Troen på ungdommen

I kampen om oppmerksomhet, seertall og blåskjortenes evige refreng om aksjeutbytte og bånnlinje er det opptil flere ofre. Ofre som nådeløst blir kledd nakne og utnyttet helt til siste reklamekrone er vridd ut av de våte håndkledene ved bassengkanten på Paradise Hotel.

Realityserien handler i stor grad om unge mennesker som sier og gjør dumme ting foran kamera. Og seertallene stiger i takt med graden av dumhet. Dessuten selger dumme uttalelser og dumme gjerninger aviser, som igjen genererer seertall og bidrar på bunnlinen. Men er virkelig ungdommer så teite som de virker på skjermen?

For et par dager siden kom det en ung mann på døren. Han presenterte seg som russ og samlet inn penger til et godt formål. Han var høflig på grensen til det pertentlige og greide å redegjøre for hensikten med besøket på en oppegående måte. Alle de små grå var på den plassen de skulle. Disse egenskapene deler han med svært mange.

Jeg har mye kontakt med unge mennesker, særlig gjennom jobben som vaktsjef her i RHA. Vi har mange som vil ha arbeidsukene hos oss. Den videregående skolen har praksiselever i redaksjonen og det hender jeg får lov til å holde foredrag på noen av skolene. Ikke minst er det ungdommen selv som produserer de «UNG-sidene» som er på trykk i avisen. Møtet med dem er utelukkende positivt. Reflekterte, høflige og godt orienterte om samfunnet rundt seg. Stort sett i hvert fall. Uansett er de milevis unna det vi møter på skjermen.

Det er ingen av oss, verken unge eller gamle som bare sier smarte ting. Selv høyt utdannede mennesker kan finne på å ytre seg i mindre intelligente ordelag. Og alkohol bidrar heller ikke heller alltid til veltalenhet. Forskjellen på folk flest og deltakere på fjernsyn er at de fleste av oss gjør det utenfor kamera og slipper unna med det.

Dersom noen setter et kamera på hvem som helst og følger den personen noen dager, kan noen timer i redigeringsrommet få hvem som helst til å framstå som hva som helst. Det som i utgangspunktet kan være en normal oppegående person kan bli forvandlet til en rallende idiot ut fra noen uheldige gloser eller gjerninger.

Og vi lar oss lure og rive med. Mange av oss tar atferden til Paradise-ungdommen til inntekt for hele ungdomsgruppen. For vi elsker å kategorisere og presse folk inn i båser. Og det blir det seertall av.

Jeg ser ikke bort ifra at noen av deltakerne burde vært beskyttet mot seg selv. Det er ikke alle som bør være på skjermen. Det er heller ikke alle som er bevisst på hva et redigeringsrom kan gjøre med deg.

Fjernsyn handler ikke alltid om sannheten. Og det handler aldri om et helt bilde, eller en hel person. Fjernsyn viser alltid bare en del av bildet, og en del av personen.. Reality handler om å vise det som selger. Folk som oppfører seg dumt selger. Husk det neste gang du sitter foran skjermen. Jeg velger å tro på ungdommen uansett hvor mye TV3 forsøker å rive ned den troen.

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10091339

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10098955

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10091061

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10090921

Reklamer
Explore posts in the same categories: Media

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: