Å skru av ytringsfriheten

De ansatte i SAS får ikke lov til å snakke med pressen i en sak som i stor grad vedrører dem. Er ytringsfrihet noe en ledelse kan skru av og på?

Et stort selskap er i krise. I avisenes dekning ser vi en mengde bilder av blåskjorter, slips og dress. Ikke så veldig underlig da ansvaret for å løse krisen, samt muligens noe av skylden for den sitter over skjortesnippene og under de dyre frisyrene.

Det er heller ikke underlig at saken får en viss dimensjon i pressen. SAS er en viktig bedrift, både for alle de som for en eller annen grunn må forflytte seg litt lenger enn et lokaltog kan ta dem, og for de ansatte. SAS er ikke en ubetydelig arbeidsgiver og som alltid når blåskjortene tabber seg ut, går det ut over de ansatte.

Mange har uttalt seg om saken.  Både de som har noe å gjøre med den og de som strengt tatt kunne latt være å si noe. Trygve Hegnar greide å rive av seg følgende svar da han fikk spørsmål om hva som var viktigst nå SAS planlegger å selge Widerøe:

“ Dersom selskapet koster en milliard kan jo hvem som helst kjøpe det”.

Han om det.

Men de som virkelig må drasse problemet med seg hjem. De som nok en gang må leve med usikkerheten om sin egen arbeidsplass og inntektsgrunnlag, sier ingenting. Ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke år lov.

Det er ikke første gangen en ledelse gir ansatte munnkurv. For en tide tilbake skrev avisen jeg jobber for en sak om et ran av en butikk. De ansatte, de som hadde opplevd ranet fikk ikke lov til å snakke med oss. Helt forståelig at de muligens ikke ville, men de fikk faktisk ikke lov. Da vi spurte hvorfor ble det begrunnet med at de måtte beskyttes. Voksne folk, innbyggere i et fritt demokratisk land med grunnlovbestemt ytringsfrihet fikk ikke lov til og selv avgjøre om de skulle snakke med en journalist eller ikke.

Noen jobber har taushetsplikt. Det er forståelig at leger og barnevernsfolk ikke kan uttale seg om enkeltsaker i media. Det finnes også annen informasjon som kan unntas offentligheten i følge lovverket. Dette er forståelige unntak fra en ellers så hellig rett vi må ha i et fritt samfunn.

Det er mulig de føler seg hevet over loven når de kommer ut fra styremøtene.  Det kan være mulig at dyre slips skaper en forestilling av allmektighet. Det kan også være at et tillitsverv et stykke opp i en fagforening gir samme forestillingen. Men det er uansett like på trynet.  Uansett like arrogant og uhørlig.

Et selskap som gir de ansatte munnkurv på denne måten får et problem med loven. Ikke den vanlige loven, men med selve storeslem i den store røde boken med gullskrift på ryggen. En grunnlovsparagraf kan ikke overstyres av dresskledde blåskjorter.

Det gjør jo ikke saken et hår bedre at det er delvis statseide SAS som gjør dette.

http://www.dagbladet.no/2012/11/12/nyheter/sas/innenriks/reise/fly/24316338/

Bloggen har også en Facebook-side http://www.facebook.com/FinnHjalmarsBlogg 

Følg den gjerne der også. Der legger jeg ut debatter og innlegg som ikke blir lagt ut her.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: