Gode og dårlige healere

Bengt Eidem utrykker en stor skepsis til healere som jobber med kreftpasienter i en kronikk i NRK i dag. Skepsisen er ikke vanskelig å forstå. I hvert fall ikke hvis han treffer healere som mener de helt sikkert kan helbrede kreft.

«Jeg har mange ganger krysset fingre for kreftkolleger som i sin desperasjon har prøvd healing. Ingen av dem lever i dag», skriver Bengt Eidem, styremedlem i Kreftforeningen. http://www.nrk.no/ytring/alternativ-kreftbehandling-1.8296637

På samme måter som det finnes elendige leger finnes det også elendige healere. Og innenfor alle felt i samfunnet finnes det mennesker som vil slå mynt på godtroende og lettlurte medmennesker. I så fall er vel heller ikke legemiddelindustrien alltid blant de snilleste gutta i klassen. Det finnes helt klart personer som kaller seg healere som lurer folk. Alternativ behandling er en gullgruve for flinke svindlere, nettopp fordi det er vanskelig å dokumentere effekten av healing. Eksempelet Eidem viser til om en healer som har brukt et pr-byrå til å overbevise om at han har evner som kan helbrede kreft, er hårreisende og ødelegger for oss som forsøker å være seriøse.

Jeg driver selv med healing og har hatt gode resultater når jeg har forsøkt å hjelpe mine medmennesker. Jeg har foreløpig ikke tatt meg betalt for mine tjenester, men har stor glede av å se at jeg klarer å hjelpe de aller fleste jeg har hatt kontakt med. Jeg har aldri sagt til dem at jeg kan kurere, ta bort eller helbrede noen 100 prosent, selv om jeg i mange tilfeller har klart det også. Jeg har aldri forsøkt å heale noen med kreftdiagnoser. Dersom noen kommer til meg med denne lidelsen vil jeg gå til oppgaven med en stor porsjon ydmykhet. Og jeg ville aldri ha oppfordret pasienten til å slutte med medisinsk behandling.

Jeg kan heller ikke slå i bordet med stor dokumentasjon. Alt jeg har er historien om hunden min som ble frisk etter en skade veterinæren min sa var uhelbredelig, samt vitneutsagn fra de menneskene jeg har hjulpet til å bli friske eller blitt betydelig bedre av sine lidelser.  Healing kan ikke dokumenteres på samme måte som skolemedisin, simpelthen fordi det ikke er skolemedisin. Dessuten; har du brukket beinet sender jeg deg rett til legen.

Seriøse healere sliter med useriøse kolleger, på samme måte som journalister, advokater og bruktbilselgere. Vi som forsøker å heale seriøst sliter også med motstanden fra legestanden. En stand som heller ikke er fremmed fra å ha et frynsete rykte elsker å hakke og se ned på alternativ behandling. Ikke bare er de skeptiske, mange i legestanden avviser den totalt. Ingen seriøse healere jeg kjenner ville finne på å avvise skolemedisinen på samme måte. Muligens ligger det en frykt bak denne arrogansen, muligens ligger det et altfor stor faglig selvbilde bak denne arrogante holdningen.

Eidem viser også til Overlege OIav Mella ved Haukeland universitetssykehus som i 2009 fortalte at han ikke en eneste gang i løpet av 30 år har opplevd en alternativ behandlingsform som virket livreddende på de pasienter han har fulgt. Hvordan kan han vite det med sikkerhet? Med all respekt for Mella, hvordan kan han med sikkerhet si at den alternative behandlingen de overlevende pasientene fikk ikke har medvirket til at pasienten ble frisk? Når det gjelder sykdommer som kreft kan ingen påstå at de kan kurere sykdommen 100 prosent. Enten de er leger, homeopater, ayur-vediske leger eller healere. Statistikken over dødsfall innenfor kreftsykdommen viser dette.

Når det gjelder sykdommer som kreft kan ingen påstå at de kan kurere sykdommen 100 prosent. Enten de er leger eller healere. Hverken healing eller tradisjonell skolemedisin er eksakt vitenskap. Så langt der i fra.

Et av spørsmålene jeg støter på er om det kan bevises at healing har en positiv effekt. Det kan det ikke. I hvert fall ikke på samme måte som ved tradisjonell skolemedisin. Men det finnes studier av effekten av healing:

Aarbakkeutvalget NOU 1998-21, sier blant annet:

«Det finnes flere studier som viser signifikant effekt av så vel fjernhealing som healing ved berøring ved ulike tilstander. En rekke forsøk viser effekter av healing på enzymer, planter, gjærsopp, kreftceller og mus. Enkelte av disse forsøkene er gjentatt flere ganger og synes å dokumentere en positiv effekt utover kontrollgruppene. Det er gjort mer enn 160 studier på mennesker og cirka to tredjedeler av disse viser positive effekter utover placebo.»

Dr. Daniel Benor, forfatter av Healing Research – Holistic Energy Medicine and Spirituality, skriver:
«Jeg var overrasket over å finne at de 155 publiserte kontrollerte studiene av healing består av mer forskningsmateriale enn hva som foreligger fra de fleste andre komplementære behandlingsformer til sammen. På tross av at mange av studiene var strenge i forskningsdesignet, med kontrollgrupper som skulle få frem eventuelle statisk signifikante effekter av healing, var det få som ble publisert i medisinske tidsskrifter på grunn av redaksjonelt bias overfor emnet. Mer enn et dusin av disse er upubliserte doktoravhandlinger, i hovedsak fra sykepleiere som praktiserer Terapeutisk Berøring i USA». Og videre: «Hadde healing vært en pille, hadde den vært på markedet for lenge siden. Healing er mer dokumentert enn noe medikament på markedet. Healing ville vært en meget populær pille, da den ikke har bivirkninger og kan helbrede og forebygge problemer som moderne medisin i beste fall bare kan lindre».

Som all annen vitenskapelig dokumentasjon finnes det også dokumentasjon som søker å motbevise dette. Det beviser bare en ting. Noen tror, andre ikke.

Det er sunt å være skeptisk. De seriøse healerne jeg har møtt er av de mest skeptiske. Men skepsisen bør være saklig og konstruktiv og bidra til å bygge broer, ikke rive ned de få vi har.

Jeg har aldri skadet noen i min beskjedne virksomhet. Mitt hovedmål er heller ikke å erstatte skolemedisinen. Mitt mål er å hjelpe. Kun å hjelpe. Og det burde være legenes mål også.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/nouer/1998/nou-1998-21.html?id=141407

http://www.wholistichealingresearch.com/

http://www.johannes-henriksen.no/forskning.html

Reklamer
Explore posts in the same categories: Om selve livet, Samfunn

Stikkord: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer den “Gode og dårlige healere”

 1. Georg_IV Says:

  Det er en alment kjent sak at «Healing» ikke har noen dokumentert effekt. Dersom noe av behandlingsformene som grupperer under «Healing» hadde hatt en effekt, ville de blitt tatt opp som en del av tradisjonell legevitenskap.

  Det er videre en kjent sak at healere markedsfører seg mot sårbare mennesker i en fortvilt livssituasjon. På den måten får de innpass, får en markedsføringseffekt og tjener penger på andres ulykke.

  Så hva er da en god healer? Er det en som er god til å tjene penger på andres ulykke?

  Motsvarende, hva er en dårlig healer? En som ikke er så god til å tjene penger på andres ulykke?

  • fhjpeder43 Says:

   Dersom du leser studiene jeg hsr linket til under ser du at flere er uenige med deg. Healing kan i høyeste grad ha en effekt ut over placeboeffekten. Det finnes også studier som hevder det motsatte, så jeg er langt fra enig i din bruk av utrykket «alment kjent», med all respekt. En healer som lever på andres elendighet og healer på falske premisser er ingen god healer, etter min mening. En god healer vil ikke markedsføre seg skråsikkert og si at healing er det eneste svaret eller den eneste løsningen. For det er det ikke. Healing kan hjelpe svært mange men slett ikke alle. Gode healere vet dette.
   Healing er ikke anerkjent fordi den i første rekke blir motarbeidet av legestanden som igjen har den mektige og ressurseterke legemiddelindustrien i ryggen. Og det er, med alle respekt, alment kjent. Det er en positiv ting å være saklig skeptisk og stille spørsmål til det alternative miljøet. Jeg skulle bare ønske at man møtte skolemedisinen med den samme skepsisen. For det er det en større grunn til. Healing har ingen dokumentert bieffekt. Det har i høyeste grad de kjemiske substansene legemiddelindustrien vil selge oss. Når det er sagt har jeg selv et svært godt forhold til min egen lege som har betydd veldig mye for min helse.
   Som healer ønsker jeg å bruke tiden til å forsøke å hjelpe andre mennesker, ikke krangle med arrogante leger. Men jeg takker for kommentaren din som stiller veldig riktige spørsmål.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: