Den krenkende alderdommen

Sitte hjelpeløs i en stol, med en nesten ubrukelig, stinkende, skitten kropp og buksene fulle av min egen avføring. Jeg gruer meg til å bli gammel.

De eldre i Kragerø får kanskje dusje hver tredje uke.  Mange må ligge i sin egen avføring fordi pleieren ikke har tid til å følge de gamle på do i følge NRK. Eldreomsorgen i Kragerø er dessverre ikke det eneste eksempelet på uverdig behandling

De har levd et langt liv. De fleste har betalt sin skatt i hele sitt voksenliv. De har deltatt i å bygge det samfunnet vi har i dag, på godt og vondt. Noen har bygget hus, vært elektrikere, sykepleiere, leger, kanskje politikere og ledere. På hver sin måte har de satt sitt preg på sin samtid og satt spor etter seg for sin ettertid. De siste dagene ender de på samfunnets søpledynge. Fratatt både pensjon, hygiene, trivsel og verdighet.

De som jobber med det kaller det uverdig. Politikeren kaller det uverdig, familien kaller det uverdig. Vi må slutte å bruke utrykket “uverdig”. Det er lenge siden dette sluttet å være bare uverdig. Dette er rett og slett krenkende. Dypt krenkende.

Mange forsøker å finne løsninger.  Mer penger er alltid et kjent refreng i slike saker. Kragerøs ordfører Kåre Preben Hegland, forventer at dette skal tas tak i. Likevel kan han ikke love mer penger. I stedet innfører politikerne inntaksstopp av vikarer. I beste fall en selvmotsigelse i verste fall fraskriving av ansvar.  Siv Jensen mente at Stortinget måtte lovfeste en verdig behandling.  Men en lov i seg selv gir ingen garanti for at den følges.  Selv om loven blir vedtatt i det “Lettvindtland” Frp så ofte befinner seg i.  Arbeiderpartiet mener de har gjort en god jobb med å følge opp eldreomsorgen. Prøv å si det til de gamle i Kragerø, Helseminister Støre! Andre mener at løsningen er å overlate styringen av helse- Norge til storkapitalen.

Jeg har lite sans for private løsninger innen helsesektoren. Helse og omsorg er en offentlig oppgave, med tjenester som gjelder alle. Og selv om det offentlige i dette tilfellet åpenbart gjør en slett jobb, løser man ingenting ved å bytte ut Støre med en investor.

Uansett hvilke løsninger man velger bør utfallet være det samme. Vi kan ikke som et sivilisert samfunn leve med gamle mennesker som blir bedt om å drite i buksa. Dette må bare løses. Nå.

Når min tid kommer vil jeg sette stor pris på om å bli kjørt opp på fjellet. Der vil jeg ta en siste fjelltur og bli borte. Sovne ved et fjellvann med Vår Herres bris som eneste dyne. Fjernt fra stakkars overstressa pleiere og inkompetente politikere.

Følg gjerne bloggen på Facebook. Der legger jeg også ut andre interessante innlegg som ikke får plass her.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Om selve livet, Samfunn

Stikkord: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: