«The land of the free»

Det er ikke første gang et slipsbefengt pennestrøk har gått ut over verdens kvinner, dessverre. At det er verdens mektigste mann som fører pennen bidrar ikke til å gjøre saken lettere. For mens Donald Trump gomler i seg en hanburger dør en kvinne med blødende underliv i Afrika.

trumpphoto1

Trump er ikke så glad i meksikanere. Han liker heller ikke muslimer eller kvinner for den saks skyld. I hvert fall hvis de ikke er amerikanere.

 

Nicholas Kristof er en amerikansk, prisbelønnet journalist. Han har vunnet Pulitzer prisen, skrevet bøker og bodd i en hel drøss land. Nicholas Kristof er sint. Sint på presidenten sin. Nicholas Kristof har god grunn til å være sint på presidenten sin.

For President Donald Trump vil avskjære USA fra resten av verden. Melde seg og sine medamerikanere ut av verden.  Han liker hverken muslimer eller meksikanere. Sistnevnte vil han stenge ute med en stor vegg. Sist gang noen prøvde på det stengte de en generasjon med tyskere ute fra verden. Det virket ikke da heller.

Etter å ha fengslet journalister som dekket en demonstrasjon, samt kneblet andre aktører i et land som påstår at de er verdens største og beste demokrati gyver han løs på kvinnene. Nå har han signert en presidentordre som vil avskjære tilgangen til prevensjon for et enormt antall kvinner, spesielt i Afrika. Jeg skulle gjerne likt å vite hva de kvinnene har gjort mot Trump eller USA for den sakens skyld.

Trump har blokkert bruk av statlige midler som brukes til veldedige organisasjoner som utfører eller promoterer abort.

«Det vil begrense tilgangen til kreftundersøkelser og gjøre det vanskeligere å drive med vaksinering. Konsekvensen er at fattige og sårbare kvinner vil dø, skriver Kristof i en kronikk.

Begrenset tilgang til prevensjon vil føre til flere graviditeter, som igjen fører til flere dødsfall. Dette viser forskning gjort tidligere. For det hjalp ikke da en annen tulling i slips, president George W. Bush forsøkte å gjøre det samme.

Det anslås at omkring 6,5 millioner kvinner bil bli gravide uten å planlegge det. Det anslås også at 21.700 kvinner vil dø under graviditeten eller fødselen.

Ekstrem høyrepolitikk er en lang reise i «Lettvindtland». Enkle, populistiske forståelige løsninger, med en dæsj nasjonalisme og misforstått patriotisme. Det som er problemet med løsninger fra Lettvindtland er at de er blottet for tanken om konsekvens. Blottet for tanken om at politikken faktis påvirker noen. Trump er et mer enn tragisk eksempel på det.

Personlig skulle jeg ønske vi hadde klart oss uten USA. Uten de tørre McDonalds burgerne, den latterlige deighaugen de kaller for pizza. Det dysfunksjonelle og nådeløse konsernifiserte samfunnet vi har arvet fra dem og de ekle store bilene som voldtar miljøet og den lufta jeg puster inn. Jeg har ingen behov for flere realityserier og tomhjerna pjatt heller.

Men faktum er at verden trenger USA. Trenger at USA oppfører seg som det de er. Nemlig verdens mektigste land. Et land som har en slik posisjon kan ikke bare melde seg ut. For da raser verden rundt dem sammen. Vi trenger at USA oppfører seg som en mild storebror, ikke som en skolens verste bølle.

Det Trump tydeligvis ikke forstår er at USA trenger verden også. For hvis ikke vi fortsetter å drikke den giften de kaller Coca- cola eller slutter å abonnere på ubrukeligheter som Netflix stopper det opp på den andre siden av dammen også.

Det var lenge siden USA var verdens beste land. Og de kommer heller aldri til å bli det. I hvert fall ikke i løpet av de neste fire årene.

Saken i Nettavisen

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: