Å vedta liv eller død

Senterpartiet går inn for fri jakt på ulv. Og med det vasker de bort den siste lille rest av grønnfarge i politikken sin.

Foto: WWF Norge

Foto: WWF Norge

–          Vi er for fri jakt på all ulv i Norge, sier leder i senterungdommen Sandra Borch.

Menneskets historie er en lang arrogant, nådeløs forvaltning av liv og død. Som forvaltere av liv og død er mennesket skyld i flere utryddinger enn naturen selv. Mange arter er borte fra planeten. Og det er utelukkende menneskets skyld.

Urmennesket tilpasset seg naturen. De nord- amerikanske indianerne for eksempel tok aldri livet av flere bison enn de trengte for å komme seg gjennom vinteren. Et konkret bedriftsøkonomisk regnestykke for å holde liv i en stamme lå bak beskatningen av naturen. I tråd med hvordan naturen selv er bygd opp.

Det moderne, vestlige mennesket setter seg over naturen. Forvalter den etter helt andre hensyn og andre behov. Grådighet, griskhet og egen vinning bestemmer i stor grad hvilke arter som skal leve og hvilke som skal dø. Ikke bare hvem som skal leve men også hvordan de skal leve.  Pelsdyrbransjen som er tidligere omtalt i denne bloggen er et grelt eksempel på det.

Ulv en er en av flere arter i hundeslekten. Arten er den mest vanlige ulvearten i verden og finnes over store deler av den nordlige halvkule. Og er dermed en del av naturen hos oss.  De er sosiale rovdyr som hevder revir og danner flokker eller mindre familiegrupper. De består av et ynglende par og deres avkom. Etter hvert som de blir eldre vil de danne sine egne familiegrupper.  Generelt sett er ulven sky overfor mennesker og holder seg helst unna oss.  Mennesket er ikke foretrukket føde, selv om det har forekommet angrep på mennesker.  I Norge har ulven i praksis vært utdødd siden 1960- årene.

Sjansen for å treffe ulv i Østmarka er forsvinnende liten. Den vil helst ikke treffe oss. Den vil helst være i fred for oss, og selv om det har forekommet dyr i nærheten av bebodde områder er det forsvinnende sjelden det også.  Forskere har dokumentert at når mennesker går inn på ulvens revir trekker ulven seg tilbake.. Som alle andre rovdyr kan også ulv angripe, men i tilfeller de opplever seg truet. Det siste ulvedrapet i Norge skjedde i 1881. Da var også ulvebestanden lagt større.  Sammenligner vi tallene fra europa med angrep fra andre dyr hører ikke ulver til de farligste rovdyrene. Historier om ulver som kaldblodige drapsmaskiner er myter og legender og i tillegg hovedargumentet fra Senterpartiet.

Når ulven debatteres virker det som om noen få individer truer norsk landbruk og sauehold. De fleste sauene tas imidlertid ikke av ulv. Dessuten har sauebestanden økt fra 887 000 i 2007 til 902 000 i fjor. Mange sauebønder klager mer over gaupa enn ulven. Ulvens foretrukne byttedyr er faktisk elg.  Her konkurrer den med mennesket som skyter rundt 40 000 dyr i året.

Det er i beste fall arrogant av Senterpartiet å gå inn for fri jakt av ulv i Norge. Et utrykk for at mennesket setter seg skyhøyt over andre arter på planeten. Etisk er det forkastelig å bestemme seg for og simpelthen utrydde en hel art som har sin naturlige plass i naturen omkring oss.  Dessuten har ulven langt større forutsetninger fra naturens side til å overleve i den sære, norske naturen enn både Sandra Borch og resten av menneskeheten har.

Du kan ikke ta livet av verten fordi du ikke liker det den spiser, Borch. Og når du er på tur i Østmarka, så er du gjest, mens ulven er vert. Sånn er naturen og det er det på tide at vi tar inn over oss.

Skal vi tilpasse oss naturen eller skal naturen tilpasse seg oss?  Alle forsøk på å tilpasse naturen til oss har ført til små og store katastrofer, enten det gjelder regnskoger eller utdødde raser. De synder vi har på vår kappe har gjort den så tung at den snart blir umulig å bære.

Så når du går tur i Østmarka, husk på at du ikke er alene. Det finnes individer og live over alt. Liv som fortjener respekt, hensyn og kjærlighet. La oss ta inn over oss at vi også er en del av naturen.  Du også Sandra Borch, med all respekt.

WWF Norge om ulv

Miljøstatus.no om ulv

Viten.no om ulv

Gunnar Stavrums kommentar i Nettavisen

Følg gjerne bloggen på Facebook. Der legger jeg ut linker til blogger og debatter som ikke får plass her

Explore posts in the same categories: dyrevern

Stikkord: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer den “Å vedta liv eller død”

 1. Olav Says:

  Stiller meg hundre prosent bak dette. Hvordan kan Norge overbevise lutfattige land i den tredje verden til å bevare massive regnskoger, nasjonalparker og naturreservat når vi selv såvidt makter å bevare en bestand på ca. 25 ulver (mot Canadas 60,000)?

  Senterpartiet er og forblir en interesseorganisasjon, og et talsparti for bøndenes snevre økonomiske interesser. De vil således støtte både pelsindustri og utryddelse av diverse rovdyr i norsk fauna – om dette er moralsk forsvarlig eller ei.

 2. Annika N. Hovdan Says:

  Fullstendig enig!!

 3. mik Says:

  Veldig bra skrevet!

 4. Marius Says:

  Mennersker er skyld i flere utrydninger enn naturen selv? Selv om jeg støtter poenget ditt, så er denne ene påstanden veeeeeeeeeldig feil.

  • fhjpeder43 Says:

   Det kommer selvfølgeig an på hvordan du ser det. Men i menneskets levetid på jorden er det riktig. Hvis du leser historien ser du at de fleste artene som er utdødd er borte på grunnav menneskelig virksomhet. Både gjennom rovjakt, grusomhet eller inngripen i naturen som snauhogst eller miljøkriminalitet. I blogginnlegget mitt har jeg riktignpok ikke tatt med dinosaurer eller andre dyr som levde før menneskene kom. Det er mulig jeg burde vært mer spesifikk.

 5. Shirin Says:

  Må si meg helt enig i ditt standpunkt i denne saken! En annen ting er konsekvensene av å fjerne et naturlig rovdyr helt fra nosk natur. Vi har jo til dels sett det ved f.eks. meget store hjortebestander, Hvis jeg ikke tar helt feil så har man vel også sett tilkomst av andre typer «uønskede» rovdyr». Uansett vil det skape uheldige konsekvenser i et økosystem å fjerne en art helt. Det er et grunnleggende prinsipp at ingen art må utryddes når vi snakker om natur- og miljøvern.

  http://snl.no/natur-_og_milj%C3%B8vern
  Les mer her hvis ønskelig.

 6. Hilde Aaseth Says:

  Veldig bra skrevet. Tusen takk 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: