Møtet med professor Spetaklus

Den ligger på bordet i skrivehulen min. Boka. Drømmen. Virkeligheten. På forsiden står navnet hans. Professor Spetaklus. Under logoen står navnet mitt. Forfatteren. Et bevis på at jeg har blitt det jeg ville bli når jeg blir stor.

11407228_1436941976614625_7640010349187517337_nProfessor Spetaklus er ikke som andre professorer. For å si det med vennen «Hertugen av Perpetuums» ord. «Du trenger ikke være kjedelig for å gjøre noe viktig. Og professoren gjør masse viktig. Etter den helautomatiske bananbøyeren og tv-tittermaskinen er tidsmaskinen hans viktigste oppfinnelse. Og med den reiser han i tiden tilbake til øyeblikket de store oppfinnelsene ble til. Med han er «Hertugen av Perpetuum» og den gretne robotoen Pontiphatimus.

11145898_1434986443476845_542252702994427555_nDet viktigste vi kan lære ungene våre etter at de har lært å lese og regne er ikke økonomi, fysikk eller klokka. For Gud skyld ikke klokka. Det viktigste er heller ikke å vite hvordan børsen virker eller hvordan en brødrister faktisk virker. Heller ikke hvor alle barna egentlig kommer fra er av det aller viktigste. Det viktigste er å lære historie.

Historien kan lære oss mye om hvorfor ting er slik de er. Hvorfor samfunnet er slik det er, hvorfor vi snakker som vi gjør og hvorfor menneskeheten har en tendens til å drite seg ut på samme måte hver eneste gang gjennom hele historien. Som en ond sirkel kaster generasjon på generasjon seg inn i den ene store oppgaven menneskeheten ser ut til å ha. Tillintetgjøre seg selv. Ingenting bruker vi mer ressurser på enn å finne ut flere bedritne måter å ta livet at hverandre på. De fleste store oppfinnelsene og inovasjonene hadde et militært opphav.

Vi kan lite gjøre for å stoppe dette. Mange av oss har heller ikke kunnskapene som skal til. Det har vi til felles med våre stakkars historeløse forfedre. De som heller aldri har lært av sine feil. Det er på tide å gå ut av den onde sirkelen. På tide å endre fokus. Det gjør vi ved å utdanne våre barn.

Historien har ikke bare grusomme blodige historier. Heldighvis finnes det også vanvittig mye morsomt, underholdende galskap i det våre forgjengere foretok seg. Jeg har ikke hatt noe problem å underholde ungene mine med det i hvert fall. Alle tre har blitt glade i historie og med det fått en litt dypere forståelse av hvorfor ting er slik de er.prof2

Uvitenhet og uforstand har startet mange kriger og konflikter. Vi må utdanne ungene våre. For å få verden til å bli litt bedre, litt mer kjærlig og en litt bedre plass å holde ut på.

Jeg elsker å forteller historier. Om mennesker, typer og karakterer. Professor Spetaklus er i høyeste grad en karaktere. En langt over gjennomnittet eksentrisk utgave arten. Spetaklus er et bevis på at det meste går bare man er gal nok.

Jeg vil så gjerne lære ungene å bli glad i og nysgjerrige på vår fortid. Med «Le og lær» metoden håper jeg å få til det. Ungene skal le seg gjennom verdenshistorien og bli inspirert til å finne ut mer, og kanskje stile spørsmålene vi og forfedrene våre aldti stilte,.

Er dette et forsøk på å redde verden eller selge boka mi? Svaret er begge deler. Det skader i hvert fall ikke å kjøpe den. Og mens du pakker opp boka kan du høre på Professor Spetaklus sangen, eller se musikkkvideoen hans.

God lesning!

Følg gjerne Spetaklus eller bloggen på Facebook.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Uncategorized

One Comment den “Møtet med professor Spetaklus”


  1. […] Professor Spetaklus er ikke som andre professorer. For å si det med vennen «Hertugen av Perpetuums» ord. «Du trenger ikke være kjedelig for å gjøre noe viktig. Og professoren gjør masse viktig. Etter den helautomatiske bananbøyeren og tv-tittermaskinen Les mer […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: