Fars tur

Statsråd Audun Lysbakken gir seg ikke. Nå vil han ha offentlig arrangerte pappagrupper på lik linje med mødrenes barselgrupper. Ikke uventet blir han forsøkt sablet ned av familiepartiet Høyre.

Audun Lysbakken vil ha pappagrupper. Foto: Stig Weston

Det er ikke mulig for en mann å forestille seg hvordan det er å føde.  Rent bortsett fra at menn også har et nervesystem og kan kanskje ha en stakkarslig forestilling om en fødsel som en styggvond affære og at det skjer mye med mor under svangerskapet både fysisk og mentalt.  Tiden etter en fødsel er det heller ikke alltid så lett å forstå. I tillegg til ammingen er det mange ting en mor går gjennom både fysisk og følelsesmessig. Det eneste vi kan gjøre som menn er å støtte, gi av den kjærligheten vi har og pøse på med all den empatien vi klarer å mobilisere som menn. Men til sjuende og sist er det ting vi aldri vil kunne forstå.

Likestilling eller ikke. Det er vesentlige forskjeller på menn og kvinner. Det å bære fram et barn er muligens det største utrykket for denne forskjellen. Og når all empatien, forståelsen og støtten er brukt opp, er det ikke unaturlig at kvinner søker støtte i andre kvinner som nettopp har vært gjennom det samme.

Da jeg ble far for første gang hadde vi nettopp flyttet til et nytt sted. Jeg tror ikke det er så uvanlig. Barselgruppen mor var med i hjalp både henne og meg til å bli kjent med andre mennesker i samme situasjon som oss. Noen av dem ble omgangsvenner etter hvert. For oss var barselgruppene, arrangert av det offentlige en stor fordel. For mor var de uvurderlige.

Jeg har tidligere skrevet om de tankene og prosessene jeg gikk gjennom da jeg skulle bli far for første gang. https://fhjpeder43.wordpress.com/2011/10/28/fedrenes-plass/ . Og selv om det av noen kanskje oppleves som sutrete at en mann faktisk også er i besittelse av et følelsesregister var det en krevende prosess for meg også å finne min rolle og plass som far. Følelser og tanker jeg ikke følte det var plass til å dele fordi fokus med rette er på mor under et svangerskap og fødsel. Fedre går også gjennom en modningsprosess som oppleves både positivt og negativt.  Forståelsen for dette er det så som så med. I samfunnet forventes det at far nærmest bare skal kunne trykke på en knapp og så kommer det en fiks ferdig pappa ut. Virkeligheten er ikke slik.

De eneste som virkelig forstår hva det vil si å bli mor er en annen mor. Det er alltid godt å snakke med noen som er gjennom samme prosessen som en selv.  På dette punktet er vi faktisk like. En mor kan ikke forstå fullt ut hva det vil si å bli en far. Simpelthen fordi en mor ikke kan være far. Det er roller vi ikke kan ta fra hverandre eller erstatte med noe annet. Det er unikt.

I arbeidslivet nærmer vi oss full likestilling. Vi har en vei å gå også her, men vi er på vei. Men dersom vi skal kunne ha full likestilling er det viktig at den tanken og gjennomføringen er til stede også i hjemmet. Dersom vi skal kunne endre oss til det bedre trenger vi gode rollemodeller som er trygge. Vi trenger trygge foreldre som kan ta med seg verdier som valgfrihet, likestilling og likeverd til de neste generasjonene. Det er nettopp derfor vi har kommet såpass langt i samfunnet. For å få til det må vi anerkjenne far og fars rolle i større grad enn før.

Det er typisk for Høyre å sable ned et slikt forslag.

Dette synes jeg er det reneste sludder. Fedrene er i en helt annen situasjon enn det mødrene er i når de akkurat har vært igjennom en fødsel. Jeg kan ikke se at dette er en statlig oppgave, sier han til NRK og konstaterer at han fint skal klare å finne andre ferske fedre uten statens hjelp og finansiering., sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup til NRK.

Dette er nok en skivebom fra Høyre. For det første er det ikke alle forunt å være utadvendt og kontaktsøkende. Spesielt ikke dersom man nettopp har flyttet til en ny plass. Og det kanskje spesielt de tilfellene som trenger slike grupper mest. For det andre bidrar Lysbakkens forslag til mer likestilling også i hjemmet og en styrking av den synlige faren, både i familien og i samfunnet.  For det tredje bidrar ikke Astrups utspill til å styrke likestillingen i samfunnet. Men så har Høyre aldri vært det store likestillingspartiet.

Jeg hadde definitivt blitt med i en slik gruppe. Ikke fordi jeg trenger hjelp med å finne venner, men fordi jeg i en slik prosess kunne ha stor nytte av å snakke med andre menn, som gikk gjennom det samme som meg selv.  Og selv om det er stort å være med på ultralyd og fødsel er det mange spørsmål jeg som mann umulig kunne finne svar på der.

Selv om det meste med rette handler om mor i et svangerskap og i en barsel er det faktisk to som deler på ansvaret. Da er det viktig at det legges til rette for at begge kan ta det ansvaret på en god måte.

Gode fedre blir til på de gode fedrenes premisser. Noe av det får vi til i samspillet med mor, noe må vi rett og slett finne ut av selv. På våre egne premisser.  En gruppe med andre menn som går gjennom det samme er en stor hjelp til å skape det vi trenger mer av. Gode og sterke foreldre.

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3268488.ece

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7866640

Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

46 kommentarer den “Fars tur”


 1. Bra blogg, Finn Hjalmar!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Lilla Says:

  Skjønner godt at fedre ønsker «pappa-grupper», men det er ikke bare dere som er diskriminerte i denne sammenhengen. Jeg som tvillingmor fikk IKKE noe barselgruppe tildelt da mine barn kom. Og ikke fikk jeg heller noe godt svar på hvorfor. Tror nok jeg som mor har et større savn etter dette enn deg/dere som fedre. Og jeg tror dette burde være litt mer prioritert enn pappagrupper. Men for all del, jeg ser at min mann var heldig som fikk en privat pappagruppe da han gikk ut i permisjon. De var 4 pappaer som møttes og gikk turer med barna, møttes hjemme hos hverandre for kaffedrikking osv. Så når disse gruppene er like for ALLE mammaene, så burde de absolutt se på mulighetene for pappagrupper 🙂

  • fhjpeder43 Says:

   Det er tragisk at du ikke fikk tilbud om barselgruppe. Da har ikke helsestasjonen gjort jobben sin.

   • Lilla Says:

    Det er nok ikke bare jeg som har opplevd dette. Nesten alle tvilling/trilling/firling-mammaer jeg har snakket med har ikke fått tildelt gruppe. Så lenge man ikke er en A4 mor så er ikke det tilbud om barselgruppe. Det er mye som treng en opprydding i, i forhold til barselgruppetilbudene i Norge, Alt er virkelig ikka bare sort/hvitt

 3. norskgoy Says:

  Alle er ikke utadvente nei, men hvordan du i din tanke tror at de dukker opp i en «pappagruppe» hvis du faktisk ikke tvinger dem er spesielt.

 4. Natalia Says:

  Pappagruppe er noe jeg har savnet, som mor! Vel, nå fikk ikke vi en barselgruppe for nybakte mødre siden vår kommune ikke hadde råd, men det er en annen sak. Kvinner liker å skravle mye mer detaljert enn menn og for å få utløp søkte jeg til nettforum og fant en cyber-barselgruppe der flere også holdt til lokalt og har møttes mange ganger. Min mann har ikke akkurat sjekket ut nettforum for pappaer og stiller dermed på scratch til pappaperm. Jeg ser mange ensomme pappaer som triller rundt på ei vogn!

  Når pappaene tar perm så er barna såpass store at de kan ha det kjekt med å krabbe rundt på gulvet sammen med andre barn. Å ha noen voksne menn å prate med som er i samme situasjon kan da ikke være noe annet enn kjekkere enn å kun være hjemme, trilletur eller kjøpesenter?

  En pappagruppe trenger ikke å være noen stor kostnad for en kommune, de fleste barselgrupper blir jo bare satt i gang i regi av kommunen og så ruller de videre av seg selv hjemme hos noen eller på kafe eller lekeland. Men kommunen kan bare ta initiativ, pappaene må kunne følge opp dette selv, ta i mot nye med åpne armer og ta vare på de som blir ferdige med perm med å legge noen treff til ettermiddag eller kveld. Det kan jo være fint med noen nye kompiser som må ta de samme hensyn i forhold til leggetider og matrutiner i hverdagen som en selv?


  • Helt enig i det. Som tre barns far så hadde det vært veldig kjekt, særlig når jeg fikk første mann og var helt ny her i byen.

   Kommunen her hadde barselsgrupper, men der var menn ikke velkomne. Kun kvinner var velkomne der, fordi jenters følelser og snakk ikke skulle hindres av menn. Hva vi menn følte og mente om det var uinteressant.

 5. hallgeirg Says:

  Hvorvidt det er kjekkt med pappagrupper eller ikke er vel egentlig ikke poenget her? Poenget med diskusjonen (fra min side i alle fall) er at det ikke er staten sin oppgave å organisere denne typen grupper for folk. Det er jo veldig enkelt å opprette ei gruppe på facebook…


  • Nå organiserer jo helsestasjonene barselsgrupper for kvinner, hvorfor kan de ikke gjøre det samme for menn?

   Jeg fikk beskjed at jeg ikke var velkommen i noen som helst barselsgruppe når jeg ble pappa til mine barn. Det var det helsestasjonen som sa. Jeg hadde akkurat flyttet til byen og kjente ingen (unntatt svigermor og svigerinna mi) og det hadde jo vært en fin måte for meg å bli bedre kjent med andre fedre rundt i byen. Og I tillegg delt mine tanker om det å bli pappa med andre nye pappaer, mine guttevenner hadde ikke blitt foreldre så de var jo for det meste uaktuelle.

   Og jada, det er sikkert enkelt å opprette en facebook gruppe. Men helsestasjonen er i direkte kontakt med mammaer og pappaer daglig og det hadde ikke kostet noe som helst for de å organisere ett møte for menn når de allikevel gjør det for kvinner.

   Skal det være likt for kvinner og menn eller ikke?

 6. Tvillingmamma Says:

  For et fint innlegg! -Go Daddy!

 7. Kris Says:

  Eller bare gjør som i min mammagruppe, ettersom jentene bynte i jobb, sende vi fedrene som reserve og de ble kjent med hverandre og kunne møtes kun dersom de ville de. Og det har min mann gjort:)


 8. […] bloggere: Fars tur,  Lysbakken bommer litt,  Haloooo, Lysbakken…! Share this:ShareLike this:LikeBe the first […]

 9. Lammelåret Says:

  Det er fremdeles slik at menn i stor grad behandles som spermdonatorer og hans prosess får liten oppmerksomhet. Jeg lurer noen ganger på om helsepersonell er klar over at far også har sin prosess?

  Da jeg og mannen var på foreldreforberedende kurs ble vi noen ganger delt inn i etter kjønn. Fedregruppen ble ledet av en mannlig lege. Jeg håper det er slik flere steder i landet.

 10. Hild Frøya Says:

  Meget godt sagt. Både mannen og jeg (som er nybakte foreldre) er helt enig!

 11. 3-barnsmor Says:

  Veldig godt skrevet! Jeg støtter innlegget ditt fullt ut og mener det virkelig er på tide at også far tas alvorlig og «inn i varmen» når det kommer til barn og famlie. Dette var fint å lese:)

 12. Aktiv mamma Says:

  Det er mulig at det enkelte steder i Norges land mangler tilbud for far eller mor som er hjemme med barn. Men mange steder i vårt land finnes det faktisk mange grupper/kontaktarenaer der far (og mor) kan være med i. Og når disse gruppene/arenaene finnes – hvorfor i all verden skal man bruke ressurser på å opprette nye?

  Her på vestlandet hvor vi bor har vi barselgruppe på helsestasjonen. Der kan far være med fra første stund, og flere fedre har vært med i den gruppen jeg har gått i. Når mor går tilbake til jobb, så kan far gå alene i denne gruppen om han ønsker det. Da kan han få kontakt med de andre fedrene i gruppen.

  I tillegg har vi bl.a. Turlaget som arrangerer trilletur en gang i uken for foreldre og barn…her er mange mødre aktive, men det er ikke så mange menn å se her.

  Vi har også Åpen barnehagetilbud hele uken, hvor det er veldig enkelt å bli kjent med og møte andre foreldre – heller ikke så mange menn her heller, men noen er der og de får kanskje god kontakt og avtaler seg i mellom.

  I tillegg finnes det sikkert mange andre tilbud, men her var noen jeg kom på og som jeg bruker.

  Så til alle dere kjære menn – vær litt kreative og undersøk hva som finnes i nærmiljøet deres! Muligheten er stor for at det allerede finnes mange steder å knytte gode kontakter på.

 13. Ingrid Says:

  Da jeg ble mor for 18 og 15 år siden, satte helsestasjonen oss opp i grupper med jevngamle barn, så hadde vi selv ansvar for å møtes. Det gikk på omgang, ca en gang i måneden. Ingen offentlig institusjon hadde ansvar for å huse oss, kaffekoking, servering eller kontinuitet.
  Jeg skjønner ikke helt hva Lysbakken maser om, men det må da gå an å få samme gruppeoppsett fra helsestasjonen som mødrene får. Sto noe om å ha noen å trille sammen med også. Det burde man greie å organisere selv, eller møtes på nærmeste frivilligsentral hvor de har trillegruppe.

 14. Otto Says:

  Merkelig at du viser til at «forslaget blir sablet ned av familiepartiet Høyre». Høyre sin kommentar var vel kanskje den mest moderate, ja t.o.m. regjeringspartner SP var mer avvisende til det dårlige forslaget.

  Behovet er kanskje der for noen, men som det har komt frem mange steder så klarer fedre, som mødre å finne frem til løsninger på dette uten at staten skal inn og sette igang nye omfattende prosjekter som koster langt mer en det smaker.

  Nettopp det at Lysbakken fremmer dette som et ansvar for staten er det som gjør forslaget håpløst, og det blir ikke bedre når man i samme nyhetsendinger ser at et av tidenes valgløyn/svik mht. kreftpasienter blir forsøkt bortforklart av helseministeren og Statsministeren. Det evner ikke å gjøre noe med det som de forsøkte å vinne valget på. Det setter Lysbakkens skivebom mer i perspektiv.

  Man nekter å bruke kapasitet i privat sektor for å behandle redde syke personer, og man legger stadig flere og flere uviktige oppgaver inn i offentlig sektor, som selvfølgelig spiser av den samme kaken som skal fordeles.

  Det handler om sløsing som følge av ufattelige oljeinntekter, men det er pinlig inneffektivt i forhold til våre naboland som må tjene pengene på verdiskapning i privat sektor for å finansiere sitt velferdssamfunn.

  Tviler på at disse landene har «trillegrupper» høyt på sin prioriteringsliste som statens ansvar.

  • fhjpeder43 Says:

   Høyre karakteriserte forslaget som «sludder». Synes det ligner veldig på nedsabling. De andre problemstillingene du reiser er også viktig men jeg synes ikke det ene utelukker det andre. Det finnes mange problemer man kan stile opp mot hverandre.

 15. Marius Says:

  For å være helt ærlig, så ser jeg ikke hvorfor vi skal gidde å bruke penger og ressurser på dette!
  Dette er en privatsak som fedrene burde klare å ordne med selv om det er interessant.

 16. Øyvind Says:

  Morsomt hvordan småbarnsforeldre stadig vil ha flere og flere velferdsgoder, alt koster bare littegrann. Ser man på hvordan bruken av oljepengene bare øker og øker, vil man se at innen dagens småbarn er i voksen alder, har man allerede begynt å tappe av fondsreservene for å holde velferdshjula igang. Jada, gi meir til småbarnsforeldra idag slik at de kan ha det maksimalt komfortabelt. Det at det ikke er noe igjen når barna er blitt voksne er av ingen betydning, er jo tross alt ikke de man skal ha i tankene…….

 17. Olsen Tommy Says:

  Pappa grupper ?

  Jeg gir opp, eru ikke mann nok til og ta vare på barnet/Barna dine burde du kanskje bruke kondom..

  Er ingen oppskrift på og være far, men det er noe man lærer seg på veien…

  • Frida Says:

   En pappa-grupp handlar om att inte behøva gå runt ensam i tre månader samt lära av andra fedrer och dela erfaring.. førstår inte varfør du blandar det med å inte kunna ta vara på sitt barn?

   • hallgeirg Says:

    så det er statens ansvar å sørge for at folk har venner også da?

   • Frida Says:

    Vid førsta uppmøtet på helsestationen efter fødsel, frågar helsesøster om du är intresserad av å vara med i en barselgrupp. Om svaret är ja, får du ett brev hem i posten med dato før uppmøte. Därefter ordnar barselgruppen alla møten själva och den som vill blir med vidare. Jag ser inte att det ska så mycket till å få gjort det samma før faren. En involverad far går igenom en stor process i samband med gravidtet och ett nytt barn. Han blir också trøtt och sliten, mor behøver mycket stød, och mitt i allt ska man lära känna ett nytt barn samt vara en god far. En barselgrupp ger ett enormt stød och en trygghet både før mor och barn. Är inte pappan lika viktig?

   • fhjpeder43 Says:

    Godt poeng. Selvfølgelig er far like viktig og bør ivaretas.

   • hallgeirg Says:

    Hvorfor i svarte svingende kan ikke pappaen være med på den barselgruppen du nevner her? Er du redd for å få «gutte-lus»??

    Som du sier Helsestasjonen arrangerer barselgruppe. Er denne liksom bare for mor? Nei, den er ikke det. inviter gutta og.

   • Frida Says:

    Ideellt sett så är det väldigt fint om far kan hänga med mödrarna i barselgruppen, och før de flesta fungerar detta säkert väldigt bra. Dock så rör det sig kanske andra funderingar i en fars huvud än underlivsproblem, amme-svårigheter och dåligt självbilde.. Kanske papporna trenger å prata om hormonella fruar och babyer som alltid føredrar mor? I tillägg blir det en lång dag hemma för far då babyen konstant ska underhållas, istället før å møta andra pappaer å la barnen leka sammen. Jag ser otroligt många pappor som trillar runt ensamma, medan mödrarna går på rekke å rad å koser sig i permisjonen.

    På helsestationen førelligger redan all info om far, hans adresse och permisjonstid.. är det inte bara å skicka ut ett brev å si att en gruppe føreligger? Allt jag säger är att jag inte tror detta medfør några stora statliga kostader, och jag tror vi hade fått fler førnøjda pappaer.

   • Olsen Tommy Says:

    Hmm, tror ikke du helt forstår jeg…

    Hvorfor skal STATEN ordne dette? , Er det virkelig en nødvendighet klarer vel fedre som ønsker dette og mobilisere seg? Hvorfor skal jeg betale for det?

    Hørt om Facebook der man kan mobilisere seg ?

 18. Frida Says:

  Helt enig med dig, tror fedre hadde haft väldigt godt av en pappa-grupp! Att få barn är en påkänning før alla, och om det ska så lite till som en pappagrupp før att få fedre till å må bättre så är det en liten ting att be staten finansera! I mellantiden kan det kanske vara en idè att laga en facebook-gruppe där pappor i permisjon kan bli med å arrangera møten på egen hand? Tex «Oslo-fedre i permisjon 2012».

 19. Rune Says:

  Poenget er ikke at dette er noe mange kanskje ville benyttet seg av, poenget er at det får være grenser for hva skattebetalerne skal måtte legge til rette og betale for. Vi har mange viktige og store utfordringer i vårt samfunn og på internasjonal basis som sårt trenger midler og prioritering. Dette er ikke en av dem.

 20. Johnny Says:

  Politikken her til lands når stadig nye lavmål. Herregud for noe sprøyt å bruke penger på. Mr. Lysbakken, du bør gjennopprette kontakten med dine maskuline sider. De er åpenbart helt borte.
  Gutter, dette klarer vi selv.

 21. millenblogg Says:

  Pappagruppe?
  Hvor ble det av de gode maskuline egenskapene? Han som fikser alt, han som er tryggheten selv, han som stiller større krav til seg selv enn andre og som er villig til å ofre seg for familie og andre. De egenskapene som kvinner flest egentlig savner.Som allikevel ikke er redd for å vise sine myke sider når det er tid for det. Og som klarer å balansere alt dette uten å møte veggen eller få andre nevroser.
  Hvor ble han av?

  Er det bare feminine pingler blant dagens unge menn?

  Ja, jeg bare spør. Kanskje jeg også får svar. Mest sannsynlig gjør jeg det. For det de mangler av de ovenfor nevnte egenskapene, er ofte blant de mest ordrike har vi inntrykk av.

  Statlig organisert pappagruppe? Hent spybøtta!

  • Frida Says:

   Johnny och millenblogg.. vad är det som är så maskulint med å gå runt hemma å byta bløjor, mata ungen och prata babyspråk? Jag hade nog föredratt att se noen andra män å lufta huvudet lite från babyvärlden..


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: