Offer på luksusens alter

Den har ikke levd lenge. Etter et halvt år er det slutt. Med en elektrode i munnen og en i rumpa ender et halvt års mishandling, tortur og et liv som er hinsides verdighet.

Foto: NOAH

De ender rundt halsen på kvinner. Eller som pynt på jakker som i utgangspunktet er varme nok. Noen av dem ender under rumpa på de som bærer dem. Som sofaer eller stoler. http://www.kopenhagenfur.com .De minkene og revene som ender her lever kun for å stimulere vår forfengelighet. Og menneskelig forfengelighet er en av de farligste kreftene i verden.

For tusenvis av år siden var vi jegere. Vi levde som reven selv. Det vil si vi spiste dyr som vi drepte. Under styggkalde vintre i det absurd ugjestmilde landet vi kalle Norge hadde vi ikke noe valg. Det var enten å svøpe på seg pelsen fra det dyret vi nettopp hadde spist eller å fryse spent i hel. Naturfolk og urbefolkninger har levd slik i mange generasjoner. Forskjellen på de og oss er at de faktisk må jakte etter dyrene ute i naturen. Ute der dyrene er skapt til å leve. Og dersom en dyktig jeger bar et nytt skinn var det et tegn på at jegeren var modig og i ett med naturen. Dersom et menneske bærer pels i dag, vitner det bare om feighet, grådighet og en forfengelighet som betyr mer enn selve respekten for livet.

For noen år siden pendlet jeg hver dag i bil. Jeg måtte opp styggtidlig og den stakkars kroppen min måtte tvinges av en viljestyrke som var langt fra menneskelig for å få den ut i bilen. Men den veien som i all hovedsak var komplett trøstesløs hadde likevel en velsignelse. For der sto den langs veikanten. Hver eneste seine natt. En voksen rev som nesten ventet på meg. Han nikket mot bilen min før han skvatt inn i skogen. Rask, sterk og med en fysikk som var bygget for å streife over store områder. En skapning kun bygget for friheten. Det var ingenting med den fysikken som fortalte meg at det beste for den var å bli fanget inne i et bur, med ståltråd til gulv, vegger og tak. Revens konstruksjon tilsier at den er svært uegnet til den slags liv. Hvorfor lever da fremdeles 800 000 rever og mink i bur i Norge? Svaret er enkelt. Det er for dyrt å jakte på en og en av dem. Det er billigere og la dem vokse opp på ett sted. Da trenger ikke pelsbøndene lete etter dem når de skal avlives. Det er lettere å stue dem sammen på bur som måler 0,60 x 1 meter enn å løpe rundt etter dem i en brysom natur.

Ikke skapt for bur. (foto NOAH)

Pelsfarmere mener det er greit å produsere pels så lenge det er etterspørsel etter det. Det er stor etterspørsel narkotika også, uten at det gjør narkotikahandelen mindre forkastelig av den grunn.

Steinaldermannen hadde et valg. Tre på deg pelsen eller frys i hel. Det valget har ikke vi. Det finnes utallige alternativer til pels. Så Minken og Reven lider i seks måneder for at vi mennesker skal få tilfredsstilt sin egen forfengelighet.

12. november arrangerer NOAH fakkeltog i flere norske byer. Fakkeltoget er en markering mor pelsindustrien og for dyrenes rettigheter. Det er åttende gangen organisasjonen arrangerer fakkeltoget og i løpet av disse årene har kampen mot pelsnæringen båret frukter. Pelsdyroppdrett er et hetere politisk tema nå enn noensinne.

Pelsdyroppdrett er en fornærmelse mot den respekten alle levende vesener fortjener. Still opp 12 november og bidra til å rense samfunnet for denne virksomheten.

 http://www.dyrsrettigheter.no/pelsindustri/noahs-fakkeltog-mot-pels-2011/

http://www.youtube.com/watch?v=9CvBunvNm7w

Reklamer
Explore posts in the same categories: dyrevern

Stikkord: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment den “Offer på luksusens alter”


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: