Ulikhet for loven

At Fremskrittspartiet forsøker å gjøre billig politisk mynt på nordmenns fremmedfrykt er ikke noe nytt. Det er heller ikke første gang de foreslår å valse over prinsippene for menneskerettigheter i jakten på stemmer. Desverre.

Per Sandberg

Nestleder Per Sandberg foreslår å samle utlendinger i egne fengsler. Og han vil bruke forfalne og gamle Ullersmo kretsfengsel til å gjøre det.

For at Ullersmo fengsel skal ha samme standard som de andre fengslene trenger fengselet å pusses opp. Det mener Sandberg er unødvendig fordi det skal huse utlendinger.

Ullersmo skal bli fengsel for kriminelle utlendinger, og da er det ikke nødvendig å pusse opp. Disse pengene kan vi bruke på andre fornuftige ting, sier Per Sandberg til VG.

I tillegg vil nestlederen for et av Norges største parti at utlendinger skal ha mindre velferdsgoder enn norske fanger.

 De kriminelle skal merke at de sitter i fengsel og ikke er på et norsk hvilehjem, sier han videre.

Og med det vil verden bli så mye bedre. I hvert fall i Lettvintland, hvor Per Sandberg befinner seg, sammen med sine likestilte. Men det store problemet med forslaget ligger på et helt annet plan.

En kriminell er en kriminell. Uansett nasjonalitet, eller kultur. Et ran er et ran uansett hvem som begår det. En voldtekt er like grusom og brutal om den er begått av en nordmann, en polakk eller en iraner. Det er selve handlingen som er straffbar, ikke etnisk opprinnelse.

Sånn må det faktisk være. I den moderne, siviliserte rettstat må loven være lik for alle. Også straffen og konsekvensene må være like uansett hvor man kommer fra. Dersom Frp vinner fram med forslaget sitt setter prinsippene bak loven tilside og skaper en situasjon hvor noen er mer verdt enn andre. Et system hvor staten må diskriminere og undertrykke mennesker på bakgrunn av etnisitet. Sandbergs forslag svekker ikke bare rettsystemets troverdighet, men også prinsippene bak menneskerettighetene.

Hvordan kan domstolene være troverdige dersom de dømmer noen til dårligere soningsforhold, simpelthen fordi de ikke er norske? Dersom domstolen gjør det dømmer de i prinsippet en utenlandsk kriminell til en strengere straff enn den norske. Det blir så inderlig feil. Hvordan kan vi fortsatt kalle oss siviliserte dersom vi godtar Frps sorteringssamfunn?

Det er skremmende å se at Fremskrittspartiet faktisk vil at vi skal anse utlendinger som mindre verdt enn nordmenn. Det er skremmende å se at de ønsker at staten skal overse prinsipper bak rettsikkerhet og menneskerettigheter. Det er også skremmende at de vil at staten aktivt skal diskriminere på bakgrunn av etnisitet.

I Per Sandbergs verden er det meste veldig enkelt. Og det er besnærende for svært mange. Det viser meningsmålingene. Men verden er ikke slik Per Sandberg så gjerne vil ha den. Både Sandberg og resten av Frp bør lære seg elementære menneskerettigheter. De bør også sette seg inn i hvordan et sivilisert rettsamfunn virker. Så kan vi snakke.

Følg gjerne bloggen på Facebook.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: