Dødsstraff for å være i veien

Familien forbereder seg. Nye ferieklør er innkjøpt, bilen er i ferd med å pakkes. Ferien er planlagt lenge og alle har brukt god tid på å glede seg. Men for familiens katt er det ingen grunn til å glede seg over sommeren.

Denne kattungen ble funnet i Farsun, svært syk og medtatt. (Foto: Dyrebeskyttelsen)

For det som var et søtt kjæledyr, et morsomt tidsfordriv er plutselig blitt brysomt, en byrde. Pus går liksom bare i veien for drømmen om sommerferien. Heldigvis finnes det løsninger. For eksempel å kaste pus foran hjulene på bilen i fart. Hvis ikke dekkene på familiebilen gjør det av med dyret, kommer det sikkert andre biler som tar den jobben.

Stian Briskelund klarte så vidt å bremse og styre unna da en mann ved rasteplassen ved E16 ved Follum plutselig kastet en liten katt ut i veien, skriver Ringerikes blad  http://www.ringblad.no/nyheter/article6161068.ece. Katten var svart og hvit og så ut til å være en liten unge. Denne historien er ikke enestående. Nylig fikk BT Dyrepensjonat inn en valp som var blitt kastet ut av en bil. Christina Grønhaug fant en skilpadde som hadde blitt kastet ut av en bil, på samme måten. http://www.nettavisen.no/nyheter/article3440800.ece. Og de som ikke blir kastet ut av biler eller drept, blir dumpet og overlatt til seg selv.

Årlig finner Dyrebeskyttelsen 3500 dyr som er dumpet. Sommermånedene er de desidert verste. Muligens tror de korttenkte dyreeierne at dyr med pels klarer seg selv. Det er dessverre ikke tilfelle. De aller fleste dør etter å ha gjennomlevet en sommer med smerter og lidelse.  Siden kattene ble domestisert, kan de ikke klare seg selv. Hjemløse katter fryser i hel, sulter i hel. Dør av dehydrering eller av sykdommer. Kattene som dyrebeskyttelsen tar seg av har ofte parasitter og er veldig magre. Noen av dyrene blir også mishandlet enten av andre dyr eller mennesker. Det finnes eksempler på dyr som har fått klippet av seg ørene, revet av hud og pels eller blitt mishandlet med etsende væske.

For de som ikke har fått det med seg; Dyr har i utgangspunktet mange av de samme behovene som mennesker. Mat, vann, trygghet, omsorg. De er også i besittelse av et fungerende nervesystem og de av oss som er satt opp med noenlunde fungerende empatiske evner vet at å få dratt av seg huden gjør styggvondt. Dersom du utsetter kjæledyret ditt for den slags er du enten ubegripelig dum eller grenseløst egoistisk.

Dyr er ingen leke et bortskjemt barn kan kaste når de blir leie av det. Det er heller ingen gammel fillerye du kan kaste ut sammen med søpla. Dyr er levende vesener. Og som levende vesener har de faktisk en verdi som er langt høyere enn den dyre Suven du har parkert i den doble garasjen din. Dyr er liv og alt liv er uerstattelig og hellig.

Jeg vet at ord faller på steingrunn til fordel for menneskets egoisme. Jeg vet også at de som bør, kanskje ikke leser dette innlegget. Men til dere som faktisk setter av litt tid til det. Vær så snill og vær på vakt. Spør naboen hvor de har tenkt å gjøre av marsvinet når de drar på tur. Følg med i nabolaget og nærmiljøet. Se etter unormale lyder fra søppelkasser og containere. Selv fant jeg en kattunge som hadde gjemt seg i ved eksosanlegget i bilen min for mange år siden. I dag har den et godt hjem hos en kattekjær dame i Flekkefjord.

En oppfordring til nasjonens myndigheter er også muligens på sin plass: Kanskje vi skal begynne å utøve de lovene som skal sikre dyrenes rettigheter?

http://www.dyrebeskyttelsen.no

 

Explore posts in the same categories: dyrevern

Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer den “Dødsstraff for å være i veien”

  1. siv Says:

    Kjempebra!! Du er så dyktig!!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: