Grådighetens offer

Grådighetens offer

Mennesket er det eneste arten som med vitende og vilje har utslettet andre arter fra jordens overflate. Alt for vår egoisme og grådighet. Noe som synes å være menneskets største kjennetegn.

Dodo.FUglen. Foto: Wikimedia Commons/BazzaDaRambler

Dodo-fuglen. Foto: Wikimedia Commons/BazzaDaRambler

Jeg er i utgangspunktet ikke prinsipiell motstander av jakt. Jeg er heller ikke av de som sier nei takk til et måltid med kjøtt, selv om jeg etter å fått en veganer som kjæreste tenker litt over hvor kjøttet kommer fra. Dessuten har måltidene fått større innslag av grønnsaker den senere tiden.

Akkurat som det finnes gode og dårlige mennesker finnes det gode og dårlige jegere. De dårlige har etter hvert mye på samvittigheten.

Da den hvite mann temmet vesten, Det vil si trengte seg inn i landet til de som allerede var der for å grapse til seg det beste landet, gullet og etterhvert oljen måtte de først kvitte seg med de som allerede bodde der. En helt vanlig politikk i den vestlige sivilisasjon og effektiv prøvet ut i såvel India som Australia.

I USA hadde de flere metoder. Ildvannet som senere har hengt over mange indianere som en forbannelse i flere generasjoner var en metode. Winchester-rifla var en annen. Men for å ta fullstenging rotta på Sitting Bull og hans tapre, gikk de via en annen art. Bisonen. Den hvite mann drepte for fote og la igjen de digre dyrene over hele prærien. Hensikten var å ta næringsgrunnlaget fra indianerne. For at den hvite mann skulle bli rike måtte en hel art bøte med livet. I dag er bisonene heldigvis fredet. For en eller annen grunn tok noen til vettet. Det er ikke ofte det har skjedd.

Den tasmanske tigeren, Dodo-fuglen, Kaspisk tiger, Stellars sjøku , Bubal, Javatigeren og Zanzibar-leoparden. Sier navnene deg noe? Sjansen for at du har sett noen av dem i live er veldig små. For det har jegerne tatt seg av. Skutt ned og drept av egoistiske motiver.

Sjøkua ble oppdaget 1741. Drt tok bare 27 år å utrydde dyret. Årsaken var et det var ekstremt kjøttfullt. Den tasmanske tigeren var det utlovet dusør på og Zanzibar- leoparden ble forgiftet. Alle fordi de hadde kommet i veien for mennesket. Fordi mennesket på død og liv måtte erobre landet deres.

Amur leoparden er offer for en overtro om at den kan brukes i medisin. Derfor finnes det ikke mange igjen. For at mennesker skal føle seg bedre er det med andre ord nødvendig å utrydde en annen art.

Tilbake til mine venner indianerne. De jaktet på bison, men de drepte aldri flere dyr enn de trengte for å komme se gjennom vinteren. Dessuten brukte de hele dyret, og ba gjerne en bønn om tilgivelse etter jakten.

Gjorde de jegerne som drepte Dodo-fuglen det? Gjør Senterpartiet det når de vil utrydde ulven fordi den kommer i veien for mennesket?

http://www.side3.no/article3563010.ece

Følg gjerne bloggen på Facebook. Der vil jeg legge ut innlegg fra andre blogger som ikke får plass her

 

Reklamer
Explore posts in the same categories: dyrevern, Samfunn

Stikkord: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: