Kortreiste fordommer er vår verste fiende

Hun blir aldri seg selv igjen. Jenta som er inne i sitt andre tiår. En del av henne er borte, kanskje for alltid. Det mest intime, personlige et menneske har. Røsket ut av henne i et voldsomt øyeblikk av den reneste formen for egoisme som finnes.

Hun skulle bare ut med venninner. Hun hadde brukt en hel dag på å plukke ut kjolen. Flere timer på å pynte seg og gjøre seg klar. Hun var alltid nøye med sminken og klærne. Det matchet. Hun følte seg sterk og vakker og ungdommelig glad. Klar for en kveld med jentene.

Hun hadde ikke drukket så mye på vorspielet. Bare et par glass rus-brus sammen med gode venninner. De hadde snakket, ledd og sunget sammen, på jenters vis. Muligens også om gutter de skulle treffe. Håpet om en spennende kveld. Kanskje traff hun til og med den rette. Da hun gikk ned over gatene følte hun de beundrende blikket på henne. Noen smilte til henne. Sammen med de andre venninnene var hun sterk så hun smilte gjerne tilbake.

Hun danset seg gjennom natten. Mer rus-brus. Mange smil, noen danset med henne. Flørtet. Selvtilliten steg. Det var varm den kvelden så utringningen var litt dypere enn til daglig. Hun nøt kvelden. Følte seg trygg på sin egen styrke og de omgivelsene hun befant seg.

Møtet med den kalde asfalten noen timer senere var hardt, brutalt og nådeløst. De hadde revet henne opp. Ikke bare klærne. Det var ikke bare maskene i strømpene som hang og slang rundt henne. Ikke bare trusa som var revet i to. Stinkende av menneskelig egoisme og brutalt begjær stavret en sønderrevet sjel seg gjennom storbynatten. Han var jo så hyggelig. Skulle bare ta en kopp kaffe i leiligheten hans. Men hva gjør vel det. Det var jo hennes egen skyld . Straffen for bare å ville være kvinne. Straffen for sin egen forfengelighet og selvtillits skyld.

I hvert fall er det mange av oss som mener det.

En ny undersøkelse foretatt av ressurssenteret DIXI vier at en av fire nordmenn mener kvinner har delvis skyld i voldtekt. I hvert fall hvis de er beruset og blir med noen hjem. Rapporten viser også at halvparten av alle voldtekter skjer Når kvinner er edru og normalt kledd.

Jeg trodde vi hadde kommet lenger, og vi vil jo veldig gjerne tro at vi har det. Men undersøkelser som dette her avdekker det som kanskje ikke blir sagt høyt i offentligheten, sier Lisa Arntzen, leder i Aksjon mot voldtekt til ABC Nyhete

Holdninger er et mektig verktøy. Det kan brukes både positivt og negativt. De kan brukes til å rive ned eller bygge opp. Holdninger bygger samfunnet mer effektivt enn enhver politiker.

Dersom du raner lommeboken til en full mann er det like fullt et ran. Dersom du dreper et menneske på vei hjem fra en fuktig barrunde er det like fullt et drap. Dersom du slår ned et menneske i en drosjekø, er det like straffbart selv om han har promille høyere enn skonummeret sitt. Man ville aldri funnet på å gi et beruset drapoffer skylden for sin egen død. Men et voldtektoffer kan lastes og bebreides. Holder de seg ikke innendørs om kvelden, kler seg i striesekk og drikker melk, er det des egen feil dersom noen tar seg til rette.

Dersom vi skal bekjempe voldtekt må vi som samfunn bestemme oss for en ting. Kvinner må ha den samme friheten som menn. Frihet til å gå¨kledd som de vil, drikke det de vil og ferdes hvor de vil. Vi kan ikke være fornøyde med mindre. Vi kan ikke godta mindre.

En av fire nordmenn mener kvinnene har delvis skylden for at noen røsker av dem sjela. Noen av de jobber muligens også i norsk rettsvesen. Kanskje noen til og med jobber på politistasjonen den unge kvinnen stavrer seg av gårde mot.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/03/25/en-av-fire-mener-kvinner-har-delvis-skyld-i-voldtekten

 

Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

25 kommentarer den “Kortreiste fordommer er vår verste fiende”

 1. laipai Says:

  «Dersom vi skal bekjempe voldtekt må vi som samfunn bestemme oss for en ting. Kvinner må ha den samme friheten som menn. Frihet til å gå¨kledd som de vil, drikke det de vil og ferdes hvor de vil. Vi kan ikke være fornøyde med mindre. Vi kan ikke godta mindre.»

  AMEN!

 2. Lammelåret Says:

  Og den tøffeste jobben kommer etterpå, men hvem er der da?

  http://oppsummert.blogspot.com/2011/10/tarene-henger-i-trrne.html#comment-form

  Sekuelle overgrep er ikke et kvinneansvar, men et samfunnsansvar. Selv om menn generelt ikke kan ta ansvar for andre menns handlinger, er menn generelt ansvarlige for holdninger kommende menn har. Sammen med kvinner. Vi må våge å sette ord på det vi føler og opplever og ta et oppgjør med uheldige holdninger slik de kommer til uttrykk gjennom handlinger.

  Jeg tror vi kommer et stykke på vei ved bli flinkere til å kommunisere og lære om grensesetting, for hvordan kan vi respektere andres grenser hvis vi ikke vet hvor de går? Vi kan heller ikke markere egne grenser dersom vi ikke har lært hvor de går og hvordan vi kan si ifra.

 3. norskgoy Says:

  Lisa Arntzen er kommet under vingene til Patricia Kaatee i Amnesty Norge. Som kom eksakt med dette for noen år siden (2006-7), i en like manipulativ «undersøkelse».

  Click to access Hvem%20bryr%20seg%202007.pdf

  Men da kan vi ta følgende sak som eksempel;

  Kvinne danset på byen, og en person som hun fant frastøtende prøvde seg hele kvelden når hun stod å danset. Hun prøvde flere ganger å få personen vekk.

  Senere når kvelden var omme, tok hun taxi. Da hun satte seg inn spurte den samme personen om han kunne sitte på. Kvinnen sier ja.

  Når de kommer frem spør den samme personen om han kan låne toalettet hos henne. Hun sier ja.

  Hun hevder så at hun ble voldtatt av denne personen

  Juridisk har personen som forgriper seg skyld. Men, du verden, man må være forpliktet å påpeke at idioti er fremdeles idioti selv om man er kvinne.

  Kanskje jobber det også noen i politiet som må ta i mot 5 falske anmeldelser fra den samme kvinnen på 22 år.
  http://www.nettavisen.no/m/?articleId=3359361

  Ellers venter jeg på Dixi i morgen. Forventer selvsagt at radikalfeminismen vil være avtrykket nok engang. Men kanskje et bitte lite håp om at de faktisk har «forsket». Men tviler, spesielt når en ser hvem som står bak.

  • fhjpeder43 Says:

   Med all respekt. Uansett hva du måtte mene om denne undersøkelsen eller feminister generelt er det et uomtvistelig faktum at det voldtas. Holdningen om at «kvinner må ta på seg en del av skylda» er det mange som har. Vi trenger egentlig ikke noe undersøkelse for å vite det. Det er bare å følge samfunnsdebatten med et halvt øye.
   Poenget mitt er at holdningene er med å skape det samfunnet vi har.
   Dersom noen begår innbrudd i huset mitt er det ikke min skyld eller mitt ansvar. Dersom noen blir skutt på åpen gate er det de færreste som vil skylde på offeret. Men når det gjelder voldtekter er det derimot mange som mener offeret bærer en del av skyklden. Det er absurd, kvinnefientlig og ikke akseptabelt.
   Du peker også på falske anklager. Selvfølgelig finnes de, men det er irrelevant i denne saken.
   For øvrig synes jeg det er trist å se at det er så mange menn som er så redd for feminister. La oss heller opprette dialog med dem i stedet for å bidra til å lage fronter. Kjønnskampen har foregått lenge nok. Jeg er luta lei den.

   • norskgoy Says:

    At voldtekt skjer. Selvsagt. Men når man dukker opp på voldtektsmottaket for femte gang bør det ringe noen klokker.

    Falske anklager er da ikke irrellevante. De er kun det fordi som støtter påstanden at menn er dyr. Falske anmeldelser er, sammen med «vold i nære relasjoner» og «incestanklagelser» beheftet med store mørketall. Og straffen for slikt. Niks og nada, fordi det er som regel kvinner som kommer med disse.

    Dersom man blir skutt på åpen gate, midt i Rio De Janeiro mens man viftet med tusenlappene vil de fleste si; for en idiot.

   • fhjpeder43 Says:

    Synes du setter det vel mye på spissen. Selvfølgelig mener ikke jeg at uskyldige skal dømmes. Det bør være et prinsipp i alle saker at kun skyldige bør dømmes. Årsaken til at mange voldtektssaker i dag blir henlagt er fordi skyld ikke kan bevises. Og du har helt sikkert et poeng med mørketall. Jeg tror det finnes mørketall på begge sider.
    Jeg omtaler holdninger i samfunnet, ikke enkeltsaker. Dersom en av fire mener kvinnen har delvis skyld i en forbrytelse begått mot dem, viser det en holdning jeg tar sterk avstand fra. Det viser også at mange har den holdningen. Og den bidrar til å skape en forsåelse av at voldtekt egentlig ikke er så farlig. At voldtekt egentlig ikke er en forbrytelse. Det finnes mange eksempler på det fra rettspraksis.

 4. Monica Says:

  Finn Hjalmar, du er rett og slett konge. Beste blogginnlegget jeg har lest på lenge.

  Og til norskgoy vil jeg bare henvise til Helle I. Mellingen som har blogget om dette «hun hevdet hun ble voldtatt» vs «innbrudd ble begått i natt». Hvorfor er det alltid «hevder» når det gjelder voldtekt, mens det så mye oftere er «ble», «er», når det gjelder annen kriminalitet?

  Og virkelig, er det idioti å tro det beste om sine neste? Selv om en fyr er innpåsliten på byen så er det lett for meg å tenke at det er fylla og dårlige sosiale evner, og ikke at han er sosiopat og voldtektsmann.

  • norskgoy Says:

   Tendeniøst deluxe. Hvis en søker etter «Ung kvinne ranet», hva får man da? Angivelig?

   Saken er at man har erfart såpass mange falske anmeldelser innen voldtekt, vold i nære relasjoner og incestanklager at man har opplevd den sure kløe ved å være bastante.

   Ellers er det sikkert greit for din egen del å glemme «voldtekten på Tynset», som selvsagt var oppspinn.
   «Ung kvinne voldtatt av menn med finlandshetter og gummihansker»

   • fhjpeder43 Says:

    Poenget mitt er at jeg har skrevet om holdninger rundt voldtekter. Ikke falske anklager. Selv om noen beklageligvis blir falskt anklaget skjer det voldtekter også. Ingen beviselig gjennomførte vodltekter er kvinnens skyld. Uansett, klesdrakt, promille eller oppførsel. Det er holdningene jeg vil til livs, ikke sette uskyldige menn eller kvinner i fengsel.

  • norskgoy Says:

   @fhjpeder43 mars 28, 2012 kl. 2:21 pm

   Under et punkt der det blir løgnaktig hevdet fra en misandrist at det er diskriminering av kvinner, så kommer du opp med at «det skjer kanskje noen falske».

   Så hva fant du når søkte med «kvinne ranet» på google?

   • fhjpeder43 Says:

    Mitt innlegg handler om en holdning en av fire nordmenn har om at kvinner delvis er skyld i voldtekter. Det handler ikke om falske anklager. Jeg tar prinsipielt avstand fra at mennesker blir anklaget for forbrytelser de ikke har gjort. Enten det er voldtekter eller andre forhold. Men det er altså ikke det mitt innelgg handler om.

  • norskgoy Says:

   @fhjpeder43 mars 28, 2012 kl. 9:01 pm

   Det er forstått at du tenker på ditt hovedinnlegg. Dog, mitt tilsvar var altså til Monica og hennes link.

   Så er det diskriminerende, og et kvinnesyn som er hatfult å skrive «angivelig voldtatt»? Der hovedargumentet altså er at «menn ranet» ikke har angivelig som tillegg, når det påpekes at angivelig heller ikke står når en søker med «kvinne ranet». Det bør kanskje være til ettertanke at vaktsjefer ikke spør et så enkelt kontrollspørsmål.

   Dette handler om falske anklager, fordi voldtektanklagelse er en av de få anklager der den anklagede blir huket inn raskere enn man får snudd seg. Når en faktisk klarer å anmelde noen for voldtekt fordi en ikke føler seg seksuelt tilfredsstilt, så synes du det er merkelig at man mistror (ref oslo politi sin rapport mai 2011). Som man sår, så høster man. Eventuelt kan man spørre en fra Tv2 som erfarte påstanden om at han voldtok.

   Det handler faktisk om radikalfeminister som fremmer påstanden om at enhver anklage om voldtekt er sann, og som igjen påpeker at falske anmeldelser er noe som er et minimalt problem. Det er det samme mønsteret når radikalfeministene mener enhver kvinne som kommer på krisesenter er sannferdig, når en utmerket vet at volden er som regel gjensidig. Dette påpekte f.eks grunnleggeren (Erin Pizzey) av det første krisesenteret i UK allerede i det første året som det eksisterte (1971).

   Det handler om overdrivelse av tall. Der NOU2008:04 er eksemplarisk på det å overdrive.

   Det handler om når man regelrett juger ved å påstå at under 1% av anmeldte blir domfelt med det hensyn å få frem bildet om at justisvesenet ikke tror den som anklager. Om en ser på sakene som er i lagmannsretten på lovdata vil en selvsagt se at de sakene som er i rettsvesenet er vesentlig overvekt av anklagede blir domfelt.

   Det handler altså om etikk, og hvordan en skal faktisk påpeke at det enkelte individ har faktisk et ansvar ovenfor seg selv. Så når en sykepleier i Tromsø voldtektsmottak forteller at hun tar en alvorsprat med ei ung kvinne som kommer for fjerde gang at man har et lite problem. Denne sykepleieren bør applauderes for faktisk ta tak i et problem, men halshugges for å «oppfordre til voldtekt».

 5. apples Says:

  Det kommer litt an på hvordan man definerer «skyld». Jeg tror, håper ihvertfall, at mange tenker «satt seg selv i en utsatt posisjon» når man blir spurt om dette med skyld. For meg blir det to ulike ting, det er jo klart at man er mer utsatt dersom man går hjem med noen man kjenner, eller har lommeboka stikkende opp av lommen – man gjør seg selv til et enklere offer. Men dette betyr da slett ikke at voldtekten eller ranet var offerets skyld!

  Uansett hvordan man definerer det så bidrar begge tolkningene til at jenta får mye av skylden selv dersom hun blir voldtekt. Uansett hvilke begreper man bruker så ligger de samme holdningene bak. Det høres jo nærmest ut som at enkelte mener det ikke finnes mulighet for at en jente kan bli voldtatt uten å ha gjort noe – et eller annet – for å forårsake det selv.

 6. Lammelåret Says:

  Ikke-anmeldelser er et større problem (regnet i antall saker) enn falske anmeldelser. At anmeldelser i noen tilfeller trekkes tilbake er ikke ensbetydende med at overgrepet ikke skjedde, det kan like gjerne skyldes at den som anmelder er utsatt for trusler og stort press som gjør at det synes tryggere å trekke anmeldelsen enn å gå gjennom alt det innebærer.

  Det er større risiko for å bli voldtatt flere ganger når det først er skjedd en gang.

  Jeg synes du, norskgoy, er vel mistroisk. Du henger deg opp i dine spekulasjoner om hva som ligger i «falsk anmeldelse» og ser helt bort fra at ting ikke alltid er som det ser ut som med første øyekast.

  • norskgoy Says:

   Akkurat. Ting er ikke som det er med første øyekast. Litt som kvinner som havner på kvinnesenter ikke får spørsmålet «når slo du selv sist?».


 7. […] mener at kvinner selv delvis skyld i voldtekter https://fhjpeder43.wordpress.com/2012/03/25/kortreiste-fordommer-er-var-verste-fiende/ . Mange ofre føler at politiet ikke tror dem. […]

 8. pelle Says:

  Disse nordmennene (hver 4-de) som pålegger offeret skylden i voldtektsaker er de samme mennene som voldtar og har forsøkt å voldta noen. Ingen andre oppegående menn klarer å synke så dypt hverken i handlinger eller i ord og holdninger.
  Ingen menn lyver så mye som voldtektsmenn angående skyldspørsmålet. Du hører aldri en voldtektsmann være moden nok mentalt til å kunne vedkjenne seg handlingen han har begått. Menn som kommer med disse ynkelige holdningene sine om kvinnens ansvar for ikke å bli utsatt for vold/voldtekt er bare et veldig tydelig budskap om egen ansvarsfraskrivelse om sin egen adferd om overgrep han har begått.. Holdningene som man har til voldtekt utifra et mannsperspektiv, handler om hvordan mannen ser på seg selv utifra sin egen adferd og sin egen seksualitet. Legger han automatisk skylden på kvinnen for mannens manglende selvkontroll så er det ensbetydende med at han selv er voldtektsmann eller har forsøkt å voldta noen. Holdningen hans står ALLTID i sammenheng med hans intelligensnivå som igjen omhandler hans adferd og oppførsel og syn på mannsrollen.
  Menn som voldtar er avvikere!!!!


 9. […] Kortreiste fordommer er vår verste fiende […]

 10. Hyklere Says:

  Det er farlig å være kvinne i Norge nå. Jeg så på denne nobelspris utdelingen og der sto vår elite med tårer i øynene og klappet og skrek for å hjelpe afrikanere som blir voldtatt i afrika. Ikke ett jævla ord om de tusenvis av kvinner som voldtas i vesten av afrikanere. Ikke ett ord, ingenting, de ignorerte det så enkelt. Vi må hjelpe kvinner i afrika! …og til helvete med våre egne vestlige kvinner! Man får bare lyst til å spy, der sto de, vår elite og våre flotte politikere og viste oss hva de egentlig er. Hyklere og forrædere. De har vendt oss ryggen. Jeg kommer aldri til å støtte en norsk politiker igjen. Valg? Glem det, jeg stemmer ikke på møkk som vil utrydde meg i mitt eget land.

 11. Ynner Says:

  Vi har noen genier på stortinget som tror at løsningen på voldtekter, er å senke straffen. De folkene må ignorereres og helst sparkes. Problemet er at vi har dommere som ikke følger loven. Vi har klare regler og straffer for voldtekt, men noen dommere synes tre år er litt mye, så de gir ikke full straff. Tre år er ikke mye, det burde vært 30 år. Vi har et enormt problem med sosionom-dommere som vil koseprate med kjeltringene og gi de hjelp. De sitter i rettssaler, ser rett inn i øyene på en mann som har voldtatt tre 13-åringer også tenker de «stakkars mann». Når en dommer ikke klarer å dele ut en 3 år lang fengselstraff til en voldtektsmann, da har vi problemer. Da er vårt rettssytem korrupt og ødelagt. Jeg hadde med glede delt ut fengselsstraffer på 300 år til hver av dem, med et stort smil. Og idet krypene gikk ut av rettssalen så hadde jeg ropt «var det verdt det?»

  Jeg fatter ikke hva som skjedde med Norge. I løpet av bare 10 år så har våre poltikere, vårt politi og vårt rettsvesen gått rett til helvete. De finnes stammer med ville folk i amazonas som har et bedre system og et bedre og tryggere samfunn en oss. Vi er på bunn. Her hvor jeg bor så stoler ingen lenger på politiet. Politiet er de siste jeg ringer hvis jeg behøver hjelp, her rydder folk opp selv. Fordi vi må, vi får ingen hjelp. Og gud hjelpe den politikeren som går seg bort og ender opp her, han kommer til å få enorme problemer. Det finnes ingen tillit lenger, jeg har ingen tillit til våre folkevalgte eller vårt politi. Absolutt ingen. Den forsvant for 5 år siden. Nå er det hver mann for seg selv og til helvete med resten.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: