De brysomme

Iran ønsker å steine sine kvinner i fred. De vil drepe sine mindreårige borgere uten at den brysomme vesten engasjerer seg.

De færreste liker innblanding. V i vil gjerne få lov til å innrede stuene våre slik vi vil uten at naboen bryter seg inn og tvangsflytter nipset vi fikk av tante Ågot til jul. Dersom vi vil montere komfyren bak fram med tørketrommelen og brødristeren på toppen i et irrgrønt kjøkken er det vår sak ikke naboens.

Ingen uavhengige nasjoner tillater at andre land blander seg inn i juridiske saker, sa en talsmann for de iranske utenriksdepartementer på en pressekonferanse tirsdag.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10035837

I mange saker har han rett. Vi kan ikke uten videre blande oss inn i alle lands indre anliggende. Vi bør heller ikke bruke tid eller ha interesse for mange anliggender. Det finnes derimot saker hvor vi simpelthen ikke kan bry oss nok. Steining til døde er et utmerket eksempel.

Iran er et land som har drevet en langsom seigpining av menneskerettighetene en årrekke.  Saken mot Sakineh Mohammadi-Ashtiani er av de siste eksemplene på hvordan det landet spytter på mennesker og elementære menneskerettigheter. Tobarns-moren er dømt til døden ved steining for påstått utroskap. En tilståelse hun skal ha kommet med etter å ha blitt pisket. Det finnes etter hvert mange saker, blant annet saker mot mindreårige.

At staten skal kunne straffe noen for utroskap er hinsides i seg selv. Iran ber vesten la være å bry seg med sine indre anliggender. Selv har staten ingen skrupler med å legge seg opp i de private anliggender til sine borgere. Saker de strengt tatt ikke har noe med. Snakk om å skyte seg selv i foten på kloss hold med avsagd hagle.

Når de velger å steine borgere uansett hva de skal ha bedrevet både under og over dynene gjør det i hvert fall ikke saken bedre. Da må og skal vi bry oss.

Dersom vi skal påberope oss å være en del av et sivilisert samfunn med oppegående mennesker bør vi også bry oss og engasjere oss. Dersom vi skal kunne mene at vi er innehavere av en solid porsjon moral og medmenneskelighet kan vi ikke sitte og se på at nasjoner dreper. For hver eneste av de borgerne er våre medmennesker som bor i vårt nabolag.

Det nytter å bry seg. Så brysomt synes myndighetene at vi er at de har utsatt det bestialske drapet av tobarnsmoren.  Med all respekt; Det faktum at Iran fremdeles får lov til å holde på med sin kvinneundertrykkelse og massehenrettelser betyr bare at vi ikke har brydd oss nok.

Andre innlegg om saken

Det lile mennesket og den store forskjellen

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/08/05/det-lille-mennesket-og-den-store-forskjellen/

Stein mot verdens kvinnner

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/31/stein-mot-verdens-kvinner/

Det svake kjønn

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/04/det-svake-kj%C3%B8nn/

Livredd for kåte kvinner

https://fhjpeder43.wordpress.com/2010/07/09/livredd-for-kate-kvinner/

Reklamer
Explore posts in the same categories: Anti- dødsstraff, Samfunn

21 kommentarer den “De brysomme”

 1. Olsen Says:

  Hva Iran gjør der nede får være Irans problem. Mer enn nok åta tak i her til lands. Folk kjenner loven der. Dreper du noen eller ligger med noen andre er det steining. Ikke rart det er krig når alle skal bry seg med alt.

  • AC/DC Says:

   Hun tilsto ikke før hun ble pisket. Under tortur hadde de fleste tilstått hva som helst, også du.

  • Cecilie Says:

   Mnja, man bør helst følge loven, og det er en normal «skikk» i alle land. Men en ting er å påstå. For alt vi vet, har hun aldri vært utro mot sin avdøde ektemann, det som staten påstår mot henne, behøver ikke nødvendigvis å være sant.

   Om hun nektet, kan det være sant, og da blir saken en helt annen. Hvis hun så blir tvunget til å si at hun har gjort noe hun ikke har gjort, da blir det feil å henrette noen som helst, og aller verst ved steining.

 2. anette Says:

  Synes det var bra skrevet og kunne ikke vært mer enig.

 3. Iraner Says:

  Det skal ikke bli noe steining og hun er ikke dømt til døden enda, Sakineh Mohammadi Ashtiani er under arrest på grunn av drap av sin ektemann.
  Advokaten til Sakineh er en opportunist og en samvittighetløs person som missbrukte sin klients sak til å lage en falsk historie bare for å få oppholdstillatelse i Norge. (Klienten påsto at hun har aldri hatt et eneste møte med advokaten). Det var heller ingen problemer for advokaten å bo i Iran og jobbe videre med saken!
  Og på den andre siden, kjøper og bruker USA og sin vestlige medparter slike historier for sin propaganda mot Iran, for å lage en ny konflikt og krig, som de gjorde med Irak og Afghanistan.
  Hvorfor er de menneskerettighetskjemperne så stille og blinde når det gjelder USA og Israel?
  For eksampel dette om saken:
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3766563.ece

 4. janf Says:

  Dette var fantastick godt skrevet. Stor honnør! Dette er så bra skrevet at jeg håper det er i orden at jeg legger en link til dette på min facebookside. Personlig er jeg svært opptatt av dette. Barbarer.. Hvem ville ikke sagt nesten hva som helst etter å ha blitt tilført 100 piskeslag? Det å bli steinet er grusomt. Grusomt er det også at det holder med anklager for å få gjennomført steining av sion kone, bare for å kunne ta en yngre jentunge til ny kone.Ref saken om soroya. Denne kan både leses om i bok og se på dvd.
  Igjen, fantastisk godt skrevet blogg! Takk for at du sa det så mange mener.

 5. Ali Says:

  Dette var meget bra skrevet, tusen takk for at du er av dem som bryr seg.
  Selv kommer fra Iran og har sett hvordan regime i Iran behandler sine borgere og særlig kvinner.
  Jeg er 100% sikker på at hun ikke har gjort noen annet enn å kanskje ha vært utro og siden de sadistiske mullaene vil rettferdiggjøre sine handlinger og sine hat mot hjelpesløse kvinner, så påstår de at hun har også hatt medvirkning til drapet på sin ektemann, noen jeg har veldig vanskelig for å tro.
  Presteskapet i Iran er villig til å gjøre hva som helst for å holde med makta og spre frykt er noen de er blitt eksperte på de siste 30 årene.
  Noen vil kanskje si at denne saken har ingenting med å spere frykt blandt motsdandere av regime å gjøre, men jeg mener at det har alt med det å gjøre.
  De vil med dette og lignende saker vise befolkningen at enhver ulydighet mot islam og religion vil bli straffet hardt.
  Iranere er kanskje det eneste folkeslaget blandt muslimske land som virkelig kjemper for demokrati og har stor tro på det og det kommer fra at svært mange Iranere ikke engang er religiøse eller særlig religiøse. De som har noen Iranske venner eller kjenner noen Iranere, har sikkert fått en bekreftelse på det.
  Vi er en nasjon som liker å leve i frihet og demokrati og de aller fleste av oss ønsker seg å befri Iran fra religion og dens steinalderende lovverk, men for å komme så lang, er vi også avhengig av å få så mye hjelp som mulig fra våre medmennesker.
  Enhver hjelp eller kommentar fra dere betyr et skritt nærmere målet og mottas med stor takk.
  Ha fortsatt en god sommer alle sammen…

 6. Bjørn erik Says:

  Det jeg lurer på er hva advokaten gjør Norge?

 7. Espen Says:

  Godt skrevet, vil få tilføye at Iran, er ett av få land som enda ikke har fulgt etter på verdensbasis angående menneskerettigheter. Som du sier de skyter seg selv i foten, når det kommer til straff. Men se det ifra deres side, de lever i ett samfunn der alder = kunnskap, hvor kunnskap = makt. Det kommer ikke til å skje noen forandringer med det første, siden ett generasjonsskifte neppe vil skje over natten og innførte plikter vil alltid henge på den med mest makt for å vise at landet burde være som det er, for det er bra. Vi lever jo tross alt i 2010.
  Derfor mener jeg også at dette burde være ett tema som alle burde bry seg om.

 8. Per Says:

  Virker bra det du har skrevet. men lover og regler finnes i alle land. følg dem for å ungå straff?

  Greit, Steining er en ille død kan jeg tro.
  men å bryte lover må du få straff sånn er det..
  det er sånn ting år rundt..

  Men hadde vært fint å fjerna steining da –
  bruke heller sprøyte eller livstid fengsel –
  tortur er ikke rettferdig..

 9. Rolf Says:

  Når en tilståelse kommer på bakgrunn av tortur bør alle med et minimum omløp i hodet innse at tilståelsen ikke kan ilegges noen som helst vekt. Ved tortur kan man sikkert få meg til å innrømme å ha forgiftet Hitler selv om jeg ikke var født da. Videre er det jo tragisk at den sinnsyke praktiseringen av religionen deres skal bestemme hva folk skal gjøre og ikke gjøre. Og når de på toppen av det hele dømmer til steining er dette det endelige dokument for at islam tar mennesket tilbake til steinalderen.

 10. Charlie Says:

  Det her helvetestyranni vil falde til jorden på et tidspunkt. Det er bare viktig at de blit totalt økonomisk, turistmessig og på alle mulige måter blir boikottet. Selv elsker jeg de friske iranske dadler, og det gjør vondt å ikke kjøpe dem, for der er noen ordentlige mennesker som lever av og dyrke dem. Men ved å kjøpe varer fra facistregimets land, støtter vi samtidig opp om gangsterne. Jeg vil elske den dagen, hvor iranerne blir kvitt bandittregimet, som er ren nazisme. Og det skal nok lykkes dem til sist, spørsmålet er bare hvor mange som skal myrdes av gangsterne før det skjer.

  • Iraner Says:

   Hei.
   Helt enig, men hvis vesten vil bry seg, da må myndigheter kutte ut avtaler, store avtaler, for eks. olje.
   og alt annet politisk kontakt. Disse mullaene må fryses ut.
   De har mye penger i banker her og der rundt omrking i verden. De har private selskaper her og der, disse må stenges.
   og till slutt: bort med islam og mullaer fra Iran. lenge leve frihet, lenge leve Iran. bo

 11. potetrepublikken.norge!! Says:

  Håper en dag muslimene får sharia i Norge. Jeg er lei alle norske kvinner som selger seg for en øl. eller har unger med 4 forskjellige. Bare sharia kan redde Norge.

 12. Mokhtar B. Says:

  Jeg klarer ikke å si meg enig med Olsen når han sier; «Hva Iran gjør der nede får være Irans problem.» Heller ikke med ”folk kjenner loven der.”
  Mennesket er et sosialt vesen og har ansvar for hverandre. Iran er en del av verdenssamfunnet og vi har selvfølgelig ansvar til å kjempe mot dem som bryter den eneste riktige ”loven” som er basert på menneskerettigheter. Så, det som skjer i Iran, eller hva Iran gjør der nede, kan være vårt problem også.

 13. Ali Says:

  Dette var meget bra skrevet, tusen takk for at du er av dem som bryr seg.
  Selv kommer jeg fra Iran og har sett hvordan regimet i Iran behandler sine borgere og særlig kvinner.
  Jeg er 100% sikker på at hun ikke har gjort noen annet enn å kanskje ha vært utro og siden de sadistiske mullaene vil rettferdiggjøre sine handlinger og sine hat mot hjelpesløse kvinner, så påstår de at hun har også har medvirket til drapet på sin ektemann, noe jeg har veldig vanskelig for å tro.
  Presteskapet i Iran er villig til å gjøre hva som helst for å holde på makta. Å spre frykt er noen de er blitt eksperter på de siste 30 årene.
  Noen vil kanskje si at denne saken har ingenting med å spre frykt blandt motstandere av regimet å gjøre, men jeg mener at det har alt med det å gjøre.
  De vil med dette og lignende saker vise befolkningen at enhver ulydighet mot islam og religion vil bli straffet hardt.
  Iranere er kanskje det eneste folkeslaget blandt muslimske land som virkelig kjemper for demokrati og har stor tro på det og det kommer fra at svært mange Iranere ikke engang er religiøse eller særlig religiøse. De som har noen Iranske venner eller kjenner noen Iranere, har sikkert fått en bekreftelse på det.
  Vi er en nasjon som liker å leve i frihet og demokrati og de aller fleste av oss ønsker seg å befri Iran fra religion og dens steinalderende lovverk, men for å komme så lang, er vi også avhengig av å få så mye hjelp som mulig fra våre medmennesker.
  Enhver hjelp eller kommentar fra dere betyr et skritt nærmere målet og mottas med stor takk.
  Ha fortsatt en god sommer alle sammen…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: