Øye for øye

Hevnlysten er en ekstremt sterk kraft. Muligens har den okkupert vårt sinn like lenge som vi har gått på jorda. På mange måter er følelsen forståelig, selv om den er ganske meningsløs.

Øye for øye. 2. Mosebok

«Øye for øye» heter det i 2. Mosebok. Et prinsipp like gammelt som menneskeheten. Hevntanken og hevnlysten er en følelse som finnes i alle kulturer alle landog i alle tradisjoner. Hevnlysten har hjemsøkt oss alle, og vil fortsette å gjøre det.

Majid Movahedi ble funnet skyldig i å ha kastet syre i ansiktet på en 27 år gammel kvinne i 2004. Kvinnen, Amneh Bahrami som skal ha svart nei på Movahedis frieri ble blind på det ene øyet og fikk sterkt redusert syn på det andre. I tillegg ble ansiktet vansiret til det ugjenkjennelige. De fleste av oss med

et oppegående nervesystem har ingen problemer med å forstå at denne behandlingen i tillegg må ha vært styggvondt. Mannen er dømt til selv å bli blindet med syre. Den som skal utføre dommen er Bahrami selv.

At Bahrami er bitter, sint og har et sterkt ønske om hevn vil for de aller fleste med empatien på plass være forståelig. Movahedi ødela livet og helsen hennes. Hun har tidligere sagt hun er glad for dommen. Sett ut fra hennes standpunkt kan til og med dette være forståelig. Selv om dommen i seg selv er barbarisk og uakseptabel.

Ikke overraskende skjer dette i Iran. Et land som har gjort brudd på menneskerettighetene til noe dagligdags. Iran er det landet i verden som henretter flest av sine borgere i forhold til folketallet.

Landet er også kjent for å bruke ekstremt brutale metoder når de henretter, som steining.

Når en stat lar ofrene ta sin hevn, slik som i dette tilfellet, gir det fra seg sin verdighet som nasjon. Staten synker ned på gjerningsmannens nivå og deler den skammen en slik handling fører til. De myndigheter som skal beskytte enkeltmennesker blir redusert til en pervers maktfaktor med makt over liv og død. Staten tar rollen til en Gud, og det bør ikke staten gjøre.

Det er noe perverst over en stat som i første omgang setter seg over mennesker for å dømme dem for så å begå den samme forbrytelsen vedkommende er dømt for. Samfunnet rundt en slik stat lever i onde, ubrytelige, umoralske sirkler.

Dødsstraff har også den samme perverse effekten. Staten dømmer og dreper mordere, og synker da ned på morderens nivå. Med hvilken rett har de da til å dømme noen?

Dersom en stat skal kunne kalle seg sivilisert og påberope seg en viss kollektiv intelligens må staten gå fram som et godt eksempel og være et moralsk forbilde. Dersom en stat skal kunne ha dømmende myndighet og fremdeles kalle seg sivilisert blir det feil å la hevntanken styre.

http://atefeh.vgb.no/

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10093737

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=551022

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10085586

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

30 kommentarer den “Øye for øye”

 1. name Says:

  Absolutely right punishment.
  Where were the civil society when the girl was affected? Next time anyone throw acid will remember the judgment.

 2. Duck Manson Says:

  Jeg støtter straffen 100%. Fatter ikke at folk syns forbryteren skal slippe unna med en brøkdel av lidelsen som offeret ble utsatt for. Syns han skal være fornøyd at han ikke blir henretta. Noe han fortjener så det holder. Håper han dauer under avstraffelsen. Kan jo håpe syren trekker inn i hjernen.

 3. name Says:

  Let Iran work on its own. They have their judicial system to deal with.
  Norway have it own issues to work with.

 4. Meme Says:

  «Med hvilken rett har de da til å dømme noen?»
  Tenk litt mindre, du. Tenker du for mye kommer du frem til at du ønsker et samfunn med selvjustis.

  Selvjustis funker ikke. DETTE funker. Preventive virkemidler kalles dette. Og trust me, ingen kommer til å helle syre på noen andre igjen etter dette i Iran. Hvem vil vel bli blindet? Dette er en straff som er EKSTREMT samfunnspreventiv.

  • fhjpeder43 Says:

   Kroppslig avstraffing virker ikke. USA har ekstrem høy krimstatistikk selv i de landene som har dødstraff. Selvjustis er selvfølgelig ikke å foretrekke, men en stat som straffer på samme måten som forbrytelsen er begått på er pervertert.

   • :) Says:

    nei det virker sikkert ikkje med kroppslig avstraffing… kor mangen tror du tør og kaste syre, når de hvet atte straffen de kan få er syre i øynene veit ikkje med deg men skulle eg ha kastet syre på noen og vist om atte de tok og blindet meg så hadde eg nokk tenk meg om noen ganger. virkelig hyggelig lesing atte de tar øye for øye, hadde det vert her i norge hadde han fått noen månder i fengsel «hotell» med lønn, skole gang og en klapp på skulderen, men vi har en del landsviker advokater som sikkert hadde tatt saken da hadde det vert ett besøk på mentalsykehus, for akkurat når han kastet var han mentaltustabil og kan ikkje sone …… og gjett kem som betaler for atte forbryterene skal gå løs?

   • Bugge Says:

    Du kan ikke sammenligne to samfunn ukritisk. Hvis straffen i Iran var sosial fordømmelse/utestengelse, ville det antagelig vært strengere enn dødsstraff. I USA er ikke sosial utestengelse straff i det hele tatt.

   • fhjpeder43 Says:

    Jeg sammenlikner ikke landene. Jeg snakker kun om straffemetodene. Of både iran og enkelte stater har dødsstraff.

   • Kjell Says:

    Jeg kaller ikke dødstraff for kroppslig avstraffing på samme måte som i denne saken her. Kropslig avstraffing som å kappe hender og blinde den kriminelle uten å drepe, er et svært effektivt signal. Den straffede er heller ikke lengre i stand til å bedrive faenskap etter en slik sraff.

   • cusak Says:

    I USA har de en ting som ikke høre hjemme. Får du dødsstraff så risikerer du å sitte i fengsel i 10, 20, og 30 år før du blir henrettet.
    Her har USA noe å lære av bla. Kina og Iran.
    Du blir dømt og du blir straffet med en gang.

 5. conn1 Says:

  La de holde på
  Bare tull at alle skal bry seg om alle
  Det er folket i landet som må ta affære å ikke
  sofaslitere hjemmesittere NavAvhengige !

 6. Andre Says:

  Enig i at straffen ikke er helt human.

  Men hvorfor skal denne saken havne i VG? Og hvorfor skal den Norske stat fordømme det…

  Det er langt viktigere ting å ta seg av enn å forsvare en person som pælmer syre i trynet på folk.

 7. Roger Nilsen Says:

  Dette er jo Nils Christies «konflikt som eiendom» i praksis! Konflikten tilbakføres til dens rettmessige eiere, altså offer og gjerningsmann. Det er jo dette vil tilstreber å få til i mest mulig grad i norsk rettsvesen. Tipper offeret er veldig fornøyd med resultatet her, tross alt hun som er blind, ikke staten!

 8. Agent Provokativ Says:

  La drittsekken smake egen medisin!

  Dette er rettferdighet!

 9. Jarle Says:

  «An eye for an eye will make the whole world blind.»

  – Mahatma Gandhi

 10. cusak Says:

  Det forundrer meg at de fortsatt har det vi kaller krimnalitet.
  Det hadde vel vært en løsning for flere land dette. Plakater med innfo. om at dette vil skje deg vist du gjør dette.
  Glimrene.
  Forøvrig så støtter jeg denne for for avstraffelse. Her i Norge så er det gjerningsmannen med fam. som slipper billig unna og får hjelp og støtte, mens offeret er bare en del av nyheten.

 11. Jølle Says:

  Gå foran som et godt eksempel…
  Er det slik at i f.eks Norge hvor staten fordømmer dødsstraff har vi ikke mord fordi alle ser opp til staten og respekterer den… Vel, ser ikke ut til å funke det heller gitt.

  Og vær så snill, ikke trekke inn Gud i dette når du selv refererer til Bibelen hvor det står «øye for øye». Staten leker ikke Gud, og dessuten er det ikke kristendommen som dominerer i Iran, så de bryr seg vel fint lite om hva som står i Bibelen.

  Hvorfor er det alltid de kriminelle som skal komme best ut av det? Fortjener man livets rett og en ny sjanse nåe man har ødelagt et annet menneskes liv?

  • fhjpeder43 Says:

   I Norge er det ikke staten som bestemmer hvem som skal leve og hvem som skal dø. Heldigvis. Det er det jeg mener med at staten leker Gud.

   • Jølle Says:

    Nei, i Norge har staten bestemt at det er de kriminelle som skal komme best ut av det og ikke offrene. Hva er vel en fengselstraff på 10 år mot et komplett ødelagt liv??


 12. Forskjellen mellom vestlig og muslimsk rettsoppfatning kan spores tilbake til koranen og det nye testamentet:

  http://www.sisteskanse.net/2011/03/mannen-og-boken/

 13. JUstice Says:

  Amputer heller begge hendene hans, slik at han aldri kan få brukt de til slikt igjen..

 14. Alex Says:

  Gry Larsen i UD fordømmer en slik umenneskelig straffemetode. Mannen burde selvsagt behandles etter vestlige, humane normer – slik som f.eks. Bin Laden ble! Vår utenriksminister har jo applaudert USAs humane avstraffelse.

 15. Walter Westinghouse Says:

  Jeg leser av de mange kommentarene i favør av straffen i omtalte sak,
  at det er en stor andel nordmenn som ønsker seg sharialov innført også
  her til lands.

 16. Heffalumpen Says:

  Høh, klarer bare ikke å være uenig i noe av det du sier, Hjalmar.

  Godt sagt, er veldig, veldig enig.

 17. potetrepublikken norge! Says:

  la kvinnen komme til norge,så vi får hjulpet henne.oprere og gi henne livet tilbake. han idioten bør seff sitte i fengsel resten av livet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: