De moderne gladiatorer

I en boksering ligger Frida Wallberg. Det er andre gangen hun går i bakken. Slått ned av motstanderen Diana Prazak. Hadde dette skjedd utenfor bokseringen hadde det vært straffbart. Tauene som holder bokserne i ringen gjør dette lovlig.

boxinggloves

Frida Walberg fikk hjerneblødning. Hun ble hasteoperert og ligger i koma. Hun kan aldri bokse igjen. Det er ikke første gangen en bokser har blitt alvorlig skadet i bokseringen.

James Figg ble den første mesteren i 1719. Siden den gang har boksing utviklet seg. Både i forhold til regler og sikkerhet. Likevel blir den regnet som en av de farligste. James Levander mistet livet etter en kamp mot Jesus Chavez. Siden 2000 har en bokser mistet livet hvert år. Martin Sanchez, Daniel Aguillón Ramírez, Guillermo Gonzalez, og Bae Ki-suk er bare noen av de flere hundre boksere som har dødd i ringen i løpet av 1900-. og 2000- tallet. De fleste døde etter å fått hjernemassen kraftig ommøbelert.

Hjernekirurg Ingunn Rise Kirkeby mener at boksere har 400 ganger større sjanse enn ikke-boksere til å utvikle demens.

I 1982 ble proffboksing forbudt i Norge. Men debatten går fremdeles om hvorvidt forbudet burde oppheves. Gunn Karin Gjul (AP), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget bruker hendelsen med Frida Wallberg som argument for at proffboksing fremdeles bør være forbudt på norsk jord. Fremskrittspartiet mener det er lavmål å basere forbudet på en enkeltepisode. Det er mulig argumentet er billig, spesielt på bakgrunn av en såpass tragisk hendelse, men Frp har heller ikke vært fremmed for å skåre billige politiske poenger. Sjekk historien Frp!

Jeg har skrevet om dette før. Og møtte motbør. Det er slik det skal være når man stikker fram nesa si. Argumenter som «de vil det jo selv» og «det er flere skader i fotball» pleier å hagle. Og de har helt rett. Det var ingen som tvinget Cecilia Brækhus til å bli verdensmester, og jeg tar at en sterk personlig vilje ligger bak en slik prestasjon. Det kan også godt være at det er flere skader i andre idretter, men hvor alvorlige er det? Hvor mange dør av lyskestrekk?

Det er et poeng Frp glemmer i sin «lettvint-verden» . De etiske spørsmålene ser ut til å være totalt fraværende. Poenget med boksing er å skade. Bokseren blir til og med belønnet hvis de klarer å slå motstanderen til bakken. Hele poenget er å skade., treffe vitale og viktige deler av kroppen. Spesielt gjevt er det å treffe hodet. Og vi går på kamp for å se folk få juling. Vi skriker etter blod, i vårt moderne Colosseum. Og selv om hopprenn er livsfarlig så er ikke selve poenget med idretten å skade hopperen.

Argumentet om at Norge bør gjøre som andre land, er relativt tomt. Det er mye vi ikke gjør som er vanlig i andre land. Norge har for eksempel ikke dødsstraff, mens mange amerikanske stater har det.

Det er ikke alt jeg er stolt av når det gjelder mitt eget land. Men akkurat dette forbudet er jeg stolt av. Norge tar et etisk standpunkt og vi bør være stolte for det etiske og moralske eksempelet vi kan ha.

Det gamle Roma hadde gladiatorkamper. Selv om det ser blodig ut var det faktisk sjelden kampene varte til døden. Årsake var at gladiatorer var dyre å trene opp. De var verdifulle for de som eide dem. Det er også bokserne. Profesjonelle boksere drar inn mye penger for arrangørene. Men de er også verdifulle som mennesker. De også.

Følg gjerne bloggen på Facebook. Der legger jeg også ut andre debattinlegg som ikke får plass her.

 

 

 

 

 

Reklamer
Explore posts in the same categories: Om selve livet, Samfunn

2 kommentarer den “De moderne gladiatorer”

  1. Rune_F Says:

    Jeg datt innom siden her, og må si du har en god del bra observasjoner og vendinger, Hjalmar. 🙂

    Hjerneskaden til Frida Walberg var tragisk, men overhodet ikke enestående. Mellom 15-45% av alle boksere har tydelige hjerneskader når karrieren er over. 90% har hjerneskader som ikke nødvendigvis gir kliniske symptomer. (I følge studier av AANS).

    I disse dager vant Cecilia Brækhus en ny kamp i Danmark. Hun er imponerende på flere måter. Hun er utvilsomt smart nok til å ha gjort et bevisst, informert valg av risiko her. Jeg må allikevel ha rom til å håpe at hun ikke havner i de 90%. Derimot er jeg realistisk nok til å synes samfunnet i Norge er fornuftig i å ikke legge forholdene til rette for en sport som konsekvent gir så mye, og så alvorlige, skader.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: