helt fantastisk innlegg, som viser stor forståelse og empati fra forfatterens side. Vi trenger slike menn. Jeg har selv blitt utsatt for overgrep, og VET hva slags ettervirkninger det kan ha. Overgrepet er en del av meg, det går ikke an å kvitte seg med det, det går ikke an å legge det bak seg. Det ligger der, hele tiden, hver dag, for resten av mitt liv.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: