Gjentakelsens kunst

 Dersom en komiker bare sereverer «nordmannen- svensken og dansken» vitser fra barneskolen en hel kveld, vil du sannsynlighvis forlange pengene tilbake. Men sangere slipper unna med det hver bidige gang.

Melodi grand prix er et glimrende eksempel på pop-verdenens evige rundans rundt gamle vitser. Gårsdagens selvfølgelighetsdans rundt paljettene var knapt noe untak. Hadde det ikke vært for metall- bandet Gromth og sangeren Emil Solli- Tangen, så hadde forestillingen utelukkende vært en øvelse i musikalske gjentakelser.

For svært mange år siden fantes det et band som sang sanger som «She loves you». I vår tid fylles eteren blant annet med sanger av typen, «Baby , baby baby love». Og det er essensen i det de aller fleste har å melde fra popfronten. Bortsett fra at basslyden har blitt vesentlig bedre har ikke popmusikken kommet veldig mye lenger.

Ni av ti ballader begynner med fjerdelspiano (fra nå av omtalt utelukkende som «Klaskepiano») oppfunnet av Elton John og videreført av Lionel Richie på selvfølgeligheter som «Say you say me» og «Hello». Versjonen vi fikk i går var riktinok «klaske-piano- fri», men både teksten og melodien til Tom Hugo har vi hørt før. Veldig mange ganger.

Dersom du ikke vil bruke «Klaske-piano» er dance- rytmer med et fengende refreng, overstadig dansing og babe- faktor veien å gå. Her var det flere varianter å ta av i gårsdagens delfinale i MGP. Atister som ikke nødvendigvis er dårlige, men som kun tjener som en pariodisk gjentakelse av det popverdenen har servert for oss de siste årene.

Og som ikke det er nok tar Datarock oss med til discoens champagneverden, med et enkelt budskap om vellykka mennesker ute på byen. Den har vi også hørt før. Til gangs.

Når Gromth går på scenen med lillebroren til hele Norges Didrik Sollo- Tangen, som drasset Norge til Grand Prix med den kollosalt kreative tittelen «My heart is yours», er det noe ganske nytt i MGP- sammenheng. Selv om symfonisk metal av den mørkere sorten ikke er spesielt nytt for de som har fulgt med litt i timen.

Melodi Grand Prix er nærmest en parodi på pop-bransjen. Ta en tekst som er skrevet en million ganger før, sette den sammen med et komp som er spilt inn omtrent like mange ganger, snu litt på ordene og pianoriffet så har du en sang som vil gjøre blåskjortene i musikkbransjen enda rikere. Rikere fordi vi lar oss asvspise med gamle ideer i ny innpakning. Ideer som ikke engang var gode da de ble pakket inn første gangen. Keiserens garderobe er stadig like stusselig.

Dagbladets anmeldelse

Vgs Anmeldelse

Du kan følge bloggen på Facebook. Der legger jeg ut linkge og debatter som ikke får plass her.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Media

Stikkord: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment den “Gjentakelsens kunst”

  1. Daniele Says:

    Kan være enig med det meste, men pop musikken er jo pop (populær = folkelig) nettopp for det, Og det å tro på at den kan bli noe annet er feil. Hvis det blir til noe annet så slutter det også å hete POP.
    Når det gjelder Gromth og Solli-tangen, så kunne de ha spart oss. Noe så musikalsk dårlig har jeg ikke hørt før, og tro meg jeg har litt kontroll på symphonisk metal og dark metal. Problemet er at hvis du vil kombinere Opera med metal så må man ha også peiling på Opera, klassisk komposisjon og ikke minst en opera sanger som kan synge.
    Men det vise seg at De som bestemmer (altså folket) lar seg bedra hver gang det er mulig, nettopp fordi uvitende folk tror at de stemmer fram noe nytt og bra.

    Beklager, men da er det mye bedre med vel produsert disco enn dårlig laget symphonimetal.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: