Ulikhet for loven

Frp ønsker strengere soningsformer for utlendinger i norske fengsler. Et forslag som kun vil bidra til å øke fremmedfrykt og skape større problemer i forholdet mellom nordmenn og utlendinger.

Frps nestleder Per Sandberg

Ingen dagpenger, dårligere fengsler og null støtte til lege og tannlege. Det blir hverdagen for kriminelle utlendinger i norske fengsler hvis Frp får bestemme står det i dagens VG

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10093785

For norske fanger foreslår Frp å halvere dagpengene mens utlendinger ikke skal få noe. Frps nestleder Per Sandberg mener dessuten at utlandske fanger skal sone i fengsler som har dårligere standard enn for de med norske fanger.  Ikke en gang penger til lege skal de utenlandske fangene få dersom lederen av Stortingets justiskomité får det som han vil.

Jeg har aldri sittet inne i fengsel. Sannsynligheten er relativt stor for at de fleste som leser disse artiklene heller ikke har sittet inne. Hvor vidt de norske fengslene har hotellstandard eller ikke orker jeg ikke å debattere. Jeg vil etter beste evne la være å uttale meg mot bedre vitende. Det er heller ikke det denne saken virkelig handler om.

Justitia

Justitia er en skikkelse fra romersk mytologi. Hun er symbolet for lov , rett og rettferdighet. Flere  jurister bruker bilder og symboler fra henne og hun er et velkjent jus- symbol også i dag. Justitia bærer sverd som symboliserer håndhevelse og bind for øynene. Dette symboliserer rettferdighet og upartiskhet. Ut fra dette kommer også utrykket ”rettferdigheten er blind” og ”Likhet for loven”. Et prinsipp som er hellig for de fleste rettsystemene i den vestlige verden

At kriminalitet er straffbart bør være hevet over enhver tvil. Samfunnet må ha et system som reagerer på kriminelle handlinger.

Men at utenlandske fanger skal behandles dårligere enn norske er en skremmende tanke. Rent prinsipielt fordi loven skal være lik for alle, og rent moralsk fordi det knuser enhver tanke om menneskeverd. Med dette forslaget rokker ikke bare partiet ved prinsipper som Norge faktisk har forpliktet seg til, de reduserer Norge til et slags Apartheid- system hvor myndighetene med loven i hånd kan diskriminere minoritetsgrupper.

Menneskeverdet er det samme, uansett hvor mennesket kommer fra, eller kulturell bakgrunn de har.  Dersom vi begynner å behandle folk ulikt, sender vi landet tilbake til middelalderen. At Per Sandberg presterer å kalle forslaget ”framtidsrettet” faller dermed på sin egen urimelighet.

Per Sandberg mener at forslaget vil redusere kriminaliteten. Praksis viser det motsatte. Kriminaliteten øker, uansett hvor avskrekkende et straffesystem er. Land som har harde straffer og dårlige fengselsforhold er langt fra mønstersamfunn. Vi bør finne andre måter å få bukt med kriminaliteten vår på. Også den som kommer fra utlendinger.

Det finnes kriminelle mennesker i alle kulturer og alle land. Med åpnere grenser vil også flere av de utenlandske kriminelle komme hit. Det er selvfølgelig et problem, men å forsøke å løse det med diskriminering og å angripe menneskeverdet er en dårlig løsning.

Frps forslag vil som mange andre forslag fra den kanten ikke virke. Den vil kun gjøre avstanden mellom nordmenn og utlendinger større. Nøre opp under fremmedfrykt, nag og hat og rive ned de moralske verdiene ethvert sivilisert samfunn bør ha.

Reklamer
Explore posts in the same categories: Samfunn

14 kommentarer den “Ulikhet for loven”

 1. Duck Manson Says:

  For noe tull. Hvorfor vil dårligere soningsforhold for utlendinger øke fremmedfrykten? Hvis du ikke liker naboen, vil du da like han enda mindre hvis han må gå ned i lønn? For noe idiotiske ideer du har.

  De som blir fengslet burde ha soningsforhold tilsvarende det de har i hjemlandet.

  • fhjpeder43 Says:

   Med all respekt. Hvis staten skal kunne diskrimenere utlendinger med loven i hånd. hvordan skal de da kunne hindre andre nordmenn i å diskriminere dem? Og tror du virkelig det vil motiverer de utenlandske kriminelle til å la være å bryte loven? Det er jo som å kaste bensin på bålet. Dessuten er fengslene i mange av de landene du henviser til langt under det vi vil kalle humane, og hvor menneskeverdet ikke er verdt noen ting. Mener du virkelig at en nordmann er mer verdt som menneske enn en utlending?

 2. Dag Kvello Says:

  Poenget her er vel at det ikke er Norges oppgave å rehabilitere andre enn Norske statsborgere.

 3. Dag Kvello Says:

  Norge forplikter seg til å gi lik straff, ikke like goder. Rehabilitering er ett gode forbeholdt statsborgere.

  • fhjpeder43 Says:

   Så lenge de er i Norge så er de underlagt norsk lov og kan bli utsatt for straffelovens bestemmelser hvis de gjør noe kriminelt. Frp har alltid ment dette veldig sterkt. Dersom de skal følge norsk lov på lik linje med norske borgere, må vi også gi dem samme reaksjon og samme straffebetingelser som norske borgere. Likhet for norsk lov på norsk jord.

   • Dag Kvello Says:

    Rehabilitering er ikke en straffereaksjon.
    Alle skal straffes likt (men det mangler vel ikke på unntak fra dette) for samme handling.

    Rehabilitering er noe man får for å komme tilbake som ett produktivt medlem av det Norske samfunnet.

    Norge har ikke samme forpliktelser overfor utenlandske statsborgere som ovenfor Norske statsborgere og motsatt.

    P.S. Alle som sitter på Ullersmo er i så fall pr. definisjon diskriminert fordi de ikke får samme gode soningsforhold som de som sitter i Halden.

 4. Ceasare Says:

  Du har nok misforstått hva «likhet for loven» betyr i praksis, Finn Hjalmar.

  Likhet for loven betyr at forbrytere skal straffes likt for samme forbrytelse, enten de er norske eller utlendinger. Ikke at de skal sone likt.

  Straffen er bøter og/eller frihetsberøvelse.

  Bøtene er ofte ikke like, selv om forbrytelsen, for eksempel fyllekjøring, er den samme. Bøtene beregnes ut fra hvor mye den straffedømte tjener. Ved å behandle forbryterne forskjellig, antar domstolen at straffen svir omtrent like mye for samtlige.

  Forbrytere som dømmes til frihetsberøvelse, blir også forskjellsbehandlet mens dommen sones.

  Ved mindre alvorlig kriminalitet hender det at den dømte får være utenfor fengslet om dagen, f.eks. for å studere, men må tilbringe natten innenfor fengslets porter. Det er naturligvis fordi man antar at de minst kjeltringaktige forbryterne har en høyere terskel for å finne på ny faenskap, enn de hardkokte vaneforbryterne.

  Så det er i prinsippet ingenting i veien for å gi utlendinger dårligere soningsforhold, enn nordmenn.
  Sandberg bare viderefører en filosofi som alltid har styrt hvordan vi behandler forbrytere her i landet.

 5. Walter Westinghouse Says:

  Hvordan kan Sandberg påstå at land med strengere straffevilkår har
  færre lovbrudd? Her tenker jeg i første omgang på USA og Mexico.
  Dette er land som har noen av de verste kriminelle gjengene i verden.
  Fengslene i disse landene er langt fra «hoteller».

 6. potetrepublikken norge! Says:

  sandberg er full av sand i topplokket, rent rasistisk å behandle mennsker ulikt, rett å slett barnslig å si noe slikt, her ser vi hva frp står for. Frp kommer stadig med idiotiske uttalser om innvandrere,rasistiske mot alt og alle. De er full av fordommer og hat ,derfor stemmer jeg aldri frp. strengere straffer fungerer dårlig,det er bare å se i usa og mange andre land.
  Fin blogg og helt enig!!!!


 7. For å være ærlig, så er jeg ikke sjokkert ..FRP har alltid rare ideer når det gjelder utlendinger…!

  Greit mange utlendinger er kanskje kriminelle, men ikke ALLE er det. Mange kommer fra land hvor krig og vold tilhører til hverdagen. Ikke rart disse mennesker blir så voldige. Ok det skal ikke være en unnskyldning, og jeg forsvarer ikke handlingene deres, men er du oppvokst i et miljø hvor vold og krig er nesten vanlig, så blir man automatisk voldig også, tenker jeg da…

  Dessuten går ikke vi rundt heller å sier alle FRPere er overgrepmenn, bare fordi en har gjort det…

 8. Anne Kristine Says:

  usj. Synes dette både burde begynne og slutte med at vi alle er mennesker. Nordmann, utlending – what ever. Vi er alle mennesker. DET må være det viktigste. Alle mennesker fortjener å bli behandlet godt. Og i Norge setter vi menneskeverd og menneskerettighetene høyt, ikke sant? Og mennesker som tilfeldigvis er født eller bor eller oppholder seg i Norge skal behandles likt. Rangering av mennesker er bare uverdig. Og for meg helt perverst. Vet at dette oppleves som et naivt ståsted for mange, men for meg er det grunnleggende.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: