Mobbing som seermagnet

Idol har relativt ukritisk fått lov til å vokse fram som et av nasjonens mest sette fjernsynsprogram. Som den absolutte spydspissen i reality kulturen.

Konseptet er velkjent og enkelt. En rekke mer eller mindre talentfulle mennesker. Gjerne unge, noen av dem er et stykke unna myndighetsalder blir gjennom såkalte “auditions” tatt ut til å vøre med i en sang konkurranse hvor det til slutt står en vinner igjen.

I år fyller programmet ti år og det er naturlig for en kringkaster som TV2 å markere begivenheten på flere måter. Å vise klipp fra de forskjellige “auditions” er en måte å gjøre det på. En veldig populær måte.

For sju år siden stilte Mali Sørvåg opp på audition for programmet. Hun kom av flere grunner ikke videre i programmet. Opptredenen har satt så dype spor i Idol-seerne at de stemte dem frem som «tidenes mest minneverdige», en liste over 10 opptredener som ble vist under jubileumsshowet.

I løpet av innslaget forsøkte Sørvåg å synge to sanger og ble slaktet for både sangen og klærne hun valgte å ha på seg.

“ Du er fullstendig ubrukelig” (Tor Milde)

“Det ser veldig billig ut” (Tone- Lise Skagefoss)

Da Tor Milde var gjestedommer i NRKs stjernekamp ble han spurt om han ville være like streng mot de profesjonelle artistene som han var i IDOL. Han svarte at det var lettere å skjelle ut tenåringer på skjermen enn profesjonelle artister. I beste fall et feigt svar og jeg stiler meg undrende til at Milde kan ha mye troverdighet igjen.

Dersom du søker på “IDOL “ på youtube finnes det utallige eksempler relativt unge mennesker som driter seg ut på skjermen, for så å bli driti ut ytterligere av arrogante dommere som spiller rollen som drittsekker. Og det er disse klippene vi seere snakker om. Det er de vi ser på og gleder oss til å le av. Ufrivillig morsomme mennesker som dras gjennom fjernynssnørra med et knekt selvbilde som eneste suvenir etter den tvilsomme opplevelsen.

Det at de stiller opp frivillig med sin manglende selvinnsikt har av mange blitt brukt som unnskyldning til å gjennomføre programmet. Det er lettvint for tidligere for tidligere “Idol” – dommere å bruke dette argumentet for å legitimere trakassering og utdriting.

–          De vet hva de går til, er et gjengs argument i diskusjonen om IDOL.

Feil. Helt feil. Ingen av dem visste hva de gikk til. Fjernsyn er verdens sterkeste medium. Fjernsyn er et eget fag innen medieutdanningen og handler om en subtil avansert, følelsesmessig kommunikasjon.  De færreste av IDOL deltakeren har den fjerneste anelse om hva de går til og hva slag virkning en fjernsynsoppreden har på dem selv, ettervirkninger eller konsekvenser. De skal heller ikke kunne det. Like lite som jeg vet hvordan jeg bygger et hus.

TV2 sitt største programkonsept lever av å drite ut mennesker som i stor grad burde vært beskyttet mot seg selv. Ikke fordi de mangler sjelsevner eller er dumme. Ikke heller fordi de muligens mangler talent. Men fordi mange ikke har den minste anelse om hva de utsetter seg selv for.

Det vet TV2, og det vet Idoldommere.

At folk driter seg ut på fjernsyn skjer nesten hver dag.  Også folk som burde vite bedre. Kjendiser, politikere og andre som for en eller annen grunn ønsker å være en offentlig person må tåle mer enn andre. De burde absolutt vite bedre, og når de gjør en bommert er det rett og rimelig at noen klistrer dem opp etter veggen.

Men å bevisst gå inn for å drite ut folk som aldri har vært på skjermen. Å dra til med ekstra saftige kommentarer for å lage det TV2 elsker å kalle “god TV, er mobbing.  TV2 har som kringkaster et ansvar for hva de viser på skjermen.

Og for å vri kniven ytterligere rundt i såret bestemmer TV 2 å sende mobbingen på nytt. Jeg håper for Mali Sørvågs skyld at framtidige arbeidsgivere har glemt klippet den dagen hun skal søke jobb.

Det verste med dette er imidlertid seerne. For gjennom reality- og “søppel-tv” har fjernsynsselskapene klart å forme oss i sitt bilde. Som viljeløs, kritikkløse mottakere av det de måtte by på.  Og vi elsker det.

Programmet “IDOL” har gått i ti år. Det mest minneverdige øyeblikket er ikke at Kurt Nilsen vant, men at en riksdekkende kanal valgte å drite ut en av deltakerne. Det sier neste mer om oss som seere enn IDOL som program .

http://www.side2.no/underholdning/article3548562.ece

Baron Blod på Idol

Du kan også følge bloggen på Facebook. Der legger jeg også ut andre blogginnlegg og debatter som ikek får plass her.

Explore posts in the same categories: Media, Samfunn

Stikkord: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer den “Mobbing som seermagnet”

 1. Lammelåret Says:

  Jeg er så enig med deg!

  Jeg liker Idol veldig godt (er ikke sikker på hvorfor), men absolutt ikke uthengingen av «dårlige» sangere. Jeg kan ikke skjønne hvorfor moralen legges så til de grader til sides. Skal deltakere for ti år siden ikke få fred? Aldri? Jeg synes Tv2 skal ta ansvar for noe mer enn økonomien, huske på at de har med mennesker å gjøre.

  De fokuserer på enkelte deltakere, men hvorfor må det være de som likevel ikke kommer videre? I noen tilfeller synes jeg synd på personene som blir trukket fram. Noen av dem burde vært beskyttet mot seg selv, helt klart.

 2. Fleskestump Says:

  Ja, jeg fikk helt vondt av dette klippet. Fire trygge voksne mennesker i sine stødige posisjoner som bruker sin tyngde til å psyke ut en ung jente. Hei, vi prøver liksom å ha et samfunn her som bygger opp – ikke ned! Hva var vitsen med dette her? Jeg føler med henne.
  Det var ikke bare ordene; arrogansen og latterliggjøringen sved mer. Særlig Tone Lise var ille. Nei, dette var ikke bra.
  Jeg får lyst til å melde til PFU eller noe i den dur! Ren mobbing som jeg føler meg helt maktesløs overfor.
  Bra du har skrevet om dette i bloggen!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: