Drept ved fars hånd

Banaz fikk ikke lov å leve mer. Banaz måtte dø. Hun og 5000 andre kvinner i året. Drept av de som skal være den viktigste kilden til trygghet i et ungt menneskes liv.

Britisk- kurdiske Banaz Mahmod ble bare 20 år gammel. I 2006 ble hun kvalt fordi faren ikke likte kjæresten hennes. Banaz hadde da fortalt politiet at familien hadde truet med å drepe henne.  Men politiet kunne ikke forhindre at faren ga ordre til å drepe sin egen datter.

Antallet kvinner som blir utsatt fro trusler om vold og død øker stadig. I England viser en statistikk en økning på 47 prosent i 12 politidistrikt. Det anslås at 5000 kvinner blir drept i såkalte æresdrap hvert år.

Norsk- pakistanske Deeyah Khan har fortalt historien om Banaz Mahmod. Filmen ‘Banaz – a love story’ fikk en Emmy pris og  forteller historien om en ung kvinne som ble tvangsgiftet til en mann som mishandlet henne, både psykisk og fysisk. Hun flyktet flere ganger til familien. Men familien sendte henne bare tilbake. Selv om han visste hva mannen gjorde med datteren så faren opp til svigersønnen sin. Til slutt forlot hun den voldelige ektemannen.

Banaz fant kjærligheten og ble derfor dømt til døden av sin egen familie. Etter hun var drept ble liket gravd ned i hagen.

Dokumentaren forteller også om omskjæring av kvinner, mishandling og voldtekter i miljøer der kvinner ikke er noe verdt.  Det fortelles om en kultur hvor kontrollen av kvinners liv, kropp og seksualitet er viktig. En kultur hvor kvinner er rettsløse og underlagt mannen og familien.

Dette handler om kultur, tradisjon og oppdragelse. Det handler om perverterte forestillinger om hva et menneske er.

“Gud skapte mennesket i sitt bilde” heter det i bibelen. En grunntanke som også deles av Islam. Dersom det er sant skapte han mennesket med fri vilje, med seksualitet og kjærlighet. Sterke følelser som er en viktig del av menneskets egenart. Men det som skal være en velsignelse, en gave fra Gud, er for mange en forbannelse.

Dersom disse følelsene er fra Gud; med hvilken rett har mennesker til å “korrigere” Guds bilde? Hvilken rett har noen mennesker til å undertrykke det som er gitt av Gud? Måten vi er skapt på?

Æresdrap er en patetisk og ynkelig måte å bestemme over liv og død. En smålig og brutal måte å undertrykke det som er naturlig for oss som mennesker å føle og leve ut. Nei, dette har ingenting med religion eller Gud å gjøre.

For noen år siden ble en jente drept på en motorvei. Hun ble jaget foran bilene av sin familie. Familien var kristne. Æresdrap forekommer ikke bare i muslimske familier, men i mange kulturer i verden. Å undertrykke kvinner skjer på tvers av kulturer, landegrenser og familier.

I disse kulturene er å drepe det samme som å gjenopprette ære. Hvilken ære har en far med sin datters blod på hendene sine? Hvilken ære ligger det i å ta det livet han selv var med på å sette til verden?

‘Banaz – a love story’ er en viktig film. Viktig på mange måter. Både for at vi som står utenfor slike miljøer skal kunne forstå hvorfor slike ting skjer, samt at vi kan gjøre noe med det.  For det kan vi.

Følg gjerne bloggen på Facebook.

Andre relevante bloggposter:

Livredd for kåte kvinner?

Mot Guds bilde

 

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

Stikkord: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: