Dårlige tapere og vinnere

SVs Heikki Holmås og Fremskrittspartiets Siv Jensen har begge gitt det norske folk et eksempel på hvordan man ikke vinner eller taper et valg. Og siden valgdagen har pressen fylt sidene.

7879661478_ec6e59601cHeikki-Holmas_Web (1)

Det er ikke vanskelig å forstå at Siv Jensen var hoppende glad valgnatten. Partiet hadde gjort det svært bra og er nærmere regjeringsdeltakelse enn noen gang. Uansett politiske preferanser er det ikke vanskelig å forstå den gleden hun må ha følt. Men gleden ble raskt til kontrovers med replikken «morna Jens» Siv fikk så hatten passet og vel så det. I løpet av uka har mye av den sympatien hun har opparbeidet blitt snudd og nå er mange skeptiske til henne som statsråd.

Fremskrittspartiet ble av utenlandsk media knyttet til terrordømte Anders Behring Breivik. Årsaken er at Breivik en gang var medlem av partiet. En lettvint kobling fra en journalist uten forståelse for norske forhold muligens, men ikke fjernt nok enn at Heikki Holmås bruker det som et billig politisk poeng.

Det var ikke veldig stilig av Siv Jensen å brøle «Morna Jens» på valgnatten. En vinner bør vise raushet overfor taperen. Spesielt en taper som har gjort en innsats for landet i åtte år. Politikere er også rollemodeller og bør gå foran med et godt eksempel. Det gjorde ikke Siv Jensen den natten. At folk er skeptiske til hennes deltakelse i regjering er forståelig. Folk flest trenger tillit til politikerne og en slik oppførsel bygger ikke akkurat tillit.

Heikki Holmås tapte valget. Partiet hans sloss mot sperregrensen. Det må oppleves som svært tungt for en politiker som tross alt sitter i regjering. Heller ikke vanskelig å forstå at han er skuffet og lei seg. Holmås har uttalt at han forstår at Frp oppfattes som et høyrepopulistisk parti på lik linje med Danmarks Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene. Det er mulig Holmås har rett. Forskere gir han i stor grad medhold når det gjelder spørsmålet om Frp er høyrepopulistisk.

Det er ikke spørsmålet om høyrepopulisme som er problematisk, men i hvilken sammenheng og hvilket tidspunkt uttalelsen falt. Det er det som gjør uttalelsen smakløs og det burde en politiker som Holmås forstå. Uansett hvor høyrepopulistisk Frp er så er det milevis unna både det Anders Behring Breivik står for og hans handlinger. Holmås uttalelse blir forstått som en støtte til koblingen mellom de to og det burde Holmås også forstå. At uttalelsen kommer like etter et bom-valg gjør ikke akkurat saken noe bedre

Til Siv Jensens forsvar så har hun delvis beklaget. Hun burde takket Jens Stoltenberg for åtte år i regjering, uttalte hun tidligere denne uken. Selv om det er en halv innrømmelse er det langt mer enn det Holmås presterer.

En rikspolitiker bør gå fram med et godt eksempel og oppføre seg i en valgkamp. Vi trenger både gode vinner og gode tapere.

Følg gjerne bloggen på Facebook . Der legger jeg også ut andres blogginnlegg og debatter

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

One Comment den “Dårlige tapere og vinnere”

  1. Magnus Edgren Says:

    «Til Siv Jensens forsvar så har hun delvis beklaget.»

    Bare skuespill. Viser til

    http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/post283536.zrm


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: