Jåleriets offer

Med et stolt kniks går fruen nedover gaten. Den nye kåpen skinner i ettermiddagssolen der fruen haster av gårde gjennom byen.  Det hun har på seg er restene av tortur, smerter, plager og trauma. Og det for et plagg hun slett ikke trenger.

Mink med blodige sår ( foto: Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet)

Onsdag denne uken gikk Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet ut med helt nye videobilder fra pelsdyrnæringen i Norge. Og det er sterk kost. Der halen skulle ha vært er det bare et blødende kjøttstykke igjen. Noen av dyrene har skambitte labber og ører.  Selv om de ikke klarer å komme seg ut av de små burene, mens de sliter labbene på metallgulvene, klarer lidelsen til de små pelskledde skapningene å komme gjennom flatskjermen min.

(Foto: Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet)

Pelsdyrbonden Ottar tveit hevdet i et intervju at pelsdyr ikke kan føle smerte. Jan Gjesdal i Rogaland som driver Norges største pelsdyrfarm i Sandnes er i likhet med Tveit politianmeldt for vannskjøtsel.

–          Kan ikke valpene lære seg å drikke selv får de bare daue, skal han ha uttalt.

På hans gård fant Mattilsynet flere dyr som var alvorlig skadet, Gamle forrester var ikke fjernet, og avføring var ikke fjernet fra flere av burene. Fôret skal også ha vært vannet ut, og rant ned i burene.

«I ca 10 redekasser var det bløt avføring og minken la avføringen i kassen uten at denne var fjernet,» står det.

Det er uomtvistelig bevist at pattedyr har et nervesystem. Uansett om pattedyret har pels eller ikke. Til og med Ottar Tveit har nerver. Selv om han tydeligvis mangler empati for andre skapninger enn sine egne, har han like vondt som dyrene sine dersom noen kommer og biter av han hånden.

Samfunns- og myndighetskontakt Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag sier dette gjelder et fåtall. Hun har senere hevdet at tallene ikke er representative for næringen.  Videomaterialet er fra 24 gårder. Hvor mye mer representativt trenger det å være før folk våkner opp?

Rev med øyebetennelse. (Foto: Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet)

Bildene taler for seg. Ikke bare forteller de om lidelse, men om den absurde situasjonen at det har tatt ti år fra politikerne var klare over situasjonen til de faktisk er villige til å gjøre noe mot denne totalt kyniske og respektløse virksomheten.

For mange generasjoner siden brukte vi pels fra dyr for å holde oss varme. For de som hadde forvillet seg opp til våre breddegrader handlet det om å overleve. Men de brukte hele dyret, til mat og redskaper. Dessuten jaktet de dyr som levde i frihet, ikke dyr som var ferdigtorturert. Ingen dyr er skapt for å slite seg ut i små jernbokser.

Vi kan ikke kalle oss etsivilisert, humant samfunn hvis vi skal godta at det drives pelsdyrfamer på norsk jord. Dette bør fjernes straks. Det moderne mennesket har ikke behov for pels. Vi ahr funnet andre og mer humane måter å holde varmen på.

Og til fruen med pelsen: Pelsdyr har pels for å holde seg varme. Ikke for å glatte på et dekadent og overflatisk ytre. Hvis du virkelig mener du trenger pels fra et istykkerrevet levende menneske for å være stilig, synes jeg synd på deg.

Å bruke pels er å bidra til å legitimere tortur og lidelse av verste sort. Og det skjer i nærheten av deg, frue.

Følg gjerne bloggen på facebook også. Der legger jeg ut andre bloggtips og debattinlegg som ikke legges ut her.
http://www.facebook.com/FinnHjalmarsBlogg?ref=hl
Reklamer
Explore posts in the same categories: dyrevern

Stikkord: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

68 kommentarer den “Jåleriets offer”

 1. Magne D. Antonsen (VG) Says:

  Bra blogg, Finn Hjalmar!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. unn gravdal Says:

  Er så hjertens enig med deg! Takk for at du setter ord på det majoriteten (håper jeg) i Norge mener. Hvordan skal vi få politikerene til å ta til vettet å få slutt på dette meningsløse dyreplageriet? Hilsen Unn

 3. Hanne Says:

  Så bra skrevet, håper det gir et stikk til de som bruker pels for skjønnhetens skyld.. Jeg syns det er motbydelig!

  Hanne

 4. Øyvind Says:

  det virkelig gale er at dette er statssubsidiert tortur av dyr.

  Om man skal se det fra et neo-liberalt markedsperspektiv:
  Dersom det var et marked for pels, skulle man ikke da kunne regne med at det var mulig å drive med overskudd gjennom tilbud og etterspørsel? Dersom etterspørselen har falt bort, har ikke markedet da bestemt at produktene ikke er ønsket?

  Staten spytter inn mellom 40 og 50 millioner kroner i året for å holde denne bransjen i live. Hvorfor?


 5. Jeg blir ærlig talt litt skremt av «lynsjestemningen» folk lar seg rive med på også i 2012. Hva synes folk er representativt? Mattilsynet har årlig funnet flere tilfeller enn dyrebeskyttelsen, det er veldokumentert. De kontrollerer alt, altså ca. 1 million dyr, uanmeldt. Dyrebeskyttelsen har sjekket 24 gårder i år, altså kanskje «bare» hundre tusen dyr! Kontrollene til mattilsynet som er godt dokumentert har avdekket dyr som lider i hhv. 0,0009% og 0,0017% av dyrene i 2010 og 2011. Hvor representative er disse funnene for næringen?

  • Marit Says:

   Hovedproblemet i mine øyne er faktisk ikke de skadene som blir oppdaget, selv om det er opprivende og vondt å se. Hovedproblemet er at vi har å gjøre med intelligente, lite domestiserte dyr som må leve i svært små bur på nettinggulv. Uten noen mulighet for å få leve ut sine naturlige instinkter. Og uten noe annet formål enn å produsere en unødvendig luksusvare for en gjeng med korttenkte kvinnfolk uten empati. Hva hadde dere følt om saken om vi hadde erstattet revene med hunder? Erstattet minkene med katter? Hadde det da vært mulig for dere å se at det er noe horribelt galt med denne situasjonen, skader eller ikke? Faktisk ville dette vært bedre, dyrevernsmessig sett, da disse artene er avlet fram til å ha dempede naturlige instinkter og mindre frykt for mennesker. Men det ville neppe føles så greit for alle å la pelsoppdretterne fortsette driften lenger.

   • Johnny Says:

    Tenkte å skrive, men du skrev det, og det godt! Mat, ok`ish fordi jeg er så glad i kjøtt, men pels, jeg trenger ikke pels. Er det noen her som trenger pels som kan fortelle meg hvorfor?


   • Minkene og revene i Norske farmer er det jeg vet spesielt godt domestiserte i forhold til andre husdyr! De er pr. i dag avkom etter kanskje 50 generasjoner pelsavlsdyr. Jeg synes at nervøsitet og stress er langt vanligere blant f.eks hunder enn det er hos disse pelsdyrene. I motsetning til pelsdyroppdrettere har jo mange hundeeiere ikke kompetanse til å behandle dyrene sine.

  • vargen Says:

   Hvor naiv går det an å bli? Hvis det ikke hadde vært for Dyrebeskyttelsen hadde alt vært som før,gjennomgående råttent. Mattilsynet er tvunget til mer tilsyn pga. Dyrebeskyttelsen har for lenge siden avdekket råskapen og dyremishandlingen. Og myndighetene med SP\s patetisk Brekk måtte pålegge Mattilsynet å reagere. `For å pynte på fasaden!Har det gått deg hus forbi??

 6. Madeleine Says:

  FLOTT SKREVET! Mange synspunkter her som ivrige pelstilhengere ikke kan sno seg unna. Isåfall skinner bare mangelen på empati gjennom. Kjempebra 🙂

  Dyrene trenger flere som deg! God helg 🙂

  Hilsen Madeleine


 7. ja dette er bare så grusomt og rått!!

 8. Jan Henrik Says:

  Som alle andre dyr trenger dyrene godt hold og stell, om den skal få flott og kraftig pels. Det ser man på hunder og alle andre pelsdyr. Så flesteparten av dyrene i oppdrettsnæringen har det like bra som trekkhunder, og andre bruksdyr generellt. Så med andre ord ingen grunn til å forbys.

  Men man har personer som ikke kan eller bør ha dyr, som man ser hos ufattelig mange hundeeiere, katteeiere, bønder og alle andre sjangre som omgås dyr. Så problemet ligger ikke i selve næringen, men personene bak hvert enkelt sted, samt regelverket og straffer rundt det med dyr. Noen personer trenger å forbys å ha noe som helst form for ansvar over annet liv, synes jeg da blir mer korrekt å si.

  For dyremishandling bør slås hardt ned på uansett hva slags dyr! Så jeg mener tåpelig å henge seg opp i en part, som har holdt mennesket også i alle tidligere utgaver varm i millioner av år.

  Så å slå alle under en kam, som du gjør er skummelt. Viser egentlig hvor lite oppegående man er..


 9. Fantastisk at noen tar seg tid til å skrive om hvordan pelsdyrene virkelig har det!

 10. Anne Says:

  Er så enig! Vi må få en slutt på denne dyremishandlingen en gang for alle.


 11. Jeg tror nå det er bedre at vi har pelsdyr i Norge, og med enda bedre kontroll av de som driver med oppdrett, enn at vi skal bruke pels fra land hvor dyra behandles på en helt annen måte…
  Bla dyr som flås levende, og har dere glemt klippet fra Kina med kattene som kokes levende?

  Noe mennesker som aldri skaulle ha fått ha mus i huset finns det rundt om, men ikke fordøm en hel næring!
  Det blir det samme som at man sier alle bønder er late tullinger, som ligger på sofaen og bare drar inn støtte. Like mye feil det.

  • martin Says:

   helt enig, etterspørselen etter pels er faktisk økende og nedlegging i norge betyr oppblomstring et annet sted. dessuten er pels nedbrytbart og mere miljøvennlig enn det meste av det vi lager klær av i dag og sånn sett er det et produkt for en bærekraftig framtid.

   • Torill Says:

    Nå er det faktisk vestlige land (deriblant Norge) som har bygget opp et marked for pels i østen. I tillegg er pels mote i Kina mye fordi de er veldig opptatt av trender i vesten. Man kan ikke bare fraskrive seg ansvar! Skal man da også innføre menneskehandel i Norge fordi det er noe som skjer uansett pga etterspørsel og da er det mye bedre at det skjer under «ordnede forhold» i Norge? Med en slik tankegang vil jo all etisk utvikling stagnere!

    Og en annen ting; Jeg leste en artikkel der de beskrev et regnestykke over hva som var mest miljøbelastende av produksjon av ekte og falsk pels. Resultatet var at produksjon av ekte pels kom verst ut. Pels transporteres ut av f.eks. Norge for å garves i f.eks Kina for så å transporteres tilbake til f.eks Danmark som distribuerer pelsene videre. (Her kan man jo ta med at pga denne fremgangsmåten vil man aldri vite om man kjøper pels fra Norge eller Kina..) I tillegg er det riktig som du sier at pels er nedbrytbart. Men av den grunn må pelsen behandles med massevis av kjemikalier og tungmetaller for at skinnet ikke rett og slett skal råtne. Det er jo ikke slik at nå et dyr dør i skogen så vil det ligge igjen en fancy pels når alt annet er råtnet bort – det krever voldsom behandling. De som utfører denne behandlingen har ingen rettigheter og man hører stadig om de dårlige arbeidsfoholdene samt senskadene etter alle kjemikaliene og tungmetallene… Er dette virkelig noe man vil støtte? Uavhengig av om man synes pels er dritkult? Jeg synes i hvert fall at Norge burde gå foran som et godt eksempel. Vi skryter av at vi er best på dyrevelferd, men hvorfor er det da flere land som har avviklet pelsindustri?

    Kan også legge til at retningslinjene for en revefamilie i dyreparker sier at de skal ha minimum 1000 kvm boltreplass for å tilfredstille kravene i dyrevelferdsloven. Hvorfor er det da liksom nok med 1,2 kvm per rev i oppdrett for å tilfredstille samme loven? Er det kanskje fordi hensynet til dyrene aldri er så viktig at det kan gå på bekostning av inntjening? skjønner ikke vitsen med å øke burstørrelse tilsvarende en skoeske… Kun et spill for galleriet for å kunne skryte av hvor jævlig gode vi er på dyrevelferd!

 12. Ingunn Says:

  Herlig skrevet! Veldig enig med deg angående denne saken, og håper flere får opp øynene om hvordan pelskragen på jakken deres egentlig blir laget..

  Mange sier at man ikke bør dra alle over samme kam, for noen driver det faktisk skikkelig. Ja, det er sant, de driver dem kanskje skikkelig, men dyrene blir fortsatt ikke behandlet bra. De blir stengt inne i små bur, de blir stresset, de får ikke leve fritt i et langt og lykkelig liv, og mest av alt, de er til for at fjonge frøkner skal få seg en pelskrage! Er dette riktig? Man har ikke behov for pels, det finnes mye annet som varmer nå til dags.

  Til de som sier at i gamle dager brukte man pelstøy, så ja, det er sant. Men man slaktet dyret selv, tilberedte kjøttet, og lagde klærne selv. Nå er det omtrent ingen som gjør dette. Det var behov for alt dette da, nå kan vi gå i en butikk og finne kjøttet. Pelsen kan erstattes med varmere, penere klær.

  • Jan Henrik Says:

   For det første så kan kjøttet fortsatt anvendes, men det er få mennesker som som ville spist det, så det går med til dyrefôr. For det andre så er det få ting som er bedre og varmere enn pels. For det tredje tror du virkelig kjøttproduksjonen er noe bedre?

   Og om nettinggulv hos en aktør som man lett ser aldri skulle hatt dyr. Men da er man over på lovverk og straffer, og ikke industrien i seg selv.

   Og at dyrene er stressa??? Hva mener du egentlig med det? Jeg er stressa selv, og det med «frihet». Så for meg blir det dobbeltmoral å si kjøtt er bare å hente i butikken.. Hvor mange bønder har du ikke sett ikke klare passe på kyra, eller skrekkeksempler på kyllingindustrien? Skal alt bli forbudt da?

   • Annabelle Says:

    «For det andre så er det få ting som er bedre og varmere enn pels.»
    Og likevel overlever de fleste vinteren igjennom uten å ty til pels, og uten å fryse.

    Det at du er stessa, og det med «frihet», ja det betyr at du faktisk har muligheter til å gjøre noe for å få det bedre, i motsetning til dyr som på ingen måte har denne friheten.

  • Erling Says:

   Regner med at alle som klager å pelsproduksjon er vegetarianere! Jeg bruker ikke pels, men argumentet «folk trenger ikke pels», blir for dårlig. Det norske folk vasser i ting de ikke trenger, og man trenger strengt tatt ikke kjøtt heller. Man velger å spise det. «Kyllinger» lever i 30 dager, og ser ut som en forvokst høne» de lever trangt og jævlig. Sikker på at griser og kyr også har det jævli mange plasser. De skal bli slakteklar så fort som mulig. Så hvis du spiser kjøtt, har du ingen grunn til å rakke ned på folk som bruker pels spør du meg.

   • fhjpeder43 Says:

    Jeg liker ikke måten behandler kylingene behandles på heller. Derfor er jeg veldig nøye med hvor jeg kjøper egg for eksempel. Men dette innlegget handler om pels og pelsdyr. Uansett hva man måtte mene so er det ingen i vestlige land som trenger å ha på seg klær laget av pelsdyr. Det er ikke nødvendig å torturere og plage dyr for at vi skal ha noe å ha på kroppen. Vi har et valg som steinaldermennesket ikke hadde. Da bør vi velge riktig synes jeg.
    jeg tror heller ikke alle som klager på pelsproduksjonen er vegetarienere. Det er nemlig ikke en betingelse for å kunne føle empati.

   • Erling Says:

    Det er ingen betingelse at man er vegetarianer for å føle empati nei. Men sansynligheten for at man selv bidrar til at dyr har det stusselig er jo veldig stor. Da blir det litt dobbeltmoralistisk å klage på folk som går med pels. At man ikke vet, eller ønsker å vite hvordan dyrene blir behandet før de havner på tallerkenen er ingen unnskyldning.

 13. Smurfen Thomas Says:

  Mye bedre å ikke tenke på alt det vonde som kjer i verden, det er nemlig ikke bare mennesker som plager dyr. Dyr plager dyr! Det vil alltid være noen som har det vondt.

  • fhjpeder43 Says:

   Med all respekt: Dersom vi ikke tenker på det vonde, og ikke gidder å engasjere oss vil alt det vonde bare fortsette. Så lenge vi reagerer og engasjerer oss viser vi i det minste at ikke menneskeheten er komplett verdiløs. At det faktisk finnes godt i oss også.

  • Mia Says:

   «Mye bedre å ikke tenke på alt det vonde som skjer…»

   Jeg er sjokkert over hva du gir uttrykk for-og tar fullstendig avstand frra ditt syn, Jeg forstår faktisk ikke at det er mulig å seriøst mene det du skriver.

   Hvis vi ikke skal tenke på vonde ting som skjer, hvordan i all verden skal vi da få gjort noe med det?

   «Dyr plager dyr. Det vil alltid være noen som har det vondt».
   Så du mener vi bare skal lukke øyne for alt vond som skjer rundt oss?

   Takk Gud, som ga meg evnen til å føle empati ovenfor både mennesker og dyr. Takk Gud som ga meg evnen til å strekke ut og gjøre det jeg kan for å hjelpe både mennesker og dyr som har det vondt.

   Takk, Finn Hjalmar, som vier et innlegg om dette på bloggen din.

   Men, i må ikke bare skrive -og gråte over dyr som mishandles. Så hva kan VI gjøre? Forslag?
   Hva med å arrangere et fakkel-demostrasjonstog i en stor by i hvert fylke, samme dag, samme tid? Noen av dere er sikkert på Facebook, det er ikke jeg, så sett i gang en Facebook aksjon.

   Og politikere, kom på banen, gjør noe.
   Og- kutt ut støtten til de som driver med dette. Vi klarer oss fint uten pels i kulden.

   Er vel bare Eli Hagen og hennes likesinnede som kan komme med så dumme uttalelser som at «dette dyret var jo uansett tatt av dage, så hadde ikke jeg kjøpt pelsen hadde noen andre gjort det».
   Håper Eli og hennes likesinnede føler seg riktig varm i kroppen og hjertet av å se slike tragiske dyrebilder. Jeg derimot, har felt mange tårer

 14. fox Says:

  Som du er inne på så er det totalt uakseptabelt og ikke være indianer i en sak som dette og drive oppdrett av dyr under så kummerlige forhold bare for og flå dem og kaste resten er kvalmende.

  Jeg kan ikke skjønne at kvinnfolk ikke bare kan bruke pels av ku,sau,gris,struts,lama,kylling eller lignende det er hvertfall dyr vi uansett sender til slaktern …faktisk aldri sett noen i en kyllingpels er mulig vi ikke utnytter den ressursen engang.

  • minken Says:

   Avfallet fra slaktingen av de dyra du snakker om går til pelsdyrfôr. Det du kaller rester etter slaktingen av pelsdyr går til kosmetikk, betong og asfalt-produksjon. Men vi som driver i denne bransjen er vant med at folk uttaler seg uten å sette seg inn i hva dette går ut på. Søk lærdom!

   • Marita Says:

    Du burde skamme deg. Ville du flådd ditt eget dyr for så å feste den på hetta di?

   • fox Says:

    Vel da har jeg lært noe … disse stakkars dyra blir tvunget til kannibalisme og noen av restene av disse uskyldige dyra blir sendt til en annen bransje som kynisk og brutalt utnytter dyr uten noen god praktisk nytte bare ren forfengelighet(kosmetikk).

    Fint med ny lærdom,men du har ikke akkurat overbevist meg om at dette barbariske dyreholdet er noe og satse på.
    Heller det motsatte.

   • Palomino Says:

    Det er nok ikke sånn at mink og rev spiser pelsdyr. Nei, her er det snakk om at biprodukter fra fiskerinæringa og slakteri går til pelsdyrfor. Sånn kan vi utnytte alt fra våre produksjonsdyr i andre husdyrhold. Når rev og mink slaktes går restene til Norsk protein. På bloggen min kan du finne en lærerik link som forteller litt om Norsk protein.

   • lille kylling Says:

    dobbeltmoral!fyyyy

 15. vargen Says:

  Det du skriver er så riktig. Vi må alle ta et standpunkt til dette dyreplageriet. Dette er våre medskapninger og vi har ikke lov å utsette de for denne vanvittige behandlingen. Til alle som tenker å kjøpe pels: TENK EN GANG TIL!!!! HVis man kjøper pels er man medskyldig i dyrs lidelse. Og du kan få en uekte pels som gjør samme nytte. Det du betaler for er dyrevelferd på bånn-nivå.

 16. Irene Says:

  Kunne ikkje vore meir einig! Pelsdyrnæringa må ta slutt!

 17. Marita Says:

  Jeg er helt enig i det du skriver. Hadde det vært sånn at de flodde dyret forran deg idet du setter i kortet , klar til å betale , hadde nesten INGEN kjøpt. Mennesker later som det du skriver om ikke skjer, for det er ikke noe de ser noe til. Og de få videoene som går rundt på nettet er så kalte «satt helt på spissen» filmer eller «der har de jo bare tatt med det aller verste, ikke alle har det sånn.» Men hallo people, er det greit at bare NOEN har det sånn da eller?

  Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people.

 18. Palomino Says:

  Fruen kan godt gå med hevet hode. Å gå med pels er vakkert, og den holder godt på varmen selv på de kaldeste vinterdagene. Pels er et naturlig produkt som holder seg år etter år, og den er nedbrytbar når den tid kommer etter noen tiår.
  Mulig har fruen også kjennskap til norsk pelsdyrhold og vet at de har det godt. Undersøkelser har vist at pelsdyr faktisk har få skader. Det har også Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet innrømmet til Nationen. Det er bare det at bilder av skadde dyr skaper så store reaksjoner at de ikke kan la det virkemiddelet gå fra seg. Profilerte dyrerettighetsforkjempere stilte seg også skeptisk til at pelsdyrnæringen holdt Åpen pelsdyrgård – hvorfor? Er det ikke bra at folk ved selvsyn får se hva pelsdyrhold går ut på? Jeg anbefaler alle å benytte seg av muligheten til å besøke næringen. Det finnes flere besøksgårder som tar i mot besøkende hele året. Da kan dere selv få møte nysgjerrige og tillitsfulle dyr, og høre oppdretteren fortelle om sin drift og sitt målrettede arbeid for å oppnå gode forhold for dyra. Sånn er det i norsk pelsdyrnæring.

 19. Kamilla Says:

  Flott artikkel! Jeg er helt enig i alt du sier, pelsindustrien er en stor skamplett i vårt moderne samfunn. Jeg klarer ikke å forstå at vi i 2012 ennå driver med torturering, misbruk og vanskjøtsel av levende hjelpesløse skapninger, det burde selvsagt være ULOVLIG!

  • Palomino Says:

   Heldigvis er det ikke lov å drive tortur, misbruk og vanskjøtsel av levende hjelpeløse skapninger (og heller ingen andre skapninger, for den saks skyld). Som i andre næringer opplever vi også at dyr fra tid til annen blir syke eller skader seg. Men det er et fåtall dyr. Som dyreholdere forplikter vi oss til å ta vare på dyrene best mulig den tiden vi har dem i vår eie. Det gjelder meg som pelsdyroppdretter, kubonden, kyllingoppdretteren, grisebonden, sauebonden, hesteieren, hundeeieren og kanineieren. I alle dyrehold opplever vi at noen dyr ikke er i den helsemessige tilstand som vi måtte ønske. Men det er mulig vanskelig å se dette i et perspektiv. Av hundre hester vil du garantert finne en hest som er satt til behandling. Det gjør du i pelsdyrhold også.

  • Palomino Says:

   Eksakte tall for skader hos pelsdyr: Om en ser på gamle og akutte skader så utgjør skadeforekomsten hos pelsdyr 1%. Ser vi bare på akutte tilfeller utgjør det mellom en halv og en promille. Det er lave tall, men likevel velger Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet å kjøre på med store kampanjermed fokus på sårskader nettopp fordi det vekker sterke følelser hos folk. Bildene vekker sterke følelser hos meg også, nettopp fordi jeg bryr meg om det dyreholdet jeg driver med. Hadde det vært sånn som det fremstilles at unntaksvis har vi friske dyr, ja, da hadde også jeg tatt sterk avstand til dette dyreholdet.
   Her er det snakk om å manipulere med sannheten for å få medhold hos media, politikere og den menige mann i gata. Den sannheten jeg kjenner fra min hverdag sammen med dyra er en ganske annen. Historien til alle pelsdyra som har det godt er ikke spennende nyhetsstoff.


 20. En sterk og solid tekst, Hjalmar!
  Det er flott at det finnes flere som fyrer opp en ny hype mot pelsdyroppdrett.

  Mvh
  Morten Besshø

  PS:
  Du har en blogg etter min smak og har fått en ny følger, jeg har har tillatt meg å linke deg opp i et innlegg på egen blogg 😉

 21. millenblogg Says:

  De færreste vil kle seg i pels som er bitt i stykker. Det vet pelsdyroppdretterne og de aller fleste av dem vil derfor prøve å unngå det. Det er i deres egen interesse.

  Spørsmålet om vi «trenger» pels eller ikke, er svært interessant ut fra et kommunistisk synspunkt. Ellers ikke.

  Det er godt mulig at pelsdyrmotstanderne eier ting som jeg personlig ikke synes at de trenger. For eksempel smarttelefon. De må da kunne klare seg med en vanlig fasttelefon. Skal da smarttelefoner forbys?
  Nei, det nytter ikke å forby alt man ikke selv liker. Men man kan godt kjempe for holdningsendringer. Forbudslinjen fører ikke alltid fram.
  Lykke til med kampen! 😉

  • Lisbeth Says:

   Det har vist gått deg hus forbi at det er LEVENDE VESNER vi snakker om, som føler smerte og glede – og med lyst og rett til å leve – akkurat som deg og meg!


 22. Du har helt rett millenblogg. Argumentene om at pels er unødvendig og derfor bør forbys er faktisk et uttrykk for manglende respekt for andre menneskers meninger og verdier. Vi ser det jo oftest blant ytterliggående troende, muslimer, katolikker f.eks.. Vanligvis rister vi nordmenn på hodet av folk i andre deler av verden som ikke respekterer hverandre pga. tro og verdier. Men pelsdebatten her i Norge viser jo at hvis bare minoriteten er svak nok (under 1000 pelsdyrbønder), så vil også nordmenn bruke lov og makt for å stoppe de som har et annet syn enn dem selv! Trist egentlig…

 23. Nikolai Says:

  Veldig bra skrevet, og supert at VG lenket opp bloggen din, for den fortjener å bli lest. Selvfølgelig – først og fremst er jeg enig med det du skriver, men du skriver godt også.

  Det triste faktum er at Norge er en sinke hva gjelder dyrs velferd. Riktignok har man flikket på elendighetene nå og da, men virkelige endringer er det lite av. Dessverre har Norge kjørt seg fast i et to-blokk-system politisk, der det er partier innen hver blokk som vil hindre forbedringer for dyr generelt, og avvikling av «pelsdyroppdrett» spesielt, uansett hva flertallet blant folket måtte mene. De ikke-menneskelige dyrene leverer dessverre ikke stemmesedler, så det er ikke mye å hente politisk på å gjøre noe for dem.

  Argumenter om at noen «oppdrettere»/»bønder» behandler dyrene greit nok (etter standardene satt, som uansett ikke er tilpasset dyrenes naturlige behov), holder ikke. Vi snakker i alle tilfeller om dyr som er nektet frihet for å tilfredsstille en overfladisk pyntetrang. Man er ikke fri i bur hvor man i høyden kan ta noen få skritt i en gitt himmelretning. Dette er galt nok – men uansett, så lenge det finnes vil det forekomme skrekktilfeller. Selve premissene for virksomheten vil nærmest uunngåelig lede til grusomhet. Tanken om at man kan behandle et annet sansende dyr som en maskin for produksjon av dekorasjon er intet mindre enn pervers.


 24. Jeg syns ikke noe om denne måten å fokusere på.
  Man viser bilder av noen få dyr som er skadet og informerer dårlig om hvor stort problemet er i forhold til totalproduksjonen. Man kan rett og slett ikke legge ned en bransje på grunn av udokumenterte kampanjer fra miljøvernere. Noen få bilder kan ikke betraktes som fullverdig dokumentasjon.
  Vi ser ofte bilder av sauer og rein ihjelbitt av rovdyr eller ihjelkjørt av tog eller bil. Skal vi legge ned reindrifta og forby sauehold av den grunn? Nei, her er det snakk om å skyte ulv og jerv.
  Jeg har også jevnlig sett bilder fra fjøs med hauger av døde og utmagrede dyr uten at landbruket er foreslått nedlagt…

  • minken Says:

   God konklusjon!
   Debatten skulle vært flyttet til et nivå der vi diskuterer om vi skal ha produksjonsdyr i norge.
   Skal vi forby oppdrett av pels her i landet? Hva med kjøp, salg og bruk av pels?
   I neste omgang er det noen rabiate kriminelle aktivister som ikke liker oppdrett av kylling, så blir det forbudt. Skal vi da slutte å spise kylling? Nei, da! Vi skal sikkert importere kyllingkjøtt, for da er det ikke vi flotte nordmenn som har hatt kyllingen i bur.
   Urbane folk har etter min menig problem med å sette ting i perspektiv. Sykdom og skade hos pelsdyr er minimal sammenlignet med andre husdyr og ikke minst folk. Tar vi en Norsk kommune med 10 000 innbyggere å ser på dødsfall, sykdom og skader og sammenligner det med pelsdyr, da skal det ikke være mer en 8 stk.
   123000 kyllinger døde på tur inn til slakteriet i 2011
   over 600000 kyllinger kom til slakteriet med brukket vinge eller fot samme år.
   over 620000 kyllinger hadde etseskader når de ble slaktet i 2011
   (tall fra mattilsynet)Det blir tilsammen 1,34 millioner individ som er påfårt skade i sin siste leveuke. dvs to års produksjoner av fin norsk pels
   Triste tall, men dette er vi fortrolige med, de blir jo til mat!
   Oppfordrer andre husdyrnæringer og kjærledyrveterinærer til å legge frem sine tall når det gjelder dødsfall, sykdom og skade.
   Først da blir debatten rettferdig!

 25. Øyvind Storm Hansen Says:

  Avvikling av pelsdyrhold er en god begynnelse. Selv om ikke alle dyr har skader, er pelsdyrhold – og pelskjøp – moralsk helt forkastelig. Men det går faktisk an å sammenligne dette med husdyrhold og kjøttproduksjon. Det er uforståelig at noen fortsatt velger å ikle seg lidelse og tortur, men vi spiser faktisk torturerte og henrettede medskapninger også. Er det riktig at vi skal ofre andre skapninger for vår forfengelighet og gane? Ja, vi må spise – men ingen dør av å være vegetarianer eller veganer. Uvant og utfordrende, men samvittigheten trives mye bedre 🙂

  • Palomino Says:

   Her er du ved debattens kjerne! Flott! Du tørr si det mange andre dyrerettighetsforkjempere ikke tørr si. Denne debatten er jeg med på. Det er en ærlig debatt! Jeg har stor respekt for de som står for dette synet fullt ut. Selv mener jeg at norske husdyr har det godt, men at man hele tiden skal ha fokus på dyrevelferd og være åpen for at det finnes flere løsninger. Alt er i en utvikling. Jeg spiser egg og biff, drikker melk, ikler meg ullgenser og pelssjal; alt med god samvittighet og trygg forvissing om at dyra har hatt det optimalt.

   Pelsdyrhold er husdyrhold på lik linje med annet husdyrhold. Vi er en liten, men ikke ubetydelig del av landbruket. Vårt produkt er en eksportartikkel, og er ikke en del av alles forbruk. Det er få som har et nært forhold til landbruk og husdyrhold i vårt land, langt færre har et forhold til rev og mink. Derfor er vår næring utsatt for angrep.

   Jeg er stolt av næringa mi. Våre motstandere har fått lov til å disponere NRK sine nyhetskanaler i flere runder. Det skal rake rygger til for å stå opp og forsvare seg. Men det er mange dyktige oppdrettere som vet hva de står for og som kjemper for sin rett. Vi vet vi er en flott næring!

  • fox Says:

   Det går an og sammenligne,men det er en dårlig sammenligning siden pels er helt unødvendig i motsetning til mat disse matdyrene blir ganka etterhvert,men før det går de for det meste ute ikke innestengt i bur i norge har vi kommi så langt at bønder flest ikke torturerer dyra sine de går ute i friluft og spiser godt og de blir behandla med en viss respekt.

   Vi kunne alle spist mindre kjøtt,men det er ikke optimalt og kutte kjøtt fra dietten fullstendig pels derimot er bare unødvendig spesielt med tanke på at kyr har utmerket pels finner jeg det rart at det skulle være nødvendig og putte dyr med sterk vandrelyst i trange bur hvor de etterhvert prøver selvmord ved selvspising….det er snodig atferd i et dyr jeg har ikke sett non kyr gjørra det før.
   Så hvorfor ikke bare bruke en kupels eller sauepels ? eller en av de snodige hundene som pelsbrukerne har …. chiwawa tipper de har et forbruk av 2 stk i året … 5 år så har du en pels.

 26. MYRKR Says:

  Sau ^^

 27. Solveig Says:

  Takk for et godt innlegg.
  Jeg kunne ikke vært mer enig. At det finnes damer som synes pels er pent er for meg uforståelig.. når jeg ser en pels ser jeg blod og lidelse – og absolutt ingen skjønnhet.
  Hvert eneste år kommer det bilder med dyr som har det grusom – mens de som driver det forsøker å bortforklare/ komme med masse latterlige unnskyldninger.
  Forsvare at små forsvarsløse dyr blir satt i små dyr og gitt for som får pelsen til å skinne mest mulig.. etter to år flås de og blir en «fin» pelsjakke for ignorante damer.. ? Hvem trenger dette?

  Vi som er glade i dyr og som ikke forstår at noen ønsker å gå med et plagg som representerer dyremishandling på det groveste får fortsette med å forsøke å opplyse våre mindre opplyste landsmenn. kanskje en vakker dag til og med «pelsdamene» skjønner problemstillingen.. ?
  Og ja jeg er i mot all type mishandling av dyr – skal jeg spise kylling må den være økologisk, ikke fra store farmer hvor dyrene har det like ille som pelsdyr.

  Lurer på hva folk finner pent med et plagg som pels.. ?

  Takk for ditt engasjement

  • fhjpeder43 Says:

   Og tusen takk for ditt…


  • Jeg ville i ditt tilfelle droppet den kyllingen. Frittgående høner er i hvert fall uten sammenligning de husdyrene som lider mest i Norge! De hakker hverandre i hjel, og en altfor stor andel har skader og sår. De er ikke tilpasset et slikt liv. Pelsdyrene i Norge har levet i bur i ca. 50 generasjoner og er tilpasset miljøet sitt. Man har bare funnet fra 0,0009% til 0,0017% dyr som lider i uanmeldte kontroller siste årene.

 28. cecilie Says:

  Hvor kommer huden i skinnskoene dine fra? Hvor kommer duna i vinterdyna di fra? Jeg bare spør

 29. livsnyter1 Says:

  Er det så mange som går rundt i pelskåper da? Og er ikke de en utdøende rase? Kan ikke huske sist gang jeg så noen i det.. De som har en gammel pelskåpe i skapet tør mest sannsylig ikke å bruke den.

 30. Ragnhild Haugland Says:

  Pels er både praktisk og vakkert. At leverandørene av skinnene lider spiller da ingen rolle! Vi spiser jo ikke rev, mink eller andre pelsdyr; dermed er det helt likegyldig hvordan de ales opp så lenge ikke skinnet blir stygt.


 31. Dette var veldig bra beskrevet,det underbygger alle fakta opplysninger, og kunnskap jeg har tilegnet meg i de siste 4 årene.
  Flott at du i tillegg er en mann,for ekte mannfolk har det vært fryktelig vanskelig å nå ang.Dyrevelferd i de siste årene jeg har vært en dyre Advocate -spes. «menn» over 40 år.de er nok redd for å føle som ett menneskedyr 🙂 Bravo! Håper du kommer i Fakkeltoget den 10.November kl:17 :30 sammen med alle oss andre Godhjerta Pattedyra! Kan jo skrive en evaluering/opplevelse av denne store markeringen og alle appellene foran stotinget ….ser frem til å følge Bloggen nå!
  ❤ Lig Takk på Pelsdyrenes vegne 🙂


 32. […] Hjalmar uttrykker dette godt i sin bloggpost “Jåleriets offer”: “Med et stolt kniks går fruen nedover gaten. Den nye kåpen skinner i ettermiddagssolen der […]


 33. […] å eksistere. Det er uetisk å holde dyr i små dyr som ikke er tilpasset deres behov. Uansett. Men når de eneste formålene er å tilfredsstille noens jålete estetiske preferanser og noen andres pengebøker – da er det rett og slett sykt. Jeg har tidligere skrevet om […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: