Bomskudd med sløv tegnestift

Fremskrittspartiets Christian Tybring- Gjedde stilte kulturminister Hadia Tajik et spørsmål om hva som er unik norsk kultur.  Deretter har han forsøkt å gi eksempler på det gjennom en kronikk i dagens utgave av Dagbladet. Jeg synes forsøket er langt fra vellykket.

Cristian Tybring-Gjedde

Cristian Tybring-Gjedde

Spørsmålet om hva som definerer norsk kultur er ikke i og for seg et dumt spørsmål. Og hvilke motiver og underliggende tanker om hvorfor spørsmålet kommer fra innvandrerkritiske Frp vil jeg gjerne la ligge, selv om Marie Simonsen lar seg friste.  Jeg vil heller forsøke å ta Tybring- Gjeddes utspill på alvor, i den grad det lar seg gjøre.

Tross Simonsens begeistring, evner ikke kulturministeren å gi noe meningsfullt innhold til kulturen vi omgir oss med. Ingenting om hva som skiller norsk kultur fra annen kultur. Ingenting om den immaterielle kulturen, skriver han blant annet i sin kronikk. Deretter fortsetter han:

Utelatt er også felles historie, tradisjoner, språk, høytider, lovverk, valuta, skikk og bruk, flagg, oppvekst, bosettingsmønster, vårt forhold til naturen, matretter, verneplikten, nasjonalsangen og kongehus for å nevne noe. Det er nettopp disse forholdene som har formet oss nordmenn og som utgjør Norges kulturfellesskap.

Vår norske historie er sterkt preget av samhandling og deltakelse i resten av verden. Vikingtid, middelalder, dansketid, svensketid og moderne historie viser et land som i stor grad har samhandlet med resten av verden. Kanskje spesielt gjennom sjøfarten, som Norge har helt naturlige forutsetninger for. Den nasjonalromantiske perioden som var sterk medvirkende årsak til at vi gikk ut av unionen med Sverige, er heller ikke typisk norsk. Nasjonalromantikken blomstret over hele Europa i denne perioden noe kunsten fra den tiden helt klart viser.

Det er muligens bare 17. mai som er en egen norsk høytidsdag. Ellers er hverken jul, påske, pinse eller andre høytider noe norsk påfunn. Kristendommen kom dessuten ganske sent til Norge etter først å ha vært innom en del andre land.

Lovverket er sterkt inspirert av europeisk lovgivning som har sine røtter helt tilbake til romerretten og kanskje enda lenger tilbake. Hverken verneplikt, nasjonalsang eller kongehus er en norsk oppfinnelse. Ikke er vi det eneste landet med flagg eller valuta heller. At det bor flere folk i byene i Norge enn på landet er vi heller ikke alene om. Norske byer ble i stor grad til gjennom inspirasjon hentet fra Europeiske byer. Det ser vi lett på byggeskikk og arkitektur. Og når det gjelder vårt forholdt til naturen er det vel strengt tatt en og annen franskmann eller sveitser som også liker å gå seg en tur i skogen.  Det har også vist seg at skiene heller ikke opprinnelig kom fra nordmenn.

Selv om Odd Nerdrum er en norsk maler er hans utrykk inspirert av malere som også kommer fra andre land enn Norge.

Når jeg spiller Elgitar med bandet mitt er det som en følge av en engelsk- amerikansk kulturpåvirkning.  Når jeg spiller Edvard Grieg på instrumentet mitt gjør jeg det på et amerikansk instrument som har sin opprinnelse fra et arabisk instrument.

Dumdum boys synger på norsk men de spiller definitivt amerikansk. Selv noe så norsk som Lillebjørn Nilsen eller Valkyrien Allstars har med seg denne “unorske” arven i sitt utrykk.

Hadia Tajik har rett i at det språket både Tybring Gjedde og undertegnede bruker er påvirket av blant annet latin, gresk og tysk. Det finnes ikke mange språk i verden som ikke er påvirket av andre språk. Når Fremskrittspartiet hardnakket skriver partinavnet sitt “Frem” og ikke “Fram” er det en opprinnelig dansk form og har lite med norsk å gjøre.

Norsk kultur hadde aldri hatt det utrykket den har dersom den ikke hadde tatt i mot påvirkning fra andre steder.  Det er det som har skapt det vi i dag oppfatter som norsk kultur og det er det vi bør være stolte av. En kultur som i stor grad har omfavnet inspirasjonen uansett hvor den kom fra eller fra hvem den kom fra.  Spørsmålet er om inspirasjonen har ført til utvikling eller stagnasjon.  Du kaller Hadia Tajiks forsøk på politisk belæring for umoden og plump, Tybring –Gjedde.  Jeg synes du og dine partifeller skal lese hennes svar en gang til, før dere skyter igjen.  Da kanskje med annen ammunisjon enn en sløv tegnestift.

Følg gjerne bloggen på Facebook. Der legger jeg også ut debattinlegg som ikke får plass her.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment den “Bomskudd med sløv tegnestift”

  1. siv Says:

    Vi mennesker er så idiotiske!!! Hvorfor forstår vi ikke at vi alle er en dråpe i havet, eller en skitt i en eller annens pissepotte! Om vi snakker engelsk, norsk,italiensk eller tysk så er det et faktum at det spiller ingen som helst rolle!! VI ER HER PÅ JORDEN OG HER SKAL VI VÆRE TIL DET ER SLUTT!!Så kan Tybring Gjedde eller Hussain kjempe med nebb og klør om hva som er rett, hvilket sprog som er riktig, hvilken Gud man skal tilbe…. Men de tar feil hele veien, fordi det finnes ingenting som er rett, ingenting ….
    Det finnes bare ens egen samvittighet…..så lytt…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: