Tenn lys for dem som…..

Det er julaften og alle hjerter gleder seg. Eller er det virkelig sånn? Gleder alle hjerter seg? Er det lys i absolutt alle kroker?
Svaret er dessverre et rungende nei.

For julenissen har ikke adressene til slummen i Sør-Afrika til gatebarna i Buenos Aires eller til barna i Syria. Julenissen har bare adressene til barna i vesten. Bare til de som allerede har. Til de som aldri har måttet bruke et eneste minutt til å bekymre seg over hvor neste måltid skal komme fra Julenissen har bare adressen til mindretallet i verden.
Kanskje det er nettopp derfor han rekker rundt til alle på julaften?

10521704_883706128336317_5362049381473686472_oMisforstå meg rett. Det er ikke min mening å få noen til å sette ribba i vrangstrupen eller å bytte ut julestemningen med den altfor velkjente angsten som følger dårlig samvittighet. For mange av oss jobber hardt hele året og fortjener faktisk å feire jul.

Men opp i all julefreden og julekosen synes jeg det er greit å sende en tanke til de hjerter som ikke gleder seg over jula. For det gjelder faktisk de aller fleste.

De aller fleste i verden gleder seg ikke til jul. De vet ikke hva julefred eller juleglede er. De aller fleste mennesker, det store flertallet av mennesker som bebor denne planeten har ingen grunn til å glede seg over julen. De har helt andre bekymringer enn om de får svoren sprø på ribba.
For de aller fleste menneskene i verden er jula bare en bekreftelse, en dag som for alvor står som vitnesbyrd på de store forskjellene oss mennesker imellom. Et slags ekstra hån til mennesker som ikke er født under en heldig stjerne.

Så når du løper rundt for å gjøre de store konsernenes aksjonærer enda mer kvalmende rike så husk at julefreden du muligens får er unik og sjelden. I verden er den kanskje noe av det mest eksotiske vi har?

 

Explore posts in the same categories: Uncategorized

2 kommentarer den “Tenn lys for dem som…..”

 1. Gunnar B.S Ingebrigtsen Says:

  Du sier noe der Finn Hjalmar…og undertegnede er skjønt enig med deg i at jula er ikke så «vakker og fager» som vi gjerne skulle ønske og tro… Enig med deg at vi skal skifte fokus litt… vende blikket en annen retning enn overfloden vår.
  En GOD måte er etter min mening å sørge for å donerer noen kroner til en organisasjon som vi VET faktisk bringer hjelpen fra dit den skal…til alle de navnløse gatene og hjem (hvis man kan kalle det hjem) og sørge for at de FÅR seg ett tak over hodet, mat å putte i magen…og klær til å ha på kroppen.

  Hvordan dele vår overflod…?

  JEG sitter ikke med fasiten på DET spørsmålet. JEG velger derimot og DELE noen av de tanker JEG går med om dagen…

  Og uten å fornærme noen nå…TANKER blir man ikke mett av, TANKER hjelper ikke til å skaffe ly for været, TANKER skaffer ikke klær på kroppen til forfrosne barn og voksne som ikke HAR alt dette….

  TANKE og HANDLING sammen… DET er julenisse-gaven sin det!

  Så, med denne lille refleksjonen vil jeg ønske DEG Finn Hjalmar, familien din og alle dere andre der ute i CYBERSPACE..
  God jul & Godt Nytt År!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: