Holder seg varm med lidelse

På en gård i Norge stavrer en rev rundt i et lite bur. Reven har bare tre labber og en oppspist hale. Men det spiller ingen rolle. For selv med tre labber tar pelsen hans seg godt ut på kalde menneskekropper.

Vi bærer med oss lidelsen. Hver eneste dag. For hver skinnkåpe eller pelslue som er solgt ligger det mange timer med lidelse, frustrasjon og smerter bak. Daglig bæres resultatet av lidelsene av mennesker rundt oss. Men der skammen burde vært å lese i menneskene som bærer kåpene finner vi bare forfengelighet og likegyldighet. En forfengelighet mange individer har måttet lide for.

Hvileløse går dyrene rundt på sine tilmålte kvadratcentimeter. Burene er uten gulv og de labbene som er skapt for å løpe på mark og gress må ta til takke til kaldt metall. Her sitter de i burene sine og venter på døden.

En nylig undersøkelse som er gjort på 24 av landets pelsfarmer avdekker sjokkerende tilstander. Dyr med åpne sår, betennelser og sykdom er det som møtte Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet som har filmet og fotografert tilstandene på pelsfarmene.

rev med hale og fotskader.

Norsk Pelsdyralslag svarer med at dyrene har det bra. Med tittelen “Ingenting å skjemmes over- mink og rev har det bra” svarer de på kritikken. Tittelen dekkes med henvisning til nyere forskning.

Samfunns- og myndighetskontakt Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag sier dette gjelder et fåtall. Hun har senere hevdet at tallene ikke er representative for næringen.  Videomaterialet er fra 24 gårder. Det er mer enn nok til å stille næringen til veggs.  

Det er viktig å ta vare på nyansene i all debatt. Også en debatt som noe så kontroversielt som pelsdyrvirksomhet har blitt. Ikke alle pelsdyrbønder mener at dyrene ikke kan føle smerte slik pelsdyrbonden Ottar tveit hevder.

Men uansett hvor sunne dyrene i burene virker, uansett hvor godt bøndene steller med dem, er det noe fundamentalt og prinsipielt galt med denne virksomheten.

Blåreven og sølvreven som utgjør en stor del av pelsdyrproduksjonen er ikke skapt for å stå i bur, Ingen dyr eller levende organismer er konstruert for det. Å hevde at de trives i bur, vil være totalt naturstridig og vitner om en totalt manglende forståelse for hva et dyr faktisk er. Revene og minken er konstruert for å jakte, utendørs over store vidder eller skoger.

Pelsdyr er mye mindre domestisert enn hunden. Det betyr at de takler burene langt dårligere enn hunden. Dersom vi hadde latt hundene våre leve under samme forhold som pelsdyrene hadde vi raskt blitt anklaget for dyremishandling. Likevel slipper pelsdyrnæringen unna.

Fjellreven har en svært varmeisolerende pels som tåler ekstrem kulde. Men det er fordi den lever i områder med ekstrem kulde, ikke fordi den skal varme snobbete husfruer.

10. november arrangerer NOAH fakkeltog i Oslo mot pelsdyroppdrett. Mennesker over hele landet møtes for å markere avstand til denne virksomheten.  Alle som kan bør absolutt møte opp, for dyrene som ikke kan. Vi kan ikke fortsette å kalle oss et sivilisert samfunn dersom vi godtar at denne lidelsen fortsetter.

En gutt  sier til NRK at han vil bli pelsdyroppdretter når han blir stor. La oss bidra til at han blir noe annet i stedet.

 

https://www.facebook.com/events/280975818668978/?ref=ts&fref=ts

http://www.dyrebeskyttelsen.no/

http://www.dyrsrettigheter.no/stott-oss/medlem/

Følg gjerne bloggen på Facebook. http://www.facebook.com/FinnHjalmarsBlogg  Her legger jeg også ut andre blogg- og debattinnlegg som ikke kommer med her.

Reklamer
Explore posts in the same categories: dyrevern, Samfunn

Stikkord: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer den “Holder seg varm med lidelse”


 1. Flott innlegg. Helt enig med deg; pelsnæringa må legges ned nå!

 2. Lammelåret Says:

  Visste du at du er en av favorittmennene mine?
  Se her:
  https://lammelaartanker.wordpress.com/2012/11/11/mennene-mine/

  Ønsker deg en god uke!


 3. […] Holder seg varm med lidelse […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: