Fengslet til skue

Det er de færreste av oss som ville lagt søndagsutflukten tl Ila landsfengsel. Å gå rundt og se på mennesker som er låst inne er ikke veldig underholdende. Men en elefant på vann og brød er noe ganske annet.

Elefanten Mali. (Foto Peta)

Elefanten Mali. (Foto Peta)

Det sitter elefanter i fengsel over hele verden. Men i motsetning til mordere, ransmenn og  svindlere er ikke elefantene skyldige i noe som helst. De er der kun for at vi, menneskene skal ha noe å se på. Og for det må de lide . Alle sammen.

Elefanter er ikke skapt til å sperres inne. De er konstruert til å vandre over store områder, på fruktbare savanner med vann og planter. De lever i flokker hvor de fleste er i familie med hverandre. De er ikke konstruert tl å gå på betonggulv og kikke ut gjennom gitre.

Mali lever i zoologisk hage i Manila. Hun er den eneste elefanten der. Mens hennes artsfrender bor i områder hvor de kan dekke 80 kilometer om dagen har hun 0,055 kvadratkilometer å boltre seg på. Den boltringen synes jeg synd på. Peta forsøker å få elefanten flyttet til et reservat i Thailand men eierne nekter å gi fra seg elefanten. Selv forsøket på å kjøpe elefanten har mislyktes.

For mange år siden var jeg i en zoologisk hage i Danmark. En giraff var sperret inne i en liten betonginhegning. Det eneste treet som sto i midten var for lengst gnagd i stykker. Giraffen så ut som den hadde gitt opp. Jeg så mange dyr i små bur. Løver, tigre og apekatter. Noen av dem nervøse og frustrerte, andre helt apatiske. Men gjestene i parken syntes det var strålende. Det var aller siste gangen jeg satte mine bein i en dyrepark.

Vi er vant til å ha dyr i fangenskap. Romerne handlet med eksotiske dyr og hadde dem både til skue og for underholdning i sine blodige arenaer. Den første dyrehage anlagt etter vitenskapelig plan er Jardin des Plantes i Paris, grunnlagt 1793. London fikk sin berømte dyrehage 1828, Antwerpen 1843, Berlin 1844, København 1859. Samlinger med levende dyr for undeholdingens skyld. De har blit en del av den menneskelige kultur. Det verste for dyrene er alle barnevognene vi ser i dyreparken. Det verste er at vi fortsetter å lære opp ungene våre at dyr aller helst skal være i bur.

Vi tror vi ser på lodne, flotte pelser og eksotiske fremmmede skaptninger. Det vi egentlig ser på er lidelse, frustrasjon og en langsom død. Vi ser på skapninger som sitter i fengsel, uskyldig dømt til et liv hvor trøstesløsheten er det de kjenner best. Enten de vil eller ikke. En tilværelse blottet for mening annet enn å være til skue.

Hver eneste krone vi legger igjen i bilettlukene i dyrehagene støtter systemet som fengsler dyr. Som tar dem ut av sitt naturlige liv og fengsler dem. Det bør vi slutte med,

Tenk på dette hver gang du får lyst til å ta med deg ungene dine for å se dyrene. Da bidrar du til å opprettholde lidelsen, frustrasjonen og trøstesløsheten hos de stakkars vesnene. Og kanskje vi kan bevisstgjøre våre barn og barnebarn til å ta vare på dyrene litt bedre enn vi har klart.

Ingen dyr er skapt til å være i bur. De er ikke skapt til å være utelukkende til skue for mensker. I dag er dyrehagedyr et av mange eksempler på menneskelig selvgodhet og mangel må hensyn og empati. Det synes jeg ikke vi skal ha på osss så mye lenger.

Jeg synes vi skal begynne med elefanten Mali. Gå inn på hjemmesiden til Peta og engasjer deg. Barnabarna dine vil takke deg.

Følg gjerne bloggen på Facebook. Der legger jeg også ut innlegg og debatter som ikke får plass her

Reklamer
Explore posts in the same categories: dyrevern, Samfunn

Stikkord: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: