I prinsippet…..

Norge er klodens mest avislesende folk og lokalavisen er som regel nærmest for befolkningen i nasjonen. I de fleste lokalsamfunn er lokalavisen et av flere utrykk for det befolkningen har til felles. Og enten vi skriver om politikk, krim, loppemarkeder eller konserter skal lokalavisen være der folk er. RHA, avisen jeg jobber i er et eksempel på dette.

Lokalavisene er på mange måter et av Norges arvesølv. Og akkurat som det edle metallet blir det gjerne i familien.

Da Stein Erik Hagen gikk i spissen for å selge Orklas lokalaviser reduserte han arvesølvet og mange års tradisjon til en simpel vare. En måte å skaffe seg og sine kapital. Slike menn som Stein Erik Hagen er gode til det. De ser på det meste som en vare. Som kan kjøpes og selges for profitt, uten tanke på hva som ligger av verdier bak varen.

Vi fikk utenlandske eiere. Lokalavisene hadde flagget ut. mange pressefolk protesterte den gang, og mange var redd for nedskjæringer og markedstilpassning av pressefriheten. Til tider kom det også uttalelser om at journalistikken måtte bli mer markedsstilpasset. De mest pessimistiske trodde den frie presse var i fritt fall.

Men selv om trusselen om mer utbytte og mer kapital ut av landet har ligget der disse årene har heldigvis lokalavisene bestått.

For leseren har ikke eierskapet betydd veldig mye. Selv under britisk eierskap har RHA fortsatt å dekke kommunestyremøter, skrive om konserter og krim og stått bunnsolid midt i debatten på halvøya. For oss i det daglige har det heller ikke betydd all verden. Journalistikk er journalistikk uansett eier.

Men rent prinsipielt er det viktig at vårt demokratiske arvesølv, vår nærmeste forkjemper for ytringsfrihet og debatt eies av norske interesser som også har lange pressetradisjoner fra vårt eget land. Lokalavisene må aldri bli redusert til en vare, eller en økonomisk melkeku for kyniske konserner.

A-pressen har uttalt at de ikke er her for å legge ned aviser, men for å drive og utvikle dem. Det at toppsjefen i konseret er pressemann styrker troverdigheten i dette sitatet. Jeg velger å være avventende positiv til våre nye eiere. Og i mellomtiden har vi en avis å få ut.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Media

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: